Philoxenia 2017: Εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη έκθεση Τουρισμού της χώρας

Τα εγκαίνια της σημαντικότερης έκθεσης τουρισμου της χώρας, της 33ης διεθνής έκθεσης τουρισμού Philoxenia πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" στη Θεσσαλονίκη, παρουσία πολιτικών, εκπροσώπων φορέων, προξένων και δεκάδων tour operators.

Η Philoxenia συνιστά τον απόλυτο προορισμό για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού. Για το 2017, η τουριστική έκθεση υποδέχεται επαγγελματίες και κοινό στις 10-12 Νοεμβρίου,

στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, παράλληλα με τη διεθνή έκθεση ξενοδοχειακού και επαγγελματικού εξοπλισμού, Hotelia.

Την εισαγωγική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helepxo, Tάσος Τζήκας ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Μαρία Κόλλα - Τσαρουχά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος.

Τα εγκαίνια και την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία τόνισε το στόχο του υπουργείο και της κυβέρνησης για Τουρισμό 365 μέρες το χρόνο.

"Ο Τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη. Ο Τουρισμός στηρίζει την εθνική μας οικονομία, στηρίζει και την απασχόληση. Δίνει πνοή στις τοπικές κοινωνίες", ανέφερε η υπουργός Τουρισμού και πρόσθεσε:

"Στοχεύουμε στην τουριστική ανάπτυξη που θα ναι βιώσιμη, ισσόροπη και δίκαιη με οφέλη για όλους".

"Ο Τουρισμός είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης μας", τόνισε ακόμα κ. Κουντουρά, επισημαίνοντας πως όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα επανεξεταστούν θέματα όπως είναι το ΦΠΑ στα νησιά και άλλες φοροελαφρύνσεις.

«Είναι σημαντικό να δώσουμε το μήνυμα ότι ο τουρισμός αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη. Ο τουρισμός στηρίζει την εθνική οικονομία και την απασχόληση. Δίνει πνοή στις τοπικές κοινωνίες. Αντιπροσωπεύει άμεσα και έμμεσα περισσότερο από 20% του ΑΕΠ και σχεδόν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Συνδέεται και υποστηρίζει κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα όπως η πρωτογενής παραγωγή, το εμπόριο, οι εξαγωγές, η προώθηση των τοπικών προϊόντων» υπογράμμισε η κ. Κουντουρά.

Όπως είπε «στοχεύουμε στην τουριστική ανάπτυξη που θα είναι βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη, με οφέλη για όλους. Που προσδίδει υπεραξία στους φυσικούς και τουριστικούς πόρους σε όλη τη χώρα, με σεβασμό στο περιβάλλον, με διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού πλούτου και με ανάδειξη όλων των ιδιαίτερων στοιχείων που καθιστούν την ταυτότητα της Ελλάδας μοναδική».

Θεσσαλονίκη πριν από κάποια χρόνια δεν ήταν ένα τουριστικός προορισμός. Τώρα έχει αρχίσει να εμφανίζεται στο χάρτη και να διεκδικεί θέση.Χρειάζεται δουλειά για έρθει ο Τουρισμός και δουλεία δεν μπορεί να κάνει μόνο το κράτος, τη δουλειά πρέπει να την κάνουν κυρίως οι επαγγελματίες, με ανάπτυξη των υποδομών και να υπάρξει και μεταμόρφωση της νοοτροπίας που έχουμε", τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι για την πόλη η έναρξη της σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το Κατάρ μέσω της Qatar Airways.

Από την πλευρά της η κ. Κόλλια-Τσαρουχά τόνισε πως η χώρα είναι ευλογημένη από τον Θεό , ωστόσο όπως είπε χρειάζονται ακόμα βήματα ενώ εξήρε τη δουλειά που κάνουν τα στελέχη της ΔΕΘ - Helexpo αναδεικνύοντας τη Θεσσαλονίκης, ως τόπο εκθεσιακού Τουρισμού.

Ο κ. Θάνος επισήμανε την προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον θεματικό Τουρισμό, ενώ τόνισε και τη σημαντικότητα του συνεδρίου για τον δρόμο του μεταξιού που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo , Τάσος Τζήκας, σημείωσε πως οι δύο εκθέσεις, Philoxenia-Hotelia, είναι πλέον δύο σημαντικά διεθνή εκθεσιακά γεγονότα του τουριστικού κλάδου, ενώ φέτος συγκεντρώνουν 600 εκθέτες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν πάνω από 4.000 επιχειρηματικά ραντεβού με hosted buyers από 36 χώρες.

Χαιρετισμό στα εγκαίνια των δύο εκθέσεων απηύθυνε η country manager Ελλάδας-Κύπρου της Qatar Airways κ. Theresa Cissell.

Στόχος της φετινής Philoxenia είναι η περαιτέρω διεθνοποίησή της καθώς την τελευταία τριετία ο σημαντικότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας – ο τουρισμός – παρουσιάζεται μέσα από μια άρτια οργανωμένη και πλήρη έκθεση.

Το γνωστό τουριστικό εκθεσιακό «δίδυμο», φιλοξενεί φέτος συνολικά 600 εκθέτες.

Επίσης, έχουν προσκληθεί περίπου 180 ξένοι μεμονωμένοι hosted buyers, ενώ άλλοι 125 θα συμμετέχουν ως ομαδική αποστολή από Βουλγαρία, Αλβανία και ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί πάνω από 4.000 ραντεβού μεταξύ εκθετών και μεγάλων tour operators από 36 χώρες-στόχους για την ελληνική αγορά. Ακόμα καταγράφεται επιστροφή στην Philoxenia των ναυτιλιακών εταιρειών, αλλά και συμμετοχή περισσότερων αεροπορικών επιχειρήσεων, τουριστικών γραφείων και μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων

Οι εκθέσεις τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) του ΕΟΤ, και των μεγάλων φορέων του τουρισμού (ΣΕΤΕ, HATTA, ΠΟΞ και ΞΕΕ), ενώ "πετούν" και φέτος με την Qatar Airways ως επίσημο αερομεταφορέα.

Στην 33η Philoxenia συμμετέχουν φέτος και οι 13 Περιφέρειες, αλλά και πολλοί τουριστικοί δήμοι. Οι εκθέτες στην Philoxenia είναι 400 (άμεσοι και έμμεσοι) από 18 χώρες, ενώ στην Hotelia ανέρχονται σε 200 (άμεσοι και έμμεσοι). Έντονη είναι η ξένη παρουσία σε αμφότερες τις διοργανώσεις, καθώς καταγράφονται άμεσες συμμετοχές από χώρες όπως η Τουρκία –για πρώτη φορά έρχεται αυτόνομα η Σμύρνη και ο δήμος Σαρκόι - η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Αυστρία, η Ρωσία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Πολωνία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Σλοβακία, το Περού, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία.

Από την πλευρά της, η Hotelia φέρνει ό,τι πιο νέο στους κλάδους του εξοπλισμού των ξενοδοχείων, της εστίασης και της καφεστίασης. Σημείο έμπνευσης για αρχιτέκτονες, διακοσμητές και ξενοδόχους, τo DPOINT SPACES (συνδιοργανωτής η Interiors From Greece) συνιστά μια καινοτόμα εκδήλωση αρχιτεκτονικής και διακόσμησης ξενοδοχείων, όπου θα παρουσιαστούν δύο διαφορετικά έργα γνωστών αρχιτεκτονικών γραφείων σε συνολική έκταση 400 τμ. Ειδικότερα, το SPA concept (από το αρχιτεκτονικό γραφείο ASPASIA TAKA architects creative lab) παρουσιάζει τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις στο spa & wellness και ενσωματώνει μία workshop area, όπου θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια από ειδικούς επαγγελματίες του κλάδου, με την επιμέλεια της εταιρείας ανάπτυξης, διαχείρισης και επιχειρηματικών συμβούλων EF-ZIN ‘’the art of living well’’. Το δε LOBBY concept (από το αρχιτεκτονικό γραφείο NOMEN ARCHITECTS) αναδεικνύει τον χώρο του λόμπι τόσο ως φιλοσοφία-αρχές καλής φιλοξενίας όσο και ως ένα λειτουργικό κομμάτι, ως έναν κοινό τόπο συνάντησης ιδιοκτητών και φιλοξενούμενων, φίλων, συνεργατών.

Επίσης το All About Café της Hotelia αποτελεί μια πρωτότυπη και καινοτόμα ενότητα αφιερωμένη στην τέχνη της δημιουργίας καφέ και φέτος θα εστιάσει στην εξέλιξη και την κουλτούρα του καφέ στις μέρες μας, ενώ θα φιλοξενήσει εξειδικευμένα σεμινάρια (All About Café seminars) με την επιμέλεια του Βαλάντη Λαμπριανίδη. Μέγας χορηγός του All About Café είναι το brand SPECIALISTAS της εταιρείας ΜΕΒΓΑΛ.

Η ενότητα All About Gastronomy της Hotelia επικεντρώνεται φέτος στο Greek Breakfast & Brunch+ και στην Γαστρονομική Φιλοξενία, δίνοντας βαρύτητα στο πώς η γαστρονομία μπορεί να είναι στην υπηρεσία του ξενοδοχείου. Η επιμέλεια της ενότητας All About Gastronomy είναι της εταιρείας Chef Stories.

Τέλος, το Green Zero Hotel “Reloaded”, το πρώτο modular οικολογικό bungalow, σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Makridis Associates Architects, βρίσκεται επίσης στην Hotelia, στον εξωτερικό χώρο του περιπτέρου 10.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.

Keywords
θεσσαλονικη, εκθεση, qatar airways, ΔΕΘ, ΦΠΑ, αεπ, ελλαδα, qatar, helexpo, ΠΓΔΜ, συμμετοχή, εοτ, σετε, hatta, ποξ, ξεε, κυπρος, αιγυπτος, ρωσία, σλοβακία, spa, creative, workshop, art, lobby, μεβγαλ, greek, chef, green, hotel, υπουργειο εσωτερικων, μπουταρης, ανθιμος μπουταρης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, τελος του κοσμου, σλοβακία, χωρες, ρωσία, αεπ, αλβανια, βουλγαρια, δουλεια, εθνικη, εοτ, κυπρου, νησια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σμυρνη, creative, qatar, qatar airways, αγορα, αυστρια, βρισκεται, γεγονοτα, δυναμη, δημος, ελενα, ειπε, εκθεσεις, εμμεσα, εργα, εξελιξη, ερχεται, εσωτερικων, τεχνη, υπηρεσια, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, ινδονησια, ομιλια, καταρ, λομπι, λουξεμβουργο, μεβγαλ, μαρια, περιβαλλον, πνοη, πολωνια, ποξ, ραντεβου, σερβια, σεμιναρια, συμμετοχή, ταυτοτητα, τασος, τουρκια, τουρισμος, τσεχια, φορα, green, art, βηματα, chef, εξαγωγες, greek, hatta, helexpo, hotel, χωρα, υπουργειο, κομματι, lobby, workshop, spa, θανος, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα