H Peugeot σταματά την εξέλιξη κινητήρων ντίζελ

Η Peugeot ανακοινώνει ότι σταματά την εξέλιξη πετρελαιοκινητήρων μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά. Και μπορεί να τους καταργήσει εντελώς αν η ζήτηση συνεχίσει να μειώνεται.

Ο διευθυντής προϊόντος του Groupe PSA, Laurent Blanchet, δήλωσε στο «αδελφό» μας Autocar, στο Σαλόνι του Παρισιού, ότι το μέλλον των ντίζελ είναι «αβέβαιο» και ότι «πρέπει να δούμε αν η αγορά θα διαγράψει ή θα παρατήσει τα ντίζελ».

Η PSA

λανσάρισε πρόσφατα έναν καινούργιο 1.5 ντίζελ που πληροί τις αυστηρότερες προδιαγραφές καυσαερίων για τα επόμενα χρόνια, αλλά μπορεί να μη βελτιωθεί περαιτέρω στη συνέχεια.

«Αποφασίσαμε να μην αναπτύξουμε περισσότερες εξελίξεις της τεχνολογίας πετρελαιοκίνησης, επειδή θέλουμε να δούμε τι θα γίνει», είπε ο Blanchet.

Σε άλλη, ξεχωριστή συνέντευξη, ο CEO της Peugeot, Jean-Phillipe Imparato, παραδέχτηκε ότι η εταιρεία «έκανε λάθος προωθώντας τα ντίζελ», καθώς η εντατική εξέλιξη και οι σημαντικές επενδύσεις που έκανε μπορεί να μην αποδώσουν όσον αφορά στο μελλοντικό μερίδιο αγοράς των πετρελαιοκίνητων μοντέλων.

Το ποσοστό των ντίζελ στην ευρωπαϊκή αγορά έπεσε από το περίπου 50% στις αρχές του 2017, κοντά στο 36%. Ο αντίκτυπος από το λεγόμενο σκάνδαλο Dieselgate του ομίλου VW αναφέρεται ως ένας από τους λόγους της στροφής των αγοραστών, μαζί με τις απειλές για αυξημένη φορολογία και τις ανησυχίες για τη ρύπανση με μικροσωματίδια.

Και άλλοι κατασκευαστές, όπως η Kia, έχουν επίσης σταματήσει την περαιτέρω εξέλιξη κινητήρων ντίζελ.

Ο Blanchet (φωτ. επάνω) προσθέτει: «Αποφασίσαμε ότι, αν το 2022 ή το 2023 το μερίδιο αγοράς των ντίζελ είναι, ας πούμε, μόνο 5%, θα τα παρατήσουμε. Αν το μερίδιο είναι 30%, το πράγμα θα είναι πολύ διαφορετικό. Νομίζω πως κανείς δεν μπορεί ακόμα να πει πού θα βρίσκεται το ποσοστό. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι η δημοτικότητα των ντίζελ μειώνεται.

«Όπως ξέρετε, λανσάραμε έναν καινούργιο κινητήρα ντίζελ 1,5 λίτρων, που θα μας εξυπηρετήσει προς το παρόν. Το θέμα δεν είναι τα προϊόντα μας, αφού ξέρουμε ότι έχουμε πολύ καλούς πετρελαιοκινητήρες, και ξέρουμε επίσης ότι τα ντίζελ είναι πολύ ανταγωνιστικά όσον αφορά στις εκπομπές CO2».

Η Peugeot επικεντρώνεται τώρα στον εξηλεκτρισμό, λέει ο Blanchet. To Groupe PSA σχεδιάζει να προσφέρει από του χρόνου μια επαναφορτιζόμενη υβριδική ή πλήρως ηλεκτρική έκδοση κάθε μοντέλου των Citroen, DS, Peugeot και Opel/Vauxhall.

Η Peugeot έχει ήδη παρουσιάσει εκδόσεις plug-in hybrid των 3008, 508 και 508 SW – και έπονται περισσότερα τέτοια μοντέλα. Για τα μικρά μοντέλα των κατηγοριών Α και Β (μίνι πόλης και σουπερμίνι) η γαλλική εταιρεία θα προσφέρει ηλεκτρικά κινητήρια συστήματα με μπαταρία, μαζί με τα κλασικά βενζινοκίνητα.

Η Peugeot προβλέπει δεκαπλασιασμό των πωλήσεων PHEV (επαναφορτιζόμενων υβριδικών), που θα φτάσουν περίπου στα 10 εκατομμύρια μονάδες το 2025, με αγορές όπως η κινεζική να πρωταγωνιστούν σε αυτό.

Πηγή: drive.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Peugeot,