Thessaloniki Open House: Το ΥΜΑΘ άνοιξε τις πύλες του και πλημμύρισε από κόσμο (ΦΩΤΟ)

Περισσότερα από 300 άτομα ξεναγήθηκαν σήμερα στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου, στο πλαίσιο του Thessaloniki Open House 2018.

Το κτίριο χτίστηκε το 1891 και είναι έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Bιταλιάνο Ποζέλι.

Ήταν η έδρα του Βαλή-Διοικητή της Θεσσαλονίκης και στέγαζε πλήθος διοικητικών υπηρεσιών. Αποτελούσε το διοικητικό κέντρο της πόλης και γύρω του ήταν χτισμένα, το Σαατλί Τζαμί, ένα λουτρό, τα διαμερίσματα του χαρεμιού, αστυνομικές αρχές, υπηρεσίες, φυλακές,

στάβλοι και το τηλεγραφικό κέντρο. Ήδη το 1907 στεγάστηκε σε αυτό η Οθωμανική Νομική Σχολή, ενώ το 1911 διέμεινε ο Σουλτάνος Μεχμέτ E΄, στο πέρασμά του από την πόλη.

Μετά το 1912 και την κατάλυση της οθωμανικής αρχής στη Θεσσαλονίκη, στο κτιριο στεγάστηκαν τα γραφεία της Γενικής Διοίκησης. Η φωτιά του 1917, που κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης, δεν άγγιξε το Διοικητήριο, ενώ στο πλαίσιο ανασχεδιασμού της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά, διαμορφώθηκε το 1939, η προς νότο ομώνυμη πλατεία.

Το 1954 έγιναν εργασίας αποκατάστασης του κτηρίου και προστέθηκε άλλος ένας όροφος, προκειμένου να στεγαστούν περισσότερες υπηρεσίες.

Το Διοικητήριο, με χαρακτηριστικά Νεοκλασικιστικής και Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, έχει σήμερα τη μορφή που του δόθηκε μετά το πέρας των εργασιών του 1955, και στεγάζει το Υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα