Αντιδράσεις δημάρχων της Θεσσαλονίκης για ακυρώσεις και καθυστερήσεις στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ (VIDEO)

Με σκοπό την ενημέρωση των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η κατάσταση που επικρατεί στον ΟΑΣΘ, με τις καθυστερήσεις των δρομολογίων, τις βλάβες στα λεωφορεία, παρουσία της διοίκησης του Οργανισμού.

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν τα παράπονα που δέχονται από τους πολίτες σχετικά με ακυρώσεις η τροποποιήσεις δρομολογίων, καθυστερήσεις και βλάβες στα λεωφορεία.

Ο

πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς ανέφερε ότι από την προηγούμενη διοίκηση «παραλάβαμε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, σοβαρά προβλήματα διαχείρισης, προβλήματα λειτουργικά στο συγκοινωνιακό έργο».

Παρά προηγούμενες δηλώσεις του τον Δεκέμβριο πως το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα κυκλοφορούν στους δρόμους επιπλέον 40-50 λεωφορεία, τόνισε ότι σε ένα τρίμηνο από σήμερα θα κυκλοφορήσουν επιπλέον 40-50 λεωφορεία προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι αποτελεί δέσμευση της διοίκησης.

Ο κ. Πάππας παρουσίασε οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού των προηγούμενων ετών σημειώνοντας πως «όταν παραλάβαμε είχαμε 106 εκατ. χρέος και στα ταμεία είχαμε 1 εκατ.»

Μάλιστα, σημείωσε ότι όταν παρέλαβε η νέα διοίκηση στις 10 Αυγούστου κυκλοφορούσαν στον δρόμο 245 λεωφορεία, ενώ προχθές υπήρχαν 402 στους δρόμους.

Ακόμη, αναφορικά με τα λεωφορεία που χρειάζονται επισκευή είπε πως είναι λεωφορεία 10, 11 και 12 ετών ενώ έκανε λόγο για φθορά δημόσιας περιουσίας. «Όταν πήγα στην ΕΛΒΟ έπαθε σοκ από τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Χρειάζονται 20.000- 30.000 το καθένα για να τα επαναφέρουμε στον δρόμο. Λεωφορεία που έπρεπε να κάνουν προληπτική συντήρηση κάθε 1,5 μήνα, έκαναν κάθε 3,5 χρόνια», υπογράμμισε. Ακόμη, τόνισε ότι όσα λεωφορεία κυκλοφορούν είναι ασφαλή.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά στόχος είναι τα λεωφορεία που θα κυκλοφορούν στους δρόμους να φτάσουν τον αριθμό των 550-570.

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση των δρομολογίων ο κ. Παππάς τόνισε ότι πρέπει να δούμε τη «Θεσσαλονίκη ως ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα. Να κάνουμε σχέδιο που να καλύψει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα τηρούμενοι των δυνατοτήτων μας».

Στους επόμενους στόχους ο κ. Παππάς έκανε λόγο για ένταξη του ΟΑΣΘ στην ψηφιακή εποχή και μια συνολική αναδιοργάνωση του οργανισμού, ενώ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο ανέφερε πως «θα είναι πολύ πιο αναβαθμισμένο από αυτό της Αθήνας».

Επισήμανε ακόμη ότι ο ΟΑΣΘ χρειάζεται να εξοικονομήσει πόρους, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα διοίκηση του Οργανισμού, «μέσα σε ένα πεντάμηνο, κατάφερε να έχει έσοδα 15 εκ. ευρώ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ, Κώστας Αμπατζάς ανέφερε ότι «ο νέος ΟΣΕΘ μόνο ΣΑΣΘ δεν είναι. Ο ΟΣΕΘ είναι ο οργανισμός που τα επόμενα 30 χρόνια θα είναι ο κυριάρχος οργανισμός για τις συγκοινωνίες της πόλης.

Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζά, ο νέος νόμος 44/82 απάντησε σε μια αναγκαιότητα της πόλης. «Με την νομοθετική ρύθμιση διασώθηκαν οι αστικές συγκοινωνίες της πόλης και με την δημιουργία του ΟΣΕΘ η πόλη απέκτησε ένα εργαλείο που έλειπε».

Παράλληλα, ο ίδιος έκανε λόγο για «φτωχή κληρονομιά από τον ΣΑΣΘ».

«Τα προβλήματα του κοινού τα συμμεριζόμαστε, δεν προέκυψαν όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ. Υπήρχε μια παρατεταμένη περίοδος κρίσης, η οποία έφτασε σε ένα τέλμα.

Ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ σημείωσε ότι « αν θέλουμε να πετύχει η προσπάθεια για αναδιάταξη αστικών συγκοινωνιών, πρέπει να την αφήσουμε έξω από μητροπολιτικές αντιλήψεις».

Σχετικά με την αναδιάταξη των λεωφορειακών γραμμών τόνισε ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση θα προκύψει μετά από διαβούλευση».

Στους στόχους ο κ. Αμπατζας ανέφερε την εξοικονόμηση πόρων και την ανακούφιση του επιβατικού κοινού.

Ακόμη πρόσθεσε ότι στους στόχους είναι η δημιουργία μελέτης που θα πατάει στο νέο συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης με βάση το μέτρο. Τέλος για το ηλεκτρονικό εισιτήριο υπογράμμισε ότι εντός του 2018 θα υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το ποτέ θα υλοποιηθεί.

Ο πρόεδρος της ΠΕΚ-ΚΜ και δήμαρχος Αμπελόκηπων -Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι «ακούσαμε πράγματα χιλιοειπωμένα. Μας ενδιαφέρουν να γίνουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες καλύτερες, να βελτιωθούν οι συγκοινωνίες. Δεν βλέπουμε να υλοποιούνται οι φιλόδοξοι στόχοι».

«Οι συνάδελφοι Δήμαρχοι διαμαρτύρονται και οι πολίτες διαμαρτύρονται για να δούμε και πιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα της εξόδου από αυτό εδώ το αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα