Απειλεί η Άγκυρα παρά τις κυρώσεις της ΕΕ: Δεν κάνουμε πίσω, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας

Έντονη είναι η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στην απόφαση της Ε.Ε. για κυρώσεις στην Τουρκία. «Δεν μπορεί να μας πει τίποτα η Ε.Ε.», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και τονίζει ότι η Τουρκία όχι μόνο θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο αλλά θα τις αυξήσει!

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει μέτρα με τα οποία αναστέλλονται διμερείς επαφές για διάφορα ζητήματα και θα μειωθεί η χρηματοδότηση προς την Άγκυρα εξαιτίας των γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου

δεν πρόκειται να κάμψει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο πεδίο της ενέργειας στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκφράζει μάλιστα την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν κατά την επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ διατείνεται επίσης ότι το γεγονός πως η ΕΕ δεν αναφέρεται στους Τουρκοκύπριους στην απόφασή της, «δείχνει πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δύο διαστάσεις: την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην δική της υφαλοκρηπίδα καθώς και την προστασία των (ίσων) δικαιωμάτων των Τ/Κ στους υδρογονάνθρακες ως συνιδιοκτήτες στο νησί.

«Στην πρώτη διάσταση, η Τουρκία δεν προτίθεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Επειδή η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία από το 1963 κι έπειτα δεν εκπροσωπεί τους Τ/Κ και για εμάς και για τους Τ/Κ δεν είναι ένα πραγματικό κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε στη βάση της ισότητας μεταξύ Τ/Κ και Ε/Κ, έχει σταματήσει να αναγνωρίζεται ως τέτοια ήδη από το 1963. Και ο λόγος που μέχρι σήμερα το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι ότι οι Ε/Κ από το 1963 μέχρι σήμερα δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα των Τ/Κ. Ο συνομιλητής της Ε/κ διοίκησης δεν είναι η Τουρκία, είναι η ΤΔΒΚ. Η Ε.Ε. αν δεν αποδεχτεί αυτές τις πραγματικότητες, αν δεν δει τους Τ/Κ όχι ως μειονότητα αλλά ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, δεν είναι δυνατόν να καταλάβει το Κυπριακό πρόβλημα και να συμβάλει εποικοδομητικά», αναφέρει.

Σύμφωνα με τη δεύτερη διάσταση, για την Τουρκία η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο με τη εγγύηση των δικαιωμάτων των Τ/Κ. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση η περιεκτική πρόταση συνεργασίας που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου οι Τ/Κ και την οποία η Τουρκία στήριξε πλήρως.

«Η Ε.Ε. αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στο νησί να ‘συναντηθούν’ στο θέμα των υδρογονανθράκων, έχει μια συμπεριφορά αναποτελεσματική, αποκομμένη από την πραγματικότητα και μη εποικοδομητική λαμβάνοντας αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε συνέχεια των γεωτρήσεων στην Κύπρο υιοθέτησαν και επίσημα τη Δευτέρα οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες.

Πηγή: newsbomb.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα