To χρέος στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup

Στο τραπέζι του Eurogroup τίθεται σήμερα και επίσημα το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά το τέλος του προγράμματος.

Οι πιθανότητες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια απόφαση, η οποία θα πληροί τις προϋποθέσεις για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελληνική διάσωση είναι υψηλές.

Η απόφαση

δεν θα απέχει πολύ από την απόφαση της 25ης Μαΐου του 2017 και φυσικά δεν θα αποκλίνει όσον αφορά την ουσία, με τη διαφορά, ότι το πρώτο σκέλος της απόφασης έχει ήδη εκτελεστεί (βραχυπρόθεσμα μέτρα) και έχει απομειώσει το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες στο σύνολό του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Real.gr, το κομμάτι των μεσοπρόθεσμων μέτρων, που αποτελούσε μέχρι και τις τελευταίες ώρες αντικείμενο συζητήσεων τεχνοκρατών, θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να υπολογίσει ότι το χρέος θα μειωθεί κατά άλλες 20 μονάδες και θα φέρνει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες κάτω από το 15% για τα έτη με μεγάλες συγκεντρώσεις τα πρώτα 10 χρόνια αποπληρωμής και κάτω από το 20% για τα υπόλοιπα.

Την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα μια συνολική συμφωνία εξέφρασε, χθες, και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας του εταίρους της Ελλάδας να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους. «Θεωρώ ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, ενώ επισήμανε ότι αν δε γίνει σήμερα, θα γίνει «εντός των επόμενων εβδομάδων».

Από την πλευρά του, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απαίτησε σήμερα τη συγκεκριμένη δέσμευση της ευρωζώνης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ασκώντας έμμεση κριτική στην σκληρή θέση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε και άλλοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν την αποδέσμευση της δόσης 7,5 δισ. ευρώ του δανείου στην Ελλάδα, καθώς η Ελλάδα ψήφισε την περασμένη εβδομάδα περικοπές συντάξεων και άνοδο φόρων που ζητούν οι διεθνείς δανειστές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα