Α. Σαουλίδης: Η υγεία αποτελεί προτεραιότητά μας

Τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» επισκέφτηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Αντώνης Σαουλίδης.

Ο κ. Σαουλίδης συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του νοσοκομείου, Κωνσταντίνο Εμμανουηλίδη από τον οποίο και ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχει σε χιλιάδες ασθενείς από όλη

τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο υποψήφιος βουλευτής ξεναγήθηκε στους χώρους του νοσοκομείου και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα σύγχρονα μηχανήματα που διαθέτει αλλά και να συνομιλήσει με το προσωπικό του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαουλίδης στις αρνητικές επιπτώσεις ενός μονοπωλιακού, όπως το χαρακτήρισε, καθεστώτος που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου με την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου που απαιτείται για κάθε εξέταση (PET).

«Σήμερα, εδώ από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ένα πρότυπο νοσοκομείο μίας εποχής που η Ελλάδα σχεδίαζε και υλοποιούσε, είδαμε και καταγράψαμε το προβλήματα, τις ελλείψεις και τις παραλείψεις. Στο νοσοκομείο λειτουργεί τομογράφος ποζιτρονιακής εκπομπής (PET/ CT), στο τμήμα πυρηνικής ιατρικής και αναμένεται να δημιουργηθεί μονάδα παρασκευής του ραδιοφαρμάκου, έπειτα από σχετική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» μειώνοντας σημαντικά το κόστος μεταφοράς του από ιδιωτικό βιομηχανικό κυκλοτρόνιο στο Λαύριο Αττικής. Παρά τα γεγονός ότι εδώ και χρόνια η διοίκηση του νοσοκομείου είχε προχωρήσει σε μελέτες αναφορικά με τη δημιουργία της μονάδας αυτής, δεν υπήρξε πολιτική βούληση ώστε να υλοποιηθεί», είπε ο κ. Σαουλίδης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην κλινική πράξη, η PET/CT χρησιμοποιείται στη συντριπτική πλειονότητα για την ανίχνευση κακοήθειας. «Η αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως και άλλων χρόνιων παθήσεων, δεν πρέπει να σκοντάφτει ούτε σε ζητήματα γραφειοκρατικά και οργανωτικά αλλά ούτε και σε ζητήματα κόστους. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν νομικά κωλύματα σε θέματα υγείας, όπως για παράδειγμα ο εφοδιασμός του εν λόγω ραδιοφαρμάκου από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» εκεί όπου καθημερινά χιλιάδες ασθενείς ζουν τον δικό τους Γολγοθά. Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση», τόνισε.

Όπως είπε και ο ίδιος, η υγεία είναι ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά αγαθά και υποχρέωση της Πολιτείας είναι η δημόσια και δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς όλους τους Έλληνες πολίτες τη στιγμή που την έχουν ανάγκη και όχι μετά από αναμονή μέχρι 4 μηνών ή και περισσότερο. «Δυστυχώς στη χώρα μας η σημερινή κατάσταση είναι προβληματική. Τα δημόσια νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται, το Ε.Σ.Υ αποδιαρθρώνεται και η υποστελέχωση, οι ελλείψεις προσωπικού είναι πάγιος κανόνας. Η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης προ 15 ετών δεν μπορούσε να συνεχιστεί αλλά ταυτόχρονα οι άκριτες περικοπές έχουν απομειώσει τις δυνατότητες της Πολιτείας να προσφέρει αξιοπρεπείς υπηρεσίες. Εξαιρέσεις υπάρχουν παντού ανά την επικράτεια αλλά βασίζονται κυρίως σε υπερβάσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και όχι τόσο στον εκσυγχρονισμό δομών και υποδομών», ανέφερε ο κ. Σαουλίδης και κατέληξε: «Η υγεία αποτελεί προτεραιότητα και αυτή είναι η δική μας πολιτική επιλογή πολλές δεκαετίες τώρα και αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός».

Keywords
Τυχαία Θέματα