K. Αναγνωστάρας στο Thestival: Να ξεκινήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης διεθνή καμπάνια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας

«Ο Δήμος σε μια συντονισμένη προσπάθεια με την περιφέρεια και τους υπόλοιπους δήμους της Μακεδονίας θα πρέπει να ξεκινήσει μια διεθνή καμπάνια ενημέρωσης για την πραγματική ιστορία της περιοχής και την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», αναφέρει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του συνδυασμού Π.Α.Ρ.Ε.Α., Κωνσταντίνος Αναγνωστάρας.

Ο κ. Αναγνωστάρας μιλά για το πώς πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την

Αυτοδιοίκηση αλλά και για την παράταξη του, η οποία απαρτίζεται από νέους ανθρώπους.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής καθώς όπως αναφέρει «η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία σύνθεσης νέων ιδεών και πολλών απόψεων που θα επιδράσουν θετικά».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Αναγνωστάρα στο Thestival.gr:

-Κατεβαίνετε για πρώτη φορά υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πώς αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για τον δήμο Θεσσαλονίκης;

Μετά από ώριμη σκέψη και αξιολόγηση του πολιτικού περιβάλλοντος. Επειδή οι υπάρχουσες υποψηφιότητες για τον δήμο Θεσσαλονίκης θεώρησα ότι εξυπηρετούν προσωπικές και κομματικές επιδιώξεις και όχι το καλό της πόλης, είχα βαρεθεί τις «άδειες κουβέντες» και τις ψεύτικες υποσχέσεις, ένιωθα ότι ο προεκλογικός αγώνας για την πόλη δεν με εκφράζει, δεν δίνει όραμα και προοπτική για το μέλλον της πόλης μας, αποφάσισα να είμαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές. Πιστεύω πως οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ασχολούνται ενεργά με τα κοινά να διεκδικούν, να αγωνίζονται και να βγαίνουν μπροστά υποστηρίζοντας τις απόψεις, τη γνώμη και τις ιδέες τους όχι στα λόγια αλλά με πράξεις.

- Οι υποψήφιοι του συνδυασμού σας έχουν εμπειρία στην αυτοδιοίκηση; Aν όχι θεωρείτε ότι αυτό είναι σημαντικό έλλειμμα έναντι των ανθυποψηφίων σας;

Όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας κατεβαίνουν πρώτη φορά στο στίβο της πολιτικής. Είμαστε ο πιο νεανικός συνδυασμός με μέσο όρο ηλικίας του ψηφοδελτίου μας τα 34 χρόνια. Νέοι άνθρωποι που παραμερίσαμε τις κομματικές μας καταβολές, τις διαφορετικές μας ιδεολογικές αφετηρίες και μας ένωσε η αγάπη μας για την πόλη και οι ανησυχίες μας για το μέλλον. Νέοι άνθρωποι που θέλουμε οι προβληματισμοί μας, οι απόψεις μας, οι ιδέες μας να ακούγονται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά και προσφορά. Κατεβαίνουνε στις Δημοτικές εκλογές γιατί πιστεύουμε πως οι νέοι , μακριά από κόμματα, πρέπει να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά και να βγουν μπροστά. Να ασχοληθούν με την πολιτική για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Να δημιουργήσουν και να παλέψουν για το μέλλον. Θέλουμε να φέρουμε τους συνομηλίκους μας, αλλά και όσους νιώθουν νέοι στη ψυχή στις κάλπες για να ακουστεί η δική τους φωνή με την ενεργή συμμετοχή τους και όχι με την αποχή. Θεωρούμε πως αυτό είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συνδυασμού μας, και ζητάμε από τους συμπολίτες μας μια ευκαιρία για να τους το αποδείξουμε.

- Γιατί επιλέξατε να ονομάσετε τον συνδυασμό σας Π.Α.Ρ.Ε.Α.;

Είμασταν μαζεμένοι και προσπαθούσαμε, αφού αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό τη προσπάθεια και να κατεβούμε στις εκλογές, να βρούμε ένα όνομα για το συνδυασμό μας. Σκεφτόμασταν διάφορα ονόματα και στις συζητήσεις που είχαμε κάποιος ανέφερε τους στίχους του Διονύση Σαββόπουλου πως την ιστορία τη γράφουν οι παρέες. Τότε ομόφωνα αποφασίσαμε πως έτσι θα ονομάσουμε το συνδυασμό μας μιας και το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από μια παρέα. Από τότε η παρέα μας μεγάλωσε μέσα από συναθροίσεις, ζυμώσεις και συζητήσεις και ζητά την ψήφο των συμπολιτών μας. Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να έρθουν στη παρέα μας για να γράψουμε τη δική μας ιστορία.

- Θα κάνετε συνεργασίες μετεκλογικά; Σας προσέγγισαν επικεφαλής άλλων συνδυασμών ενόψει του δεύτερου γύρου;

Αποφασίσαμε να κατεβούμε στις εκλογές για να έχουμε ενεργή συμμετοχή με τη γνώμη μας, τις ιδέες μας και το όραμά μας για τη Θεσσαλονίκη. Κάθε τι θετικό από όποια παράταξη και αν προέρχεται θα το στηρίζουμε. Το μόνο μας κριτήριο θα είναι το καλό της πόλης μας. Εδώ βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτός που θα αποφασίσει στις 26 Μαΐου για το ποιον επιθυμεί είναι οι συμπολίτες μας με τη ψήφο τους. Θα διαβάσουμε το μήνυμα της κάλπης και θα σεβαστούμε την εμπιστοσύνη όσων μας επιλέξουν. Δεν έχει γίνει καμία προσέγγιση ή συζήτηση με κανέναν επικεφαλής άλλου συνδυασμού.

-Φοβάστε ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε αδυναμία διοίκησης και λήψης αποφάσεων στο δημοτικό συμβούλιο;

Η άποψή μας είναι εντελώς η αντίθετη. Πιστεύουμε, καταρχήν, πως όλοι οι συνυποψήφιοί μας κατεβαίνουν στις εκλογές με γνώμονα το καλό και τη προσφορά στη πόλη. Σε αυτή τη βάση και στο πλαίσιο ενός προγράμματος, έξω από προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες, πιστεύουμε πως η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία σύνθεσης νέων ιδεών και πολλών απόψεων που θα επιδράσουν θετικά.

-Ποιο είναι το σχέδιό του συνδυασμού σας για το κυκλοφοριακό;

Το κυκλοφοριακό είναι ένα πολύ μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα για την πόλη και η λύση του απαιτεί πολύπλευρο και σύνθετο σχεδιασμό και δράσεις. Η λύση του ξεκινάει από τη δημιουργία καταρχήν ενός σύγχρονου και αποδοτικού συστήματος μαζικών μεταφορών που λείπει από τη πόλη σήμερα. Θα πρέπει το μετρό να τελειώσει άμεσα και σε συνδυασμό με τα λεωφορεία να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες μετακίνησης των πολιτών. Παράλληλα θα πρέπει να εστιάσουμε στη χρήση του ποδηλάτου και της μετακίνησης με τα πόδια, μιας και οι αποστάσεις στη πόλη μας δεν είναι τόσο μεγάλες, για να περιορίσουμε τη χρήση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης. Επίσης, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο τρίτος περιφερειακός που θα συνδέει την Εγνατία με το αεροδρόμιο μέσω Αγίου Βασιλείου και θα αποσυμφορήσει τους υπάρχοντες περιφερειακούς. Αυτά είναι μόνο κάποιες βασικές προτάσεις καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της στάθμευσης και διάφορα άλλα προβλήματα για να λυθεί το κυκλοφοριακό.

- Πώς μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία του τομέα καθαριότητας; Έχουν θέση ιδιώτες στο εγχείρημα;

Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανακύκλωση, που είναι και ο πιο αποδοτικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων, δίνοντας και κίνητρα όπως η μείωση των δημοτικών τελών στους πολίτες που ανακυκλώνουν. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα υπογειοποίησης των κάδων, ξεκινώντας από το ιστορικό κέντρο που είναι και το πιο τουριστικό κομμάτι, και επεκτείνοντας το σε όλη τη πόλη. Επιπλέον θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι τρόποι διαχείρισης των απορριμμάτων εκτός της εναπόθεσής τους σε ΧΥΤΑ όπως η δημιουργία εργοστασίου καύσης για την παραγωγή ενέργειας και ζεστού νερού όπως γίνετε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιοποίηση όλων των πόρων της πόλης μας, δημόσιων και ιδιωτικών, είτε στο θέμα της καθαριότητας είτε σε άλλες ενέργειες και υπηρεσίες του δήμου όταν αυτές είναι προς το συμφέρον και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

- Tα περιστατικά παραβατικότητας στο κέντρο της πόλης είναι καθημερινά. Οι κάτοικοι της Ροτόντας καταγγέλλουν υποβάθμιση της περιοχής τους, οι έμποροι του ιστορικού κέντρου ζητούν προστασία. Είδαμε και το τελευταίο περιστατικό της επίθεσης στον έμπορο στο Καπάνι. Πώς μπορεί να συνεισφέρει η διοίκηση του δήμου για να γίνει η Θεσσαλονίκη μια πιο ασφαλής πόλη;

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα παρατηρείται το φαινόμενο γκετοποίησης γειτονιών της πόλης μας και φαινόμενα έντονης παραβατικότητας. Η περιοχή της Ροτόντα είναι μία από τις περιοχές αυτές που το φαινόμενο έχει ενταθεί πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή της Αριστοτέλους και στις δυτικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Είναι για μας βασικό δικαίωμα και στοιχείο ελευθερίας και ποιότητας δημοκρατίας κάθε πολίτης να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος σε κάθε γωνιά της πόλης οποιαδήποτε ώρα της ημέρας χωρίς να φοβάται. Θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες του δήμου με την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία ώστε να παταχθεί αυτό το φαινόμενο και κάθε πολίτης να μπορεί να νιώθει ασφαλής. Σε συνδυασμό με τις ενέργειες αυτές θα πρέπει ο δήμος να προχωρήσει στο φωτισμό κάθε δρόμου και πάρκου της πόλης ιδιαίτερα στα σημεία αυτά.

- Κατά τη γνώμη σας, θα έπρεπε να μπαίνει η Συμφωνία των Πρεσπών στη συζήτηση ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών; Πιστεύετε πώς η Συμφωνία θα επηρεάσει την ψήφο των Θεσσαλονικέων;

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία. Από την υπογραφή της και έπειτα δημιουργούνται πολλά προβλήματα που θα πρέπει καθημερινά να αντιμετωπίζουμε. Προβλήματα όπως τα εμπορικά σήματα και οι επωνυμίες των επιχειρήσεών, που θα πρέπει οι επιχειρηματίες με την αρωγή του δήμου να τα διαχειριστούν. Προβλήματα σχετικά με τη γλώσσα και την εθνότητα των γειτόνων μας που θα βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας, όπως για παράδειγμα τη λειτουργία ενός φροντιστηρίου με την ονομασία της γλώσσας που οι γείτονές μας θέλουν να χρησιμοποιούν. Ο Δήμος σε μια συντονισμένη προσπάθεια με την περιφέρεια και τους υπόλοιπους δήμους της Μακεδονίας θα πρέπει να ξεκινήσει μια διεθνή καμπάνια ενημέρωσης για την πραγματική ιστορία της περιοχής και την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Παράλληλα θα πρέπει να αναδειχτούν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, η ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά με παράλληλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως ο διεθνής μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος», έτσι ώστε να ενημερώνονται οι επισκέπτες και οι τουρίστες. Το ζήτημα αυτό σίγουρα θα παίξει κάποιο ρόλο στη ψήφο των συμπολιτών μας αλλά τα προβλήματα της καθημερινότητας, η ανάπτυξη και το όραμα για το μέλλον πιστεύω πως θα είναι το καθοριστικό στοιχείο.

- Συμφωνείτε με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης; Ποια είναι η δική σας θέση επί του θέματος;

Δεν συμφωνούμε με το νέο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε πως οι εγκαταστάσεις της έκθεσης θα πρέπει να μεταφερθούν εκτός του κέντρου της πόλης και να φτιαχτεί ένα νέο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο με όλες τις απαραίτητες υποδομές προς την περιοχή της Θέρμης όπου υπάρχει το Noesis και άλλες πανεπιστημιακές σχολές και ερευνητικά κέντρα. Στη σημερινή θέση της έκθεσης θα έπρεπε να γίνει ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, μιας και οι χώροι πρασίνου λείπουν από την πόλη μας, με πράσινο, χώρους άθλησης και πολιτισμού. ‘Ένας πνεύμονας πρασίνου για τη πόλη, με πολιτιστικά δρώμενα, αθλητικές δραστηριότητες, ένα σημείο συνάντησης για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και τους επισκέπτες. Ένα σημείο αναφοράς που θα αναμορφώσει την όψη της πόλης, ένα κόσμημα και δώρο στις τις επόμενες γενιές.

Keywords
θεσσαλονικη, δημος θεσσαλονικης, δημος, για μας, εκλογες, προσφορες, συμμετοχή, μαΐου, γνώμονα, λύση, μετρο, λεωφορεια, χυτα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, αξιολογηση, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, αυτοδιοικηση, μιλα, βγαινουν, δημοτικη αστυνομια, χωρες, ανακυκλωση, αστυνομια, γνωμη, γωνια, δουλεια, θεμα, ονοματα, οψη, πλαισιο, προγραμμα, σηματα, σημερινη, σχολες, χυτα, ωρα, αγαπη, αδυναμια, αεροδρομιο, αρωγη, γινει, γλωσσα, γνώμονα, διοικηση, δικη, δρωμενα, δωρο, εγνατια, εγχειρημα, ευκαιρια, αιθουσα, υπαρχει, ενεργα, επρεπε, ζητα, εμποροι, ιδεες, ιδιο, η δικη, υπηρεσιες, θετικο, ιστορικο, κοσμημα, λειτουργια, λειπει, λύση, λογια, μαΐου, μακρια, μηνες, μειωση, ονομα, οραμα, υπογραφη, προβληματα, ψυχη, ροτοντα, ρολο, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, συγχρονο, σχεδιο, φωνη, φορα, κωνσταντινος, αγωνας, δικαιωμα, γινετε, για μας, ιδιαιτερα, κομματι, κωνσταντινου, μπροστα, ποδια, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα