HRW: Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβολούν Σύρους πρόσφυγες

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία κάνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), σύμφωνα με το οποίο Τούρκοι συνοριοφύλακες πυροβολούν τους Σύρους που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες της χώρας τους, ώστε να τους υποχρεώσουν να επιστρέψουν πίσω.

Σύμφωνα με την οργάνωση οι Τούρκοι συνοριοφύλακες στη μεθόριο με τη Συρία ανοίγουν πυρ αδιακρίτως και υποχρεώνουν με συνοπτικές διαδικασίες τους αιτούντες άσυλο που εγκαταλείπουν την βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ όπου κορυφώνονται οι βίαιες συγκρούσεις και επιχειρούν να περάσουν στην Τουρκία να

επιστρέψουν στη χώρα τους.

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά με εξαίρεση για τους βαριά τραυματισμένους, αν και αυτό καθώς φαίνεται δεν ισχύει πάντα.

Όπως λέει η Λάμα Φακίχ, υποδιευθύντρια του παραρτήματος Μέσης Ανατολής της οργάνωσης, «Σύροι που καταφεύγουν στην τουρκική μεθόριο αναζητώντας ασφάλεια και άσυλο υποχρεώνονται με σφαίρες και κακομεταχείριση να επιστρέψουν».

«Ο πόλεμος στην Ιντλίμπ και στην Αφρίν προκαλεί τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων και ο αριθμός των Σύρων που είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα και διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Τουρκία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί», τονίζει η Λάμα Φακίχ.

Η οργάνωση επικοινώνησε με 16 Σύρους πρόσφυγες πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 13 είπαν ότι Τούρκοι μεθοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον τους ή εναντίον άλλων αιτούντων άσυλο που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα, ενώ βρίσκονταν ακόμη σε συριακό έδαφος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα, εκ των οποίων ένα παιδί, και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι.

Άλλοι πρόσφυγες καταγγέλλουν στην HRW κακομεταχείριση από τους Τοούρκους συνοριοφύλακες, λέγοντας ότι αρνήθηκαν να προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανθρώπους που ήταν περισσότερο από προφανές ότι τη χρειάζονταν και πως τους ανάγκασαν να επιστρέψουν πίσω.

Οι περισσότεροι στις συνεντεύξεις τους περιγράφουν το ταξίδι και το πέρασμα από τη Συρία στην Τουρκία ως επικίνδυνο και επίπονο. Εκτός από τα τουρκικά πυρά, συναντούν ναρκοπέδια, δύσκολα ορεινά περάσματα και στενά μονοπάτια μέσα σε χαράδρες. Εκτός αυτού, αναγκάζονται να πληρώσουν διακινητές με ποσά που κυμαίνονται από 300 έως 8.000 δολάρια κατ' άτομο για φτάσουν στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις καταγγελίες της οργάνωσης, λέγοντας ότι η Άγκυρα έχει υιοθετήσει την «πολιτική της ανοιχτής πόρτας» από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία το 2011.

Ωστόσο, υποσχέθηκε τη διεξαγωγή έρευνας.

«Είναι απίθανο οι στρατιώτες μας να πυροβολούν ανθρώπους. Δεν ρωτάμε ποτέ κανέναν αν είναι Κούρδος ή Άραβας ή μουσουλμάνος ή χριστιανός, αν προέρχεται από την μια ή από την άλλη περιοχή. Δεν γνωρίζω αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή όχι», είπε.

Η HRW αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες από τη Συρία σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα -περίπου 3,5 εκατ. από το 2011- και σε πολλούς από αυτούς έχει προσφέρει προσωρινό καθεστώς προστασίας και βασικές υπηρεσίες όπως εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

«Ωστόσο, η γενναιόδωρη φιλοξενία της Τουρκίας μεγάλων αριθμών Σύρων δεν την απαλλάσσει από την υποχρέωση να βοηθήσει εκείνους που ζητούν προστασία στα σύνορά της», λέει στην ανακοίνωσή της και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να εκδώσει οδηγίες προς τους συνοριοφύλακες σε όλα τα σημεία διέλευσης ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν βία εις βάρος των αιτούντων άσυλο και ότι δεν θα πρέπει να κακομεταχειρίζονται κανέναν από αυτούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα