Yπ. Δικαιοσύνης ΗΠΑ: Αποκλεισμός του Netflix από τα Όσκαρ πιθανόν να είναι παράνομος

Επιστολή στην Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ, με την οποία σημειώνει ότι ενδεχόμενος αποκλεισμός των παραγωγών του Netflix από τα βραβεία Όσκαρ πιθανόν να είναι παράνομος απέστειλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως

σημειώνει πιθανόν να πρόκειται για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Στην επιστολή, το υπουργείο προειδοποιεί τον διευθυντή της Ακαδημίας Dawn Hudson ότι αλλαγές στους κανόνες του ποιες ταινίες είναι επιλέξιμες για υποψηφιότητες βράβευσης θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως "φαλκίδευση του υγιούς ανταγωνισμού".

Η παραγωγή του Netflix, "Roma", κέρδισε τρία βραβεία Όσκαρ, έχοντας προταθεί για 10, στα φετινά βραβεία, ωστόσο ο βραβευμένος σκηνοθέτης Steven Spielberg - μέλος του ΔΣ της Ακαδημίας - είναι σφοδρός επικριτής της συμπερίληψης του Netflix στη διαδικασία της απονομής κινηματογραφικών βραβείων.

Ο Spielberg έχει δηλώσει ότι οι ταινίες του Netflix πρέπει να θεωρηθούν τηλεοπτικές παραγωγές και να διαγωνίζονται για τα ετήσια τηλεοπτικά βραβεία Emmy και όχι για τα Όσκαρ. Ο ίδιος φέρεται να πιέζει άλλα μέλη του ΔΣ προς τη λήψη μιας σχετικής απόφασης.

Η επιστολή φέρει ημερομηνία 21ης Μαρτίου και υπογράφεται από τον επικεφαλής του τμήματος τήρησης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του υπουργείου, Makan Delrahim.

Όπως αναφέρει, μια τέτοια απόφαση θα επηρέαζε τη δημοφιλία και άρα τα κέρδη των ταινιών παραγωγής των εταιρειών streaming και πιθανότατα θα αποτελούσε παραβίαση του άρθρου 1 της νομοθετικής πράξης Sherman.

Το δίκτυο CNBC ζήτησε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει, σχόλιο για το θέμα τόσο από την Ακαδημία, όσο και από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα