Thessaloniki Walking Tours: Τέσσερα διαδικτυακά σεμινάρια για την Ποίηση από σήμερα

H αναθεωρητική ματιά του Θανάση Τριαρίδη προσεγγίζει τη νεοελληνική ποίηση, τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε, τους ποιητές που τη σφράγισαν, τους οποίους συναντάμε στις μεγάλες τους ώρες αλλά και στις αστοχίες τους παρακολουθώντας τις συνομιλίες και την επίδραση που ίσως άσκησαν ο ένας στον άλλο. Όχημα η διαδικτυακή πλατφόρμα Zoom στην οποία γίνονται οι e-δράσεις της Thessaloniki Walking Tours και της Athens Walking Stories με τίτλο Rembrandt and the Cat!

Τα τέσσερα

διαδικτυακά σεμινάρια οργανώνονται σε αντίστοιχες ενότητες οι οποίες αποτελούν και τα τρία κεντρικά σχέδια της νεοελληνικής λογοτεχνίας:

Α) Το σολωμικό σχέδιο, με τη ρομαντική ζεύξη Φύσης, Ιστορίας και Μεταφυσικής

Β) Το καβαφικό σχέδιο της προοδευτικής προσωπικής ταυτότητας, όπου η ατομική αισθησιακή μνήμη απορροφά την Ιστορία

Γ) Το σεφερικό σχέδιο, μια ιδιότυπη σύνθεση ηδονικών αισθήσεων, πολιτικής ηθικής, ελληνικότητας και κρυπτικής μεταφυσικής

Θα αναζητηθούν και άλλοι ποιητές του νεοελληνικού Κανόνα, ο Παλαμάς, ο Σικελιανός, ο ποιητικός Καζαντζάκης, ο Ρίτσος αλλά και εκείνοι που δεν έκρυψαν την απελπισία, την ήττα και την ερημία τους, όπως ήταν ο Αναγνωστάκης, ο Σαχτούρης, ο Αλεξάνδρου ή και ο Κατσαρός.

Τέλος, ο ιδιότυπος μηδενισμός του Κ. Καρυωτάκη και τη χαμηλή φωνή του Μεσοπολέμου, ο ελληνικός υπερρεαλισμός με το έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Νίκου Εγγονόπουλου, ο απροσπέλαστος λυρισμός του Οδυσσέα Ελύτη αλλά και η μεταπολεμική ποίηση στην αισθητική της ποικιλία και οι μεταμορφώσεις της.

Το πρόγραμμα των τεσσάρων διαδικτυακών σεμιναρίων

-Το «μαύρο χάσμα του βράχου»

Από τον Διονύσιο Σολωμό και την αποστολή του στη νέα ελληνική γλώσσα στην αναζήτηση του εθνικού ποιήματος και από τον Ανδρέα Κάλβο ως τον Κωστή Παλαμά και τις εκδοχές του ποιητικού λόγου στο πρώτο μισό του 20 ου αιώνα.

-Η ώρα που «διπλώνει ο ήλιος του απογεύματος.»

Από τον Κ. Π. Καβάφη και την επινόηση του υπερμοντέρνου εαυτού, την Ιστορία και η επιστροφή της ως προσωπική μνήμη μέχρι την ποιητική κατάθεση του Κώστα Καρυωτάκη, τους ποιητές της χαμηλής φωνής αλλά και τον Βάρναλη, τον Καββαδία, τον Σκαρίμπα.

-Όπου «τ’ αγάλματα σε κυνηγούν, πώς δεν το βλέπεις;»

Από τον Γιώργο Σεφέρη και την αισθητική, ηθική και εντέλει πολιτική ιδεολογία μέχρι τον ελληνόγλωσσο υπερρεαλισμό του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Νίκου Εγγονόπουλου αλλά και τον Οδυσσέα Ελύτη, τη δημιουργία ενός «νεο-εθνικού» ποιητή και τις λυτρωτικές παρεκτροπές του.

-«Μόνο σταυρούς σε μνήματα καρφώνω»

Από τον Ρίτσο, τον Λορεντζάτο, τον Σαχτούρη, τον Σινόπουλο, τον Αναγνωστάκη, τον Αλεξάνδρου, τον Λειβαδίτη, τον Καρούζο και τον Κατσαρό μέχρι την δεύτερη μεταπολεμική γενιά, τη γενιά του 1970 και τη ποίηση ως προσωπική εγχάραξη σε έναν άκεντρο κόσμο.

Ημέρες: 12 - 14 - 19 - 21 Μαΐου 2020

Ώρες: 19:00- 21:00 στην πλατφόρμα Zoom

Συμμετοχή και για τα 4 σεμινάρια: 30 ευρώ

πληροφορίες/ κρατήσεις: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα