Voltάρω: Ηλεκτροκίνηση, drones και προσομοιωτής οδήγησης στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ποδήλατα, πράσινα σημεία και drones περιμένουν το κοινό στην νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πλαίσίο της δράσης «Voltάρω 2018».

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Youthnest και την TIEM Adv διοργανώνουν τη μεγαλύτερη «πράσινη» γιορτή της χρονιάς.

Ο επισκέπτης

έχει τη δυνατότητα να «Voltάρει» με ηλεκτρικά υποβοηθούμενα e-bikes, που θα είναι απόλυτα ελεγχόμενα από ένα smartphone και να κινηθεί με ηλεκτρικά ποδήλατα σε τρεις τροχούς, με ηλεκτρικά πατίνια, με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τους σταθμούς φόρτισής τους. Επίσης, θα μπορεί να δει από κοντά το πιλοτήριο φορητού προσομοιωτή οδήγησης και να μάθει το βαθμό ρύπανσης που προκαλεί ο τρόπος που οδηγούμε, να ενημερωθεί για τις μοντέρνες χρήσεις μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones), καθώς και να γνωρίσει από κοντά ηλεκτροκίνητα ανεμόπτερα και να λάβει μέρος σε κληρώσεις με πλούσια δώρα.

«Για ακόμη μία χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει αυτόν τον θεσμό πια, το «Voltάρω» για να εξοικειώσουμε ακόμη περισσότερο τους συμπολίτες μας με την ηλεκτροκίνηση και με την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την ανακύκλωση, μέσα από χρήσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Το επόμενο διάστημα έχουμε προγραμματίσει εκτός από αυτές τις δράσεις που θα κάνουμε σε όλη την περιφέρεια μία σειρά από πρωτοβουλίες από την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων μέχρι και την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Να στείλουμε ξεκάθρα το μήνυμα ότι η Κενρτική Μακεδονία γίνεται η πιο φιλική προς το περιβάλλον στην Ελλάδα περιφέρεια», τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας βρέθηκε σήμερα στην εκδήλωση επισκέφθηκε τα σταντ, ενημερώθηκε για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ποδήλατα, ενώ δοκίμασε και τον φορητό προσομοιωτή οδήγησης.

«Στον τομέα της ανακύκλωσης σήμερα παρουσιάζουμε μία πάρα πολύ καλή πρακτική, ένα πράσινο κινητό σημείο όπου σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι μία καθημερινότητα για τον πολίτη και δίνονται ειδικά κίνητρα έτσι ώστε οι πολίτες να προωθούν από μόνοι τους την ανακύκλωση» τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Πρόκειται για μια οικολογική περιήγηση μέσα από πέντε εντυπωσιακούς σταθμούς:
Νο1: ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ
Νο2: ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ
Νο3: ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Νο4: ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νο5: DRONES (Μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα σκάφη)

Βασικό σκοπός της διοργάνωσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ό,τι αφορά στην υιοθέτηση των καλών πρακτικών της Βιώσιμης Αστικής Μετακίνησης, αλλά και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και στην αποδοχή φιλικότερων πρακτικών προς το περιβάλλον, καθώς η εκδήλωση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον εθελοντισμό.

Σήμερα στο πάρκο δίπλα από το άγαλαμ του Μ. Αλεξάνδρου , θα παρουσιαστούν σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις που κάνουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες φιλικότερες προς το περιβάλλον, ενώ στο εικονικό εργαστήριο του «Voltάρω 2018» θα παρουσιαστεί:
• το εύρος των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν,
• οι τρόποι ανακύκλωσης αυτών των υλικών,
• οι νέες δομές συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών που οργανώνονται από την αυτοδιοίκηση,
• καθώς και μερικά από τα εκατοντάδες χρήσιμα προϊόντα που προέρχονται από την ανακύκλωση απορριμμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα