Ζάεφ: "Ακυρώνω το ταξίδι μου στο Βερολίνο αν χρειαστεί για το τηλεφώνημα στον Τσίπρα"

Αντίστροφη μέτρηση για τη λύση στο Σκοπιανό, προμήνυσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι "είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών" - Κοτζιάς: Σήμερα το τηλεφώνημα μεταξύ Τσίπρα- Ζάεφ

Την επιθυμία της Κυβέρνησης των Σκοπίων

να δοθεί λύση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26 εξέφρασε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, υπογραμμίζοντας ότι "είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών".

Η λύση, ανέφερε ο κ. Ζάεφμ πρέπει να είναι ποιοτική και αξιοπρεπής ώστε να διατηρεί την ταυτότητα γιατί μόνο έτσι θα το δεχθούν θετικά οι πολίτες της χώρας που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

Η όποια συμφωνία θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δυο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό οι Πρόεδροι των δυο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν, προσέθεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, ανέφερε ο κ. Ζάεφ δεν απέκλεισε να ακυρώσει το ταξίδι του στην Γερμανία την ερχόμενη Τετάρτη, όπου είναι προγραμματισμένο να συναντήσει την Άγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, στην ελληνική πλευρά, εξελίξεις στο Σκοπιανόξελίξεις στο Σκοπιανό προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση για περίπου 1,5 ώρα με τον πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε τις δηλώσεις ενώ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το επικείμενο τηλεφώνημα του Ζάεφ στον Τσίπρα φάνηκε σίγουρος ότι θα γίνει εντός ωρών «φωτογραφίζοντας» με αυτόν το τρόπο εξελίξεις.

Σκοπιανά ΜΜΕ, μετέδιδαν την πληροφορία σήεμρα ότι θα πραγματοποιηθεί επικοινωνία ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Σκοπίων. Το σκοπιανό πρακτορείο makfax.Έχει μάλιστα τίτλο D-Day με αφορμή το αναμενόμενο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα μετά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που έγινε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Οι πρωθυπουργοί ΠΓΔΜ και Ελλάδας Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το όνομα» αναφέρει το Makfax επικαλούμενο ανώτατες διπλωματικές πηγές. «Είναι μια πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζάεφ και τον Τσίπρα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να γίνει πριν από 10 μέρες».

Το σκοπιανό πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι αργά το σαββατοκύριακο, σε επίπεδο συμβούλων, οι δυο χώρες συζήτησαν κάποια ανοιχτά θέματα και έκαναν πρόοδο. Η σκοπιανή πλευρά «προσέφερε «δημιουργικές λύσεις» που προστατεύουν την ταυτότητα και τη γλώσσα της χώρας, αναφέρει το Makfax.

Μάλιστα, αποκαλύπτει πως μετά τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, ο Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ (σ.σ. μετά τη βόλτα με τις… γουρούνες στην εξοχή) είχαν συνάντηση, παρουσία του διαπραγματευτή Ντάνε Ταλέσκι για να συζητήσουν τη στάση τους σε θέμα που παραμένουν ανοιχτά.

Τέλος το πρακτορείο «Οι διαπραγματεύσεις, αναφέρουν οι πηγές, δεν είναι σε οριακό σημείο. Οι δυο πλευρές πρότειναν πιθανές λύσεις σε συγκεκριμένα επίμαχα ζητήματα και επιβεβαίωσαν την δέσμευση να φτάσουν σε συμφωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα