FIRST LEGO League: Σε... τροχιά διαστήματος η Θεσσαλονίκη! (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Σε τροχιά διαστήματος βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο η Θεσσαλονίκη, καθώς στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ διεξάγεται ο προκριματικός αγώνας για τον διαγωνισμό Ρομποτικής Εκπαιδευτικής και Καινοτομίας FIRST LEGO League.

Συνολικά 48 ομάδες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα λαμβάνουν μέρος στον προκριματικό της Θεσσαλονίκης

και πραγματεύονται ένα ρεαλιστικό πρόβλημα που αφορά το διάστημα. Με αυτό τον τρόπο, διεκδικούν μια θέση στον μεγάλο τελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί επίσης στη «Νύμφη του Θερμαϊκού», στις 16-17 Μαρτίου 2019.

Αποκλειστικός διοργανωτής για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο eduACT, που έχει ως στόχο την προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών και της τεχνολογίας, σε συνδιοργάνωση και για τη φετινή σεζόν με τη ΔΕΘ HELEXPO.

Όπως εξήγησε στο Τhestival.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού «Δράση για την Εκπαίδευση» (eduACT) και επιχειρησιακός συνεργάτης του First Lego League, Κώστας Βασιλείου, «σήμερα εδώ είναι ένας από τους έξι προκριματικούς που γίνονται φέτος. Η χρονιά μας ονομάζεται "Into Orbit", δηλαδή σε τροχιά. Όλη η θεματική της φετινής σεζόν έχει να κάνει με πιθανά προβλήματα που τα παιδιά ανακαλύπτουν και έχουν να κάνουν με το διάστημα».

Ο κ. Βασιλείου υπογράμμισε πως «το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει μια θεματική. Δεν υπάρχουν προβλήματα και ερωτήσεις που θέτουμε εμείς στους διαγωνιζόμενους, τα προβλήματα και τις ερωτήσεις τα βρίσκουν τα παιδιά, τις απαντήσεις, μετά από έρευνα, τις δίνουν τα παιδιά και αυτό είναι το μοναδικό, το ιδιαίτερο».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της eduACT, το δεύτερο κομμάτι του διαγωνισμού να κάνει με την ομαδικότητα μεταξύ των παιδιών, δηλαδή όλα τα αποτελέσματα που εξάγουν τα παιδιά να είναι προϊόν συνεργατικής δουλειάς.

Το τρίτο κομμάτι του διαγωνισμού έχει να κάνει με το εντυπωσιακό Robot Game, μια θεματική πίστα με δορυφόρους και διαστημόπλοια. Σε αυτό το κομμάτι του διαγωνισμού τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν μια αυτόνομη ρομποτική κατασκευή την οποία προγραμματίζουν τα ίδια.

«Κάθε ομάδα αποτελείται από τρία έως δέκα παιδιά. Συνήθως τα παιδιά επιλέγουν να έχουν πολυπληθείς ομάδες. Ο προπονητής της ομάδας είναι απλά μέντορας και δεν παίρνει τις αποφάσεις, τα παιδιά αποφασίζουν και για τους ρόλους και για την πορεία που θα έχει το project τους και για τη στρατηγική που θα έχει το ρομποτικό τους πρόγραμμα», σημείωσε στο thestival.gr ο Κώστας Βασιλείου.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τέτοιου προβληματισμού που έθεσαν οι συμμετέχοντες και προσπάθησαν να απαντήσουν με μια κατασκευή είναι αυτός της ομάδας «Galaxy Squad».

Η συγκεκριμένη ομάδα, προσπάθησε μέσω της κατασκευής της να βρει έναν τρόπο να υπάρχει ψυχολογική στήριξη στους αστροναύτες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στο διάστημα.

Μιλώντας στο Τ hestival.gr, ο Τάσος Κωνσταντινίδης, προπονητής της ομάδας «Galaxy Squad», ανέφερε: «Φέτος, σε σχέση με το διάστημα σκοπός μας ήταν η ανακάλυψη ενός ρομπότ που να μπορεί να στηρίζει τους αστροναύτες καθ' όλη τη διάρκεια ενός πολύμηνου ταξιδιού τους στο διάστημα. Να τους στηρίζει ψυχολογικά αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα που σίγουρα λόγω της απόστασής τους από τη γη και με όλες τις δυσκολίες που συναντούν υπάρχει».

«Σαν λύση βρήκαμε ένα ρομπότ το οποίο θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους στηρίξει (σ.σ. τους αστροναύτες), εφόσον με κατάλληλους αισθητήρες θα μπορεί να καταλαβαίνει σε τι ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται», εξήγησε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Φυσικά τα παιδιά κατά τη διάρκεια του προκριματικού αγώνα του διαγωνισμού έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν αλλά και να μάθουν χρήσιμα πράγματα, όπως για παράδειγμα τι πρέπει να κάνουν όταν ένας άνθρωπος χάσει τις αισθήσεις του, προκειμένου να τον επαναφέρουν στη ζωή.

«Σήμερα δείξαμε σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να επαναφέρουν στη ζωή έναν άνθρωπο που έχει καταρρεύσει», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ελένη Αθανασούλα, πολιτικός μηχανικός και μέλος του ανθρωπιστικού οργανισμού «Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», που δίνει μεταξύ άλλων το «παρών» στον προκριματικό αγώνα του διαγωνισμού Ρομποτικής Εκπαιδευτικής και Καινοτομίας FIRST LEGO League.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο του thestival.gr από τον προκριματικό:

Keywords
Τυχαία Θέματα