N. Βούτσης: Ο φάκελος της Κύπρου θα δημοσιευθεί σε κάποιους μήνες

Εντός των επόμενων μηνών εκτιμάται πως θα γίνει η δημοσίευση του φακέλου της Κύπρου και θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία αποχαρακτηρισμού εγγράφων που μέχρι σήμερα φέρουν τον χαρακτηρισμό «απόρρητα» και «άκρως απόρρητα». Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016, για να φτάσει ως

τη σημερινή φάση, δηλαδή τη φάση της παράδοσης όλου του υλικού της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, που είχε συγκροτηθεί το 1986, προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες, που οδήγησαν στο εγκληματικό πραξικόπημα εναντίον της ανεξαρτησίας του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Προβλέπουμε σε εύλογο διάστημα να γίνει μια κοινή δημοσίευση, εννοώ κοινή με την έννοια της ευθύνης, από τις δύο εθνικές αντιπροσωπείες. Τους προσεχείς μήνες λοιπόν θα υπάρξει μια δημόσια καταγραφή όλου του υλικού το οποίο πήγαμε και παραδώσαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Εάν κάποια στοιχεία δεν αποχαρακτηριστούν, ακόμα και μετά την παρέλευση 43 ετών, και παραμείνουν ως «άκρως απόρρητα», αυτά θα είναι υπό την φύλαξη και υπό την γνώση, απλώς, των επικεφαλής στις δύο αντιπροσωπείες ή για αυστηρά επιστημονικούς λόγους. Άρα επί της ουσίας ξεκίνησε και η διαδικασία δημοσιότητας όλου αυτού του υλικού», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Είμαι σίγουρος ότι και επιστημονικά θα προσεγγιστούν πλευρές οι οποίες μέχρι τώρα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, έχουν μείνει στη σκιερή πλευρά αυτής της δραματικής υπόθεσης», προσθέτει ο κ. Βούτσης ο οποίος απαντά και τι άλλο σημαίνει η παράδοση του Φακέλου για να φωτιστούν περισσότερο αυτές πτυχές της ιστορίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής ερωτάται και για τους 11 φακέλους, που λείπουν από το αρχείο του Φακέλου της Κύπρου, αλλά που ευτυχώς το υλικό τους δεν θα μείνει στο σκοτάδι, διότι βρέθηκαν οι ηχογραφημένες μαρτυρικές καταθέσεις, που βρίσκονταν μέσα σε αυτούς και άρα το υλικό δεν έχει χαθεί «ούτε κατά κεραία».

Όσο για το πώς και ποιοι μπορεί να ευθύνονται για την εξαφάνιση των 11 φακέλων αλλά και για το ενδεχόμενο να αναζητηθούν ευθύνες, ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνει: «Δεν θέλω να περάσει από το μυαλό μου ότι έγινε κάποια υπεξαίρεση. Ελπίζω να αποδειχθεί ότι είναι τεχνική η απώλεια η οποία έχει επισυμβεί» και ότι θα βρεθούν το επόμενο διάστημα σε άλλα αρχεία που τηρούνται στη Βουλή. Ο κ. Βούτσης και προαναγγέλλει ότι αντίστοιχη επιστημονική εργασία ψηφιοποίησης και ταξινόμησης θα προχωρήσει και για τα αρχεία των άλλων εξεταστικών επιτροπών που είχαν συσταθεί στο παρελθόν στη Βουλή των Ελλήνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα