Αλ. Τσίπρας: Το γεγονός πως οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018 θα παίξει κομβικό ρόλο

Στην 83η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί το 2018 αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

"Κατά πρώτον ένα αρχικό σχόλιο: Ρεκόρ στο Χρηματιστήριο. Έφτασε για πρώτη φορά στις 23.000 μονάδες.

Με

μεγάλη τιμή υποδέχθηκα τον κύριο Τσίπρα. Είναι ένα ιδιαίτερος άνθρωπος. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και τόσων άλλων. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν την Ελλάδα με δέος. Η φιλία με τους Έλληνες είναι ενδεικτική.

Στην αυγή του ελληνικού κράτους δεν υπήρχε κανένας που να μη συμπαθούσε το ελληνικό κράτος; πέραν των αμερικανών", τόνισε ο κ. Τραμπ.

Για την συζήτηση με τον πρωθυπουργό σημείωσε πως "με τον κύριο πρωθυπουργό κάναμε μια πολύ καρποφόρα συζήτηση για θέματα άμυνας, ενέργειας κι εμπορίου. Θέλω να τους ευχαριστήσω που φιλοξενούν τις αμερικανικές δυνάμεις στην Σούδα. Επίσης έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για αναβάθμιση των F16. Συμφωνία που θα ενισχύσει θέσεις εργασίας. Οι αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν οικονομικά. Τον συμβούλευσα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα παρέχει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων. Να συγχαρώ την Ελλάδα για την προσπάθεια επανάκαμψης".

Για την τιμώμενη χώρα που θα είναι η ΗΠΑ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ, Τραμπ είπε: «είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ, του χρόνου. Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ, για την συνεργασίας σας. Απόλαυσα την συζήτησή μας. Θα οικοδομήσουμε στις κοινές μας αξίες για ένα μέλλον ευημερίας. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε πρωθυπουργέ".

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φιλοξενία. "Η φιλία είναι ισχυρή και βασίζεται στις κοινές αξίας μας. Οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα και η ελληνική επανάσταση εμπνεύστηκε από τους αμερικανούς για ανεξαρτησία. Όπως τονίσαμε, η ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως να βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του φασισμού. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό. Η στρατηγική μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από την βοήθεια των ΗΠΑ στην οικονομική κρίση. Θα ήθελα να σταθώ εδώ" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει 3 βασικούς στόχους με σημασία σε διεθνές επίπεδο:

Πρώτον εξέρχεται δυναμικά από την κρίση σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυξάνει τις εξαγωγές της. Αφήνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση.

Δεύτερον, η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας, σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές της Ευρώπης.

Τρίτον, η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμό, καθίσταται σημαντικός κόμβος σταθερότητας. Την ολοκλήρωση του αγωγού ATP και Eastymed".

Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τη ΔΕΘ ο ίδιος επισήμανε πως "Προσβλέπουμε σε επενδύσεις από τις ΗΠΑ για να βγούμε από την κρίση. Το γεγονός πως οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018 θα παίξει κομβικό ρόλο. Προσβλέπουμε στην δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, προς όφελος του κυπριακού λαού χωρίς εγγυητές και τουρκικά στρατεύματα. Η επικίνδυνη αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει τις σχέσεις δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων σε μια ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο αλλά θα προστατεύει τα δικαιώματά της.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Τραμπ για τις εξαιρετικές συνομιλίες που θα βοηθήσουν στην συνέχεια", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα