EKT: Η άνοδος του πληθωρισμού στο στόχο ίσως αργήσει

Η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά η ανάκαμψη του πληθωρισμού αργεί. Αυτό το μήνυμα στέλνουν ο ένας μετά τον άλλοι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέλοντας να διαβεβαιώσουν ότι ο τερματισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα γίνει ούτε πρόωρα ούτε απότομα.

Αν και στην τελευταία συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αφαιρέσει από τη ρητορική του τη δέσμευση να αυξήσει τις αγορές ομολόγων, εάν κριθεί αναγκαίο, είναι σαφές πως δεν θα βιαστεί και να τις μειώσει

όσο ο πληθωρισμός μένει υποτονικός.

Σε σημερινή συνέντευξή του στο Reuters ο Πέτερ Πρετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, σημείωσε ότι η περίσσεια παραγωγική δυνατότητα, ειδικά στην αγορά εργασίας, αναμένεται να καθυστερήσει την άνοδο του κοντά στο στόχο του 2%. Ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερος του στόχου εδώ και πέντε χρόνια και υπολογίζεται ότι δεν θα τον φτάσει πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Την πλεονάζουσα προσφοράς στην αγορά εργασίας, όπως είπε, ενδεχομένως να εξηγεί η είσοδος περισσότερων γυναικών, αλλά και εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας από την Κεντρική Ευρώπη.

Ο Βέλγος τραπεζίτης σημείωσε ακόμη ότι καθώς περνάει ο καιρός είναι φυσικό να αλλάζει η σχετική σπουδαιότητα των τριών εργαλείων πολιτικής (επιτόκια, ποσοτική χαλάρωση, κατευθύντηριες γραμμές). Όταν οι αγορές ομολόγων σταματήσουν, είναι λογικό να δοθεί περισσότερη έμφαση στην επιτοκιακή πολιτική, αλλά και τις κατευθύνεις της ΕΚΤ για τα μελλοντικά της βήματα, οι οποίες και επηρεάζουν σημαντικά τις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο για χορήγσεις της ΕΚΤ είναι μηδενικό και το καταθετικό επιτόκιο είναι στο -0,4%. Οι αγορές αναμένουν την πρώτη αύξηση του καταθετικού την άνοιξη του 2019, με το επιτόκιο να φτάνει στο μηδέν έως το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα