Guardian: Εκρηκτική ξανά η κατάσταση στα ελληνικά νησιά

Μύδρους για την κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά εξαπολύει η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που κάνει λόγο για «δραματική» αύξηση του αριθμού των μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που επιδεινώνει τις ήδη άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα hotspot.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χτυπούν καμπανάκι κινδύνου λέγοντας ότι η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει το 2015 όταν στην Ελλάδα

«πέρασαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι με στόχο συχνά να φτάσουν στη Γερμανία».
Στο δημοσίευμα φιλοξενείται και δήλωση του επικεφαλής της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Ηλία Παυλόπουλου.

«Η κατάσταση είναι δραματική και αυτοί που έρχονται είνια οι πιο ευάλωτες ομάδες. Τους τελευταίους μήνες έχουμε υποδεχθεί στα ιατρεία μας τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν υποφέρει στον πόλεμο, που έχουν πέσει θύματα βιασμών και βασανισμών»

Στον Guardian, μίλησε και ο επικεφαλής της Ηλιαχτίδας, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δρα στη Μυτιλήνη, ο οποίος δηλώνει ότι «Ζούμε ημέρες του 2015. Από τα 50-60 άτομα στις αρχές Ιουλίου, τώρα καταγράφονται έως και 200 καθημερινά. Μπορεί να φταίνε οι εκλογές στη Γερμανία, μπορεί η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ μπορεί να είναι η τελευταία έξαρση πριν την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών ενόψει χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει»

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι παρά τις υποσχέσεις το φθινόπωρο του 2015 των μελών της ΕΕ για μετεγκατάσταση 160.000 αιτούντων άσυλο, εκ των οποίων οι 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέχρι στιγμής μόνον 29.000 έχουν πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ότι η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει το 2015 όταν στην Ελλάδα «πέρασαν περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι με στόχο συχνά να φτάσουν στη Γερμανία».

Στο μεταξύ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από το βήμα της Βουλής τόνισε: «Αν καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, αυτό θα είναι μια τραγωδία τόσο για τα ελληνικά νησιά, όσο και για την ενδοχώρα. Η αύξηση των ροών που υπάρχει σήμερα δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, όμως, όπως είπε, είναι κακή η κατάσταση που επικρατεί σε Σάμο και Λέσβο, όπου καταγράφεται μια «παρατηρήσιμη» αύξηση των προσφυγικών ροών».

Ο Γ. Μουζάλας επέκρινε τη ΝΔ για την πολιτική που είχε ακολουθήσει ως κυβέρνησ:. «Εμείς δεν υπερασπιστήκαμε ποτέ το δόγμα των ανοιχτών συνόρων, βρήκαμε ανοιχτά σύνορα και τις περίφημες «σκούπες»», σημείωσε και ζήτησε να σταματήσει αυτή η κριτική που μόνο στόχο έχει να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δ. Κρεμαστινός είπε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ιδίως για τα μικρά νησιά που θα κατακλυστούν από μεγάλες ροές με συνέπεια να μην είναι Έλληνες στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι. Ο κ. Κρεμαστινός υπογράμμισε ότι πρέπει τα hot spotς να είναι αποκλειστικά χώροι καταγραφής και προώθησης και ο πληθυσμός να μεταφέρεται στην ενδοχώρα στη συνέχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα