UNESCO: Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο

Τη στήριξη της UNESCO ζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής και ανάγνωσης του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της, Φραντσέσκο Μπανταρίν, κατήγγειλε αυτή την πράξη, παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας. Η πράξη αυτή, όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό

του μνημείου.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Μπανταρίν. Υπογράμμισε ακόμη ότι «η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο».

«Είναι ανεπίτρεπτο, σε χώρες χωρίς διενέξεις, οι ίδιες να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των μνημείων. Η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο άπτεται του θρησκευτικού συναισθήματος των απανταχού χριστιανών, για το οποίο είμαστε πολύ ευαίσθητοι», σημείωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα