Eγκαινιάστηκε το 5ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης! Λούνα παρκ και διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά! (ΦΩΤΟ)

Το 5ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, το οποίο διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO, στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Περιπτέρου 8, εγκαινιάστηκε σήμερα.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα

Γιουτίκα, του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα καθαριότητας, Λάζαρου Ζαχαριάδη, της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Έλλης Χρυσίδου, και του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρου Λεκάκη.

«Η ανακύκλωση είναι μια καλή συνήθεια και απευθυνόμαστε στα παιδιά, ώστε μέσα από διαδραστικά παιχνίδια να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούν με αυτή την καλή συνήθεια. Σχολεία θα παρουσιάσουν τη δική τους δουλειά, πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν απορρίμματα που σε άλλη περίπτωση θα τα πετούσαν. Φιλοδοξούμε ότι θα επισκεφτούν το Φεστιβάλ πάνω από 3000 παιδιά, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και εταιρίες που έχουν ξεχωριστές διαδικασίες για τις διαφορετικές γραμμές ανακύκλωσης. O δήμος θεσσαλονίκης με πολύ υπομονή και επιμονή με στοιχεία ανεξάρτητων φορέων συνεχίζει να είναι πρωταθλητής στη χώρα στο θέμα της ανακύκλωσης. Αυτό μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση από αυτή που είχαμε μέχρι στιγμής», τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ανακύκλωση είναι στο 22%, ένα ποσοστό μικρό για την Ευρώπη, όπως είπε αλλά ποσοστό πρωταθλητή για την Ελλάδα.

«Σε επίπεδο δήμου Θεσσαλονίκης, εκτρέπουμε πάνω από 20.000 τόνους υλικό, σε ετήσια βάση, από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων», σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης αποτελεί θεσμό για τη Θεσσαλονίκη και νομίζω ότι νοηματοδοτεί την προσπάθεια του δήμου να εγκαθιδρύσει πολιτικές που έχουν να κάνουν με την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την κυκλική οικονομία.

Θα έλεγα οποιαδήποτε νέα διοίκηση κι αν έχει πολιτικές σε σχέση με την ανακύκλωση νομίζω ότι είναι μέτρα έτοιμα να υλοποιηθούν και την αυριανή μέρα. Πρέπει να γίνουν προσαρμοστικά μέτρα για να επιβεβαιωθεί ότι στην πόλη της Θεσσαλονίκης πρέπει να λειτουργούμε με κανόνες. Κανόνες που δεν τηρούνται σήμερα όπως για παράδειγμα με τη διαχείριση των ογκωδών και τη δημιουργία νέων ρευμάτων ανακύκλωσης όπως της κομποστοποίησης.

Το Φεστιβάλ ανακύκλωσης μας δίνει χαρά γιατί συμμετέχουν τα παιδιά και οι μαθητές που θα είναι οι αυριανοί πολίτες που θα υλοποιήσουν πολιτικές για θέματα τα οποία σχετίζονται με την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την κυκλική οικονομίας», αναφέρε από την πλευρά του ο κ. Παππάς.

«Πάρα πολύ χρήσιμο και σημαντικό φεστιβάλ. Έχει κατακλυστεί από παιδιά δημοτικού, τα οποία πρέπει από πολύ μικρά να μάθουν τους βασικούς κανόνες της ανακύκλωσης. Τα απορρίμματα, δεν είναι χρυσός, είναι μια ανάγκη που πρέπει να την αξιοποιήσουμε σωστά», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Βασικοί στόχοι της διοργάνωσης εξακολουθούν να αποτελούν η περαιτέρω καθιέρωση της ανάδειξης της ανακύκλωσης, η προβολή της σημασίας της και η ευαισθητοποίηση των μαθητών, των δημοτών και επισκεπτών της πόλης, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της εικόνας της, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της συλλογής και αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών.

Αναλυτικά, το 5ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται με περιεχόμενο και στόχους όπως:

-Την προβολή του προγράμματος και των δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να γίνουν στενοί συνεργάτες και αρωγοί

-Την ανάδειξη συνεργασιών και συνεργειών του Δήμου Θεσσαλονίκης με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με σκοπό τη βελτίωση των διαδικασιών και την αύξηση της ανακύκλωσης

-Τη συμμετοχή όλων των συστημάτων και ρευμάτων ανακύκλωσης, προβάλλοντας τον τρόπο λειτουργίας τους και τα οφέλη που προκύπτουν.

-Τη συμμετοχή μονάδων της εκπαιδευτικής κοινότητας που θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητες τους γύρω από την ανακύκλωση, είτε μέσω οργάνωσης εκδηλώσεων, είτε με εκθεσιακή συμμετοχή και συνδέοντας την ανακύκλωση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση

-Την οργάνωση διαδραστικών εργαστηρίων παρουσίασης της ανακύκλωσης, στα οποία θα συμμετέχουν νέοι και ενήλικες

-Την ανάδειξη καινοτόμων πρακτικών ανακύκλωσης, οι οποίες εφαρμόζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό

-Την οργάνωση ημερίδων ανταλλαγής απόψεων και μεταφοράς καλών πρακτικών μεταξύ των φορέων της ανακύκλωσης και με τη συμμετοχή δημοτών καθώς και πολιτιστικών εκδηλώσεων

Στη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν ημερίδες με τον ακόλουθο προγραμματισμό:

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, 17.30-19.00 / «Κυκλική Οικονομία-Ανακύκλωση -Εκπαίδευση» με εισηγητές από το χώρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Συντονιστής ο δημοσιογράφος της Green Agenda-ATLAS TV κ. Ν. Αβουκάτος

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, 17.30-19.00 / «Μικρό Πράσινο Σημείο: Το σήμερα και το αύριο της ανακύκλωσης στην πόλη» με εισηγητές από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Κοινοπραξία Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. «Τα Πάντα RE», την Ελληνογερμανική Συνέλευση και το Ίδρυμα Χάϊνριχ Μπελ Ελλάδας

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, στις 9.30 / «Πορεία Υλοποίησης Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων» με εισηγητές τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Ε.Α.Α., του Φο.Δ.Σ.Α., Ε.Ο.ΑΝ, Π.Ε.Δ., Ε.Υ.Α.Θ. και του Δήμου Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα Καθαριότητας Λάζαρο Ζαχαριάδη

Σάββατο 13 Απριλίου 2019, 11.00-15.00 / Ενημέρωση και δράσεις για την «Περιβαλλοντική εκπαίδευση για την Αειφορική Διαχείριση και τη Βέλτιστη Χρήση του νερού» από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., σε συνεργασία με τους Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων Θέρμης, Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη

Μεταξύ των δράσεων που αναμένονται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον του κοινού στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης περιλαμβάνονται το λούνα παρκ ανακύκλωσης, η δράση «Repair & Coffee» και διαδραστικά εργαστήρια με θέμα την ανακύκλωση.

Από τις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν, η έκθεση που συνδιοργανώνουν το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, με θέμα την εξέλιξη της δημόσιας καθαριότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Από τους οικιακούς σκουπιδόλακκους της αρχαίας περιόδου, τις καταβόθρες του Μεσαίωνα και τις πρώτες χωματερές σκουπιδιών περιμετρικά της πόλης, στους Χ.Υ.Τ.Α. και την ανακύκλωση της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση και ξεναγήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα: 231331-8706 και 231331-8707.

Τέλος, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού, θα διανέμονται αφίσες και έντυπα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, με έμφαση στις εκπαιδευτικές μονάδες.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ημερίδες και τις δράσεις του 5ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης παρακάτω:

Πρόγραμμα Τετάρτης 10.4.2019: ΕΔΩ

Πρόγραμμα Πέμπτης 11.4.2019: ΕΔΩ

Πρόγραμμα Παρασκευής 12.4.2019: ΕΔΩ

Πρόγραμμα Σαββάτου 13.4.2019: ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα