"Άκυρο" από το Δ.Σ. Θεσσαλονίκης στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας που πρότεινε η διοίκηση

Καταψηφίστηκε η τροποποίηση του Οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έκανε λόγο για εμμονή της διοίκησης να φέρει το θέμα, παρά τις αντιδράσεις, λίγους μήνες πριν αποχωρήσει.

Το θέμα έλαβε 23 ψήφους κατά, 15 ψήφους υπέρ ενώ υπήρξε και ένα λευκό. Να σημειωθεί πως κατά ψήφισαν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι

της διοικούσας, παράταξης (Ανέστης Τελίδης, Ελένη Τζιούτζια και Στεφανία Τανιμανίδου), ενώ λευκό ψήφισε ο Λευτέρης Κιοσέογλου.

Γ. Μπουτάρης: Μ’ ενδιαφέρει ν’ αφήσω ένα δήμο που θα λειτουργεί καλά

“Τον καινούργιο οργανισμό ξεκινήσαμε να τον συζητάμε από το 2016 για τον απλούστατο λόγο ότι είδαμε ότι τα πράγματα, αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Φτάσαμε να αλλάξουμε τον οργανισμό να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο δήμος, να μπορούν να αξιοποιούνται καλύτερα οι δυνατότητες των εργαζομένων. Μ’ ενδιαφέρει ν’ αφήσω ένα δήμο που θα λειτουργεί καλά αυτός είναι και ο ρόλος του Οργανισμού. Να αναζητήσουμε τους καλύτερους, στα στελέχη του δήμου”, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

“Αν δεν περάσει φυσικά δεν θα στεναχωρηθώ αλλά δεν θα σκάσω κιόλας. Δεν θα πεθάνω από την πίκρα μου. Δεν προσβάλλετε το δήμο. Τον ίδιο τον εαυτό σας προσβάλλετε. Δεν έχετε καταλάβει τι συμβαίνει στο δήμο”, ανέφερε στην τοποθέτηση του ο κ. Μπουτάρης.

Την άποψη πρόκειται για έναν καλό Οργανισμό ο οποίος προέκυψε μετά από διαβούλευση δύο χρόνων, εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκος Φωτίου, ο οποίος εξήγησε ότι η Αποκεντρωμένη έκανε απλά δύο παρατηρήσεις και δεν βρήκε τίποτα παράνομο.

«Δυο χρόνια διαβούλευση και διαδοχικών σχεδίων για τον Οργανισμό. Το τεράστιο μέρος έγινε με την συναίνεση των υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες συμφώνησαν ενώ οι συνδικαλιστές διαφωνούν. Είναι ένας πολύ καλός Οργανισμός, καθώς βάζει τον δίνω να λειτουργήσει καλύτερα», τόνισε ο κ. Φωτίου.

Αντιδράσεις από εργαζομένους και αντιπολίτευση

Την άποψη ότι υπάρχει εμμονή της διοίκησης για να περάσει η τροποποίηση του Οργανισμού, παρά την αντίδραση των εργαζομένων και των στελεχών του δήμου, εξέφρασε ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φούντας.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του οργανισμού κατά το τελευταίο εξάμηνο της Δημοτικής Περιόδου. Το τελευταίο εξάμηνο εν προκειμένω, αρχίζει την 28/2/2019, ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών το μήνα Μάιο και η θητεία της σημερινής διοίκησης λήγει την 31/8/2019. Μπορεί αν προχωρήσετε στη θετική ψήφιση να προφτάσει το σχέδιο του Οργανισμού να γίνει ΦΕΚ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που είναι η τελευταία μέρα του πρώτου εξαμήνου του έτους που λήγει η θητεία σας, όμως όλες οι συνέπειες θα λάβουν χώρα μέσα στο τελευταίο εξάμηνο της θητείας αυτής της διοίκησης. Αυτό το γεγονός δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αναφορικά με την εσπευσμένη αυτή ενέργεια της διοίκησης τόσο από άποψη αναγκαιότητας όσο και άποψη σκοπιμότητας. Γιατί άραγε αυτή η εμμονή ενώ υπάρχει η σθεναρή αντίσταση εργαζομένων και στελεχών του δήμου;”, τόνισε και πρόσθεσε:

“Αν σήμερα συνεχίσετε να προχωράτε χωρίς να λάβετε υπόψιν σας τους εργαζομένους εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με όλες τις δυνάμεις μας και με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Μην ψηφίσετε σήμερα δεν αξίζει αυτή η άνευ λόγου και αιτίας αναστάτωση στο δήμο”.

Για έναν κανονισμό έκτρωμα τον οποίο παρομοίωσε με την Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο στην τοποθέτηση του ο δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη “Εντάξει”, Δημήτρης Κούβελας.

“Ξεκάθαρα σε κάθε ευκαιρία η παράταξη μας στάθηκε κατηγορηματικά αντίθετη με τον κανονισμό όπως τον εισηγείται η διοίκηση. Είναι ένας κανονισμός έκτρωμα με πολλά προβλήματα που βρούμε στο μέλλον. Σαν την Συμφωνία των Πρεσπών, δεν βλέπουμε τα θετικά, αλλά φανταζόμαστε τα αρνητικά που έρχονται. Είναι πρωτοφανές μια εισήγηση της διοίκησης του δήμου να έχει την καθολική αντίρρηση όλων των εργαζομένων”, τόνισε ο κ. Κούβελας.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου ανέφερε πως η παράταξης της ψηφίζει κατά του συγκεκριμένου θέματος. «Είδα και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Όμως, δεν βλέπω τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητος άμεσα ένας νέος κανονισμός. Δεν είναι εμφανές το ισχυρό διακύβευμα που μας κάνει να βιαζόμαστε να φτιάξουμε ένα νέο οργανισμό. Συναντά την καθολική αντίδραση όλων των συλλόγων των εργαζομένων», είπε ο κ. Καλφακάκου.

Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε πως «ο εσωτερικός κανονισμός είτε, πιο δυναμικός, είτε πιο ωραίος έρχεται να εξυπηρετήσει κεντρικές πολιτικές", οι οποίες πηγάζουν από τα μνημόνια.

«Είμαστε ενάντια στην τροποποίηση του Ο.Ε.Υ.», είπε και ζήτησε να γίνει πιο εκτεταμένη κουβέντα, να εξαντλήσει τις δυνατότητες και να γίνουν σωστά οι ψηφοφορίες και οι τοποθετήσεις των παρατάξεων. «Είμαστε κατά του Οργανισμού και πρέπει να γίνει μια κουβέντα πιο εκτεταμένη, για το θέμα. Η συζήτηση πρέπει να γίνει ολοκληρωμένα και να ακουστούν οι προτάσεις των παρατάξεων», είπε. “Γίνεται επανάληψη της ίδιας συζήτησης. Βρισκόμαστε 100 μέρες πριν τις εκλογές. Η διοίκηση είχε χρόνια να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αυτό δεν αντιστοιχεί σε διοικητική πρωτοβουλία, σε άσκηση πολιτικής. Η κριτική, τα συμπεράσματα, είναι κομμάτια διαβούλευσης που αφορούν την επόμενη διοίκηση που θα προκύψει με νέα εντολή των δημοτών. Δεν έχει νόημα να επιμείνει ο δήμαρχος. Πρέπει να αποσύρει ο δήμαρχος τον Οργανισμό. Δεν είναι ήττα , είναι ρεαλισμός”, ανέφερε ο Κωνσταντής Σεβρής.

Keywords
Τυχαία Θέματα