Toyota: Δίνει ελεύθερη πρόσβαση σε χιλιάδες "ηλεκτρικές" πατέντες της

Ελεύθερη πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες αποκλειστικές άδειες και πατέντες σχετικές με τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης δίνει η Toyota προς κάθε κατασκευαστή που μπορεί να ενδιαφέρεται με στόχο την παγκόσμια προώθηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Ως ένας από τους πρωτοπόρους της ηλεκτροκίνησης η Toyota έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην εξέλιξη, κατασκευή και παραγωγή υβριδικών οχημάτων και συστημάτων κίνησης, κάτι που

κάνει σε μεγάλη κλίμακα εδώ και σχεδόν τρεις 10ετίες.

Με στόχο την ακόμη ταχύτερη προώθηση της ηλεκτροποίησης των οχημάτων σε όλο τον κόσμο και την διάθεσή τους σε ένα σημαντικά ευρύτερο κοινό, ο ιαπωνικός κολοσσός ανακοίνωσε δύο ιδιαίτερα σημαντικά μέτρα που σχετίζονται τόσο με τις χιλιάδες πατέντες που έχει στα χέρια του όσο και με την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει για την ηλεκτροκίνηση τις τελευταίες δεκαετίες.

Συγκεκριμένα η Toyota ανακοίνωσε πως θα δώσει ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς οικονομική επιβάρυνση σε 24.000 πατέντες που κατέχει σε τεχνολογίες σχετικές με την ηλεκτροκίνηση, μερικές εκ των οποίων είναι τόσο “φρέσκες” που η έγκρισή τους ακόμη εκκρεμεί!

Επίσης, οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν ότι θα παρέχουν υποστήριξη, έναντι αμοιβής, σε άλλους κατασκευαστές που αναπτύσσουν και πωλούν ηλεκτροκίνητα οχήματα, εφόσον χρησιμοποιούν μπαταρίες, κινητήρες, ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου αλλά και άλλα υποσυστήματα σχετικά με την ηλεκτροκίνηση που προέρχονται από την Toyota.

“Βασισμένοι στον μεγάλο όγκο αιτήσεων που λαμβάνουμε σχετικά με τα συστήματα ηλεκτροκίνησης μας από εταιρίες που αναγνωρίζουν την ανάγκη να φέρουν πιο κοντά, σε μεγαλύτερο κοινό τεχνολογίες που αφορούν υβριδικά και άλλου τύπου ηλεκτροποιημένα οχήματα, πιστεύουμε ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή για συνεργασία.”, δήλωσε ο Shigeki Terashi, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και μέλος του δ.σ. της Toyota Motor Corporation. “Αν ο ρυθμός παραγωγής των ηλεκτροποιημένων οχημάτων επιταχυνθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, τότε αυτά θα γίνουν κοινός τόπος και εμείς ελπίζουμε να παίξουμε κάποιον ρόλο σε αυτό υποστηρίζοντας αυτή τη διαδικασία.

Οι πατέντες της Toyota που θα διατίθενται δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο (ακόμη και κυβερνήσεις κρατών από όσο καταλαβαίνουμε από την ανακοίνωση) αφορούν βασικές τεχνολογίες υβριδικών οχημάτων, plug-in υβριδικών αλλά και ηλεκτροκίνητων οχημάτων που χρησιμοποιούν κυψέλες υδρογόνου. Οι περίπου 23.740 πατέντες που έχει συγκεντρώσει η Toyota τα τελευταία 20 χρόνια είναι άμεσα διαθέσιμες δωρεάν και αυτό θα ισχύσει μέχρι και το τέλος του 2030.

Η κίνηση της ιαπωνικής εταιρίας είναι άκρως εντυπωσιακή, ωστόσο, δεδομένης της φιλοσοφίας της και της στρατηγικής της σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν προκαλεί και ιδιαίτερη έκπληξη. Θυμηθείτε πως το 2015 η Toyota προχώρησε για πρώτη φορά σε μία ανάλογη κίνηση δίνοντας ελεύθερη πρόσβαση σε 5.680 πατέντες που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση που συνδυάζεται με κυψέλες υδρογόνου.

Ο μεγαλύτερος όγκος των πατεντών (περίπου 7.500) άφορα συστήματα ελέγχου και ακολουθούν σε αριθμό οι σχετικές με τους ηλεκτρικούς κινητήρες πατέντες (2.590), οι πατέντες για τις κυψέλες υδρογόνου (2.380) οι πατέντες για τους φορτιστές (2.200), εκείνες που αφορούν τις μονάδες ελέγχου (Power Control Unit -PCU- 2.020) και 1.320 πατέντες για συστήματα μετάδοσης.

Πηγή: newsauto.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα