Αλ. Τσίπρας για Σκοπιανό: Έχουμε συμφωνία - Περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes (VIDEO)

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενημέρωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την μορφή της τελικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε το απόγευμα της Τρίτης ύστερα από το τηλεφώνημα του Ζάεφ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.

"Ήρθα λίγο ξαφνικά. Νομίζω ότι η επίσκεψη είναι για

καλό σκοπό. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας απασχολεί και μας ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια" τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

"Έχουμε μια συμφωνία, είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε μια καλή συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά. Έχουμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), κάτι που σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης. Το σημαντικότερο όλων είναι πως με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

Απευθυνόμενος στον ΠτΔ ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως "η συμφωνία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις βασικές της υποχρεώσεις. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω. Θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς και θα συνομιλήσω με τον Πρόεδρο της Βουλής, για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης προκειμένου να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία".

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως "πλέον η ευθύνη εναπόκειται στην ΠΓΔΜ, να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. Από αυτά θα κριθεί και η τελική συμφωνία. Θέλουμε καλή γειτονία, η οποία ξεκινά από τον σεβασμό της ιστορίας και του διεθνούς δικαίου".

Σε λίγη ώρα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την συμφωνία.

Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να υπογράψουν το πολυσέλιδο κείμενο της συμφωνίας το Σάββατο στις Πρέσπες.

Τα έξι σημεία

Τα έξι σημεία της συμφωνίας πάνω στα οποία φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι δύο πρωθυπουργοί φαίνεται να είναι τα ακόλουθα.

1. Επιλέχθηκε το όνομα Βόρεια Μακεδονία και απομένει να διευκρινιστεί αν θα γράφεται στα σλάβικα, στα αγγλικά ή και στα δύο, δηλαδή Severna Makedonija / Republic of North Macedonia.
2. Αποφασίστηκε ότι η γλώσσα της χώρας θα είναι τα «μακεδονικά» («Macedonian language») αλλά θα υπάρχουν αναφορές ότι δεν σχετίζεται με την αρχαία μακεδονική διάλεκτο κι ότι είναι σλαβικής προέλευσης.
3. Η εθνότητα θα είναι η «μακεδονική», δηλαδή οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας θα λέγονται «μακεδόνες πολίτες» (/citizen of the Republic of North Macedonia). Εδώ θα υπάρχει αναφορά ότι ο λαός αυτός δεν σχετίζεται με τους αρχαίους Μακεδόνες.
4. Θα υπάρχουν ρητές αναφορές για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και για την απαλειφή αλυτρωτικών σημείων. Π.χ. δεν υπάρχει πλέον η πρόταση «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» έξω από τα σύνορα της χώρας.
5. Θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα σχετικά με τη διαδικασία που θα απαιτηθεί για αλλαγές π.χ. στα εμπορικά κι όχι μόνο σήματα. Δεν είναι γνωστό αν θα είναι η σύντμηση SMK ή δεν θα υπάρχει ο S (Severna).
6. Θα υπάρχει η ρητή αναφορά στο erga omnes ώστε να αποφευχθεί η διπλή ονομασία. Ταυτότητες, διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα στα Σκόπια θα έχουν το νέο όνομα.

Δείτε το βίντεο με τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο:

Keywords
Τυχαία Θέματα