Αλ. Τσίπρας: Η Αριστερά δεν πουλάει τη Μακεδονία- Σώζει την κληρονομιά της (VIDEO)

Παρουσία βουλευτών, στελεχών αλλά και φίλων του κόμματος από διάφορες περιοχές της χώρας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε από τη Θεσσαλονίκη μήνυμα νίκης των δημοκρατκών και προοδευτικών πολιτών, ενάντια στη συντήρηση και τον εθνικισμό.

Θεσσαλονίκη και η παρουσία σας σήμερα εδώ στο

Αλεξάνδρειο είναι μήνυμα απέναντι σε όλους που προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αυτή η πόλη είναι βυθισμένη στο μίσος και στο σκοτάδι. Όμως η παρουσία σας δίνει το μήνυμα της αντίστασης, της δημοκρατίας, ελευθερίας. Γιατί σε αυτόν τον τόπο δεν πέρασε ποτέ ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλεία" ανέφερε προς το πλήθος που βρέθηκε στο Παλαί Ντε Σπορ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Θεσσαλονίκη της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων, της βαριάς ιστορίας και των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, "δεν είναι η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους". "Δε θα την αφήσουμε να γίνει η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω", υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε ότι "δεν θα τους επιτρέψουμε να μας εγκαλούν για μειοδοσία και εθνομηδενισμό". ""Οι άλλοι έβαλαν τη χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων και της χρεοκοπίας, εμείς την απελευθερώσαμε. Εκείνοι καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια και τη περηφάνια των Ελλήνων, εμείς την ανακτήσαμε. Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων. Εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο" σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πολλοί αμφιβήτησαν τις δεσμεύσεις που είχε κάνει από τη ΔΕΘ "μετά την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της λιτότητας και των μνημονίων", σήμερα όμως "κάνουν τη καρδιά τους πέτρα και αναγκάζονται να ψηφίζουν μαζί μας". "Σήμερα κανείς δε μπορεί πια να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνησή μας έβγαλε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας και του λαού μας", υπογράμμισε.

Σχετικά με την προσπάθεια για οικονομική ανάταση της χώρας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια μακρά πορεία παρεμβάσεων, ακόμα και μέσα στο πιο ασφυκτικό πλαίσιο. Ως προς αυτό απαρίθμησε πρωτοβουλίες που έλαβε αυτή η κυβέρνηση: καθολική πρόσβαση για 1,5 εκατ. ανασφάλιστους στη Δημόσια Υγεία, στήριξη των δημόσιων σχολείων, "μείωση της υπέρογκης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων", "διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος", απόδοση της υπεραπόδοσης της οικονομίας, στους πολίτες με την εφάπαξ παροχή 13ης σύνταξης το 2016 και το κοινωνικό μέρισμα πέρυσι και φέτος, "μετωπική σύγκρουση με το σάπιο καθεστώς της αδήλωτης και μαύρης εργασίας", θεσμικές παρεμβάσεις για την άρση των διακρίσεων απέναντι σε πολίτες μας με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη καταγωγή".

"Είναι πλέον όλα στο φως: Το πάρτι στην Υγεία, οι μίζες και τα δωράκια μεγαλοστελεχών του φαρμάκου προς πολιτικούς. Οι διαδρομές του χρήματος ανάμεσα σε τράπεζες, στα ΜΜΕ και τα κόμματα. Η φούσκα των εκατοντάδων εκατομμυρίων δανεικών κι αγύριστων των παλιών κομμάτων εξουσίας. Ο κρυμμένος πλούτος στην Ελβετία και αλλού, διαφόρων μεγάλων φοροφυγάδων". Αυτό είπε ο Αλ. Τσίπρας, για να τονίσει πως έτσι κατάφερε η κυβέρνηση να βγάλει την οικονομία από τα ελλείμματα, να προστατεύσει τους πιο αδύνατους.

Μιλώντας για την εικόνα της χώρας σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι "σήμερα η ρημαγμένη, η απείθαρχη, η ξεροκέφαλη Ελλάδα, είναι πια όρθια, με υγιή δημοσιονομικά, με την υψηλότερη ανάπτυξη της δεκαετίας, με την ανεργία μειωμένη κατά 8 μονάδες και με την κοινωνία να βρίσκει ξανά ελπίδα".

Αντίθετα, σχολίασε, "οι ιεραπόστολοι της λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφήνουν πίσω τους μια Ευρώπη των κοινωνικών εκρήξεων, της ακροδεξιάς, των κλειστών συνόρων. Την Ευρώπη του Brexit, του Όρμπαν, του Σαλβίνι και της Λεπέν".

Η συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, σημειώνοντας ότι "κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ".

"Η συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας", είπε και ξεκαθάρισε ότι "η γειτονική χώρα, όταν και μόνο όταν ολοκληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων της που ορίζει η συμφωνία, θα ενταχθεί στους διεθνείς θεσμούς και θα αναγνωρίζεται παγκόσμια με τη νέα της ονομασία, ονομασία που κατοχυρώνει και μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης".

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν άνοιξε αυτή η κυβέρνηση το "Μακεδονικό", αλλά ότι "το ζήτημα αυτό ήταν ανοιχτό για δεκαετίες, σαν ανοιχτή πληγή που κακοφόρμιζε και μόλυνε όλη την περιοχή και έπρεπε κάποια στιγμή να κλείσει".

"Εμείς είχαμε απλά το θάρρος να προχωρήσουμε. Με προσοχή, ευθύνη, μετριοπάθεια, αλλά και αποφασιστικότητα. Και με μόνο οδηγό τον πατριωτισμό", τόνισε. "Πατριωτισμός", είπε ο κ. Τσίπρας, "είναι η έγνοια για την πρόοδο και τη συλλογική ευημερία της δικής σου πατρίδας.

Πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη δική σου πατρίδα, και να θυσιάζεσαι γι' αυτή. Όχι να μισείς άλλες πατρίδες. Δεν πουλάει, η αριστερά τη Μακεδονία. Σώζει η αριστερά τη πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό κάνει η αριστερά με τη Συμφωνία των Πρεσπών", συμπλήρωσε.

Επίθεση στη ΝΔ

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "δεν βρίσκεται απλά σε στρατηγικό αδιέξοδο, βρίσκεται σε στρατηγική παράκρουση".

Σχετικά με τις πολιτικές που υιοθετούν τα δύο μεγάλα κόμματα, είπε ότι έχουν γίνει πια σαφή στον λαό και συγκρούονται δύο σχέδια: "Ο λαός θα επιλέξει ανάμεσα στο σχέδιο αυτών που έβγαλαν την Ελλάδα από τα μνημόνια και την αέναη ύφεση και το σχέδιο αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα και την έσυραν στη μνημονιακή περιπέτεια".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι από τη μια είναι η εφαρμογή οικονομικής πολιτικής με δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη και από την άλλη ένα "σκληρά ταξικό σχέδιο υπέρ της ολιγαρχίας" εκ μέρους της ΝΔ. Ένα πολιτικό πρόγραμμα "υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας" και από την άλλη "η ΝΔ με μοναδική αρχή την παλινόρθωση της εξουσίας των διαπλεκόμενων ελίτ". Η προστασία των εργασιακών σχέσεων και "η ΝΔ, με το βάθεμα της εργασιακής απορρύθμισης, την καθήλωση των μισθών, τη γενικευμένη εργοδοτική αυθαιρεσία, ιδιαίτερα έναντι των νέων εργαζομένων".

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή η κυβέρνηση διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, ενώ η ΝΔ είναι "με το ασφαλιστικό Πινοσέτ". "Εμείς με το διάλογο και τον αλληλοσεβασμό, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας και η ΝΔ, με την οπισθοδρόμηση και το σκοταδισμό". "Εμείς, με τη συμφωνία των Πρεσπών για να γίνει η Θεσσαλονίκη από φτωχομάνα που στέλνει έξω τα καλύτερα παιδιά της σε οικονομική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων και η ΝΔ, χέρι χέρι με τους χρυσαυγίτες και το ακροδεξιό περιθώριο", είπε μεταξύ άλλων.

"Μαζί σήμερα γυρίζουμε σελίδα, προχωράμε μπροστά", "είμαστε τοποθετημένοι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και γι' αυτό να είστε σίγουροι, θα νικήσουμε", σημείωσε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Αριστερά, Μακεδονία- Σώζει, VIDEO,tsipras, aristera, makedonia- sozei, VIDEO