Αλ. Τσίπρας: Ο Κ. Μητσοτάκης συνεργάστηκε με τους πιο ακραίους δεξιούς για να μπλοκάρουν τη "Συμφωνία των Πρεσπών"

Στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ του European House Ambrosetti, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο CNBC.

Ο κ. Τσίπρας

δηλώνει ακόμα αντισυστημικός και κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.

Ακόμα χαρακτηρίζει επιστροφή στο παρελθόν το ότι έγινε πρωθυπουργός ένας εκπρόσωπος μιας οικογένειας-δυναστείας.

Ερωτηθείς εάν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη και αν η επαναφορά της ΝΔ στην εξουσία αποτελεί επιστροφή στο μέλλον, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

«Δεν μπορώ να πω ότι είναι μία προωθητική εξέλιξη για την Ελλάδα. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε τρεις πολιτικές οικογένειες, κάτι σαν δυναστείες που κάποια στιγμή ανέλαβαν την εξουσία και για άλλη μία φορά, ένα μέλος της οικογένειας έγινε πρωθυπουργός, δεν αποτελεί βήμα προόδου. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, αν και θέλει να δείχνει ότι είναι φιλοευρωπαίος, υιοθέτει βαθιά συντηρητικές θέσεις. Στο γενναίο βήμα που κάναμε για να λύσουμε το ονοματολογικό με τη Βόρεια Μακεδονία, υιοθέτησε λαϊκιστικές θέσεις πάνω στο θέμα. Συνεργάστηκε με τους πιο ακραίους δεξιούς για να μπλοκάρουν τη συμφωνία».

Για το κατά πόσο παραμένει ο “ταραχοποιός αντισυστημικός ΣΥΡΙΖΑ” του 2014, όταν είχε ξαναβρεθεί στο Cernobbio της Ιταλίας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Παραμένω αντισυστημικός. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει κατεστημένο στις μέρες μας. Επειδή νομίζω ότι η πιο κρίσιμη ερώτηση είναι το για ποια συμφέροντα αγωνίζεσαι. Ποιον θέλεις να προστατεύσεις. Αν θέλουμε να προστατέψουμε τους αδύναμους, τους ευάλωτους, τότε θα πρέπει να αγωνιστείς, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προσπαθήσεις να βρεις εναλλακτικά μονοπάτια για να υπερασπιστείς τα συμφέροντά τους. Και αυτό ήταν το κρίσιμο και δύσκολο ερώτημα όταν πήραμε την εξουσία. Θυμάμαι ότι, πριν από πέντε χρόνια, εδώ στο Cernobbio, όλοι πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, που θέλουν να αλλάξουν πολιτικές στην Ευρώπη, ήταν η απειλή και ο κίνδυνος για την Ευρώπη. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, πιστεύω ότι η πλειοψηφία τους είναι πεπεισμένη ότι αυτή η απειλή δεν έρχεται από την Αριστερά. Αλλά η απειλή στην Ευρώπη έρχεται από τη Δεξιά, ειδικά από την άκρα Δεξιά. Η απειλή δεν έρχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη προς μια κατεύθυνση με περισσότερη Δημοκρατία και Ισότητα, αλλά από τις δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία έχουν πάρει περισσότερους πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα σε στενή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες για να σταματήσουμε τον πόλεμο και την ανισότητα στις γειτονικές χώρες. Ανησυχώ για την κατάσταση στη Λιβύη. Ανησυχώ για την κατάσταση στη Συρία. Εξακολουθώ να ανησυχώ για την αστάθεια στην Τουρκία. Μέχρι τώρα οι ροές δεν είναι τόσο υψηλές ώστε να δικαιολογείται η νευρική κρίση που έχουμε στην Ευρώπη, και ειδικά στη Γερμανία. Η Γερμανία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα που θα μπορούσε να ενσωματώσει τον σημερινό αριθμό μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρώπη. Επομένως, η λύση είναι να συνεργαστούμε και να κατανοήσουμε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα που αφορά μονάχα τις χώρες της πρώτης υποδοχής, αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επομένως πρέπει να βρούμε συλλογικές λύσεις στην Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα