Ζαχαριάδης: Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι απέτυχε και ως αποτυχημένος πρέπει να φύγει

«Στο δημοψήφισμα λέγαμε ότι θέλουμε να κρατήσουμε τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ με μία συμφωνία, για βιώσιμο χρέος σε συγκεκριμένο ορίζοντα. Η στρατηγική μας ήταν να πούμε "όχι" στην πρόταση του Γιούνκερ», τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

«Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

έχουμε μία δικογραφία η οποία ξεκινάει από το ‘19 μέχρι το ‘22 και πάει και μέχρι το ’24, με δύο ονόματα υπουργών της ΝΔ, είναι ένα γαλάζιο σκάνδαλο. Έχουμε κορυφαία πρόσωπα της ΝΔ, όπως ο κ. Αυγενάκης, ο κ. Βορίδης. Δεν είπαν κάτι στον κ. Μητσοτάκη; Γιατί λέει "δεν ήξερα"; Eάν ομολογεί ότι αποτυγχάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι αποτυχημένος και ως αποτυχημένος πρέπει να φύγει, αυτός ως πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Open.

«Πήραμε και θα ξαναπάρουμε πρωτοβουλίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου. Στόχος μας είναι αυτή η κυβέρνηση, με τα θέματα των σκανδάλων, της διαπλοκής, της διαφθοράς, της ηθικής χρεοκοπίας να ηττηθεί στις επόμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσα σε αυτό το πεδίο επιδιώκει να δυναμώσει. Μας απασχολεί, όπως και όλους μας, το πώς οι ιδέες μας θα γίνουν πλειοψηφικές ξανά στην ελληνική κοινωνία. Το 2015 υπήρχε η ανάγκη η χώρα να έχει ένα βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορέσει να βγει από τα μνημόνια και τη χρεοκοπία. Ευτυχώς υπήρχε στην Ελλάδα μια κυβέρνηση, η δική μας, η οποία ήθελε και μπόρεσε και διαπραγματεύτηκε», πρόσθεσε.

«Στο δημοψήφισμα λέγαμε ότι θέλουμε να κρατήσουμε τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ με μία συμφωνία, για βιώσιμο χρέος σε συγκεκριμένο ορίζοντα. Η στρατηγική μας ήταν να πούμε "όχι" στην πρόταση του Γιούνκερ, η οποία δεν ήταν βιώσιμη, δεν ρύθμιζε το χρέος, συνέχιζε τη λιτότητα, δεν είχε συγκεκριμένα αντίμετρα και να διαπραγματευτούμε μια άλλη συμφωνία», υπογράμμισε.

Για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών του Ιουλίου του 2015

«Καταρχάς, η γνώση της ιστορίας, και η αποτύπωση της ιστορικής αλήθειας, είναι απαραίτητη για να μην περάσουμε ανάλογες δυσκολίες, είτε στο πιο κοντινό, είτε στο πιο μακρινό μέλλον.

Το δεύτερο είναι ότι αυτή τη συζήτηση δεν την σηκώνει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ούτε ο Τσίπρας, αλλά η ίδια η πραγματικότητα. Άκουσα τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε, αναφορικά με εκείνη την πολύ δύσκολη περίοδο. Η Μέρκελ τι είπε; Ότι με τον Τσίπρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά ήταν έντιμοι. Δεν προσπάθησαν να με εξαπατήσουν και δεν προσπάθησαν να βγάλουν τη χώρα από το ευρώ.

Εκείνη την περίοδο υπήρχε η ανάγκη η χώρα να έχει ένα βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορέσει να βγει από τα μνημόνια. Η άλλη άποψη στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής Δεξιάς ήταν η άποψη του Σόιμπλε, η οποία έλεγε πάρτε 50 δισ. για να βγείτε από το ευρώ και γεια σας.

Ευτυχώς υπήρχε στην Ελλάδα μια κυβέρνηση, η δική μας, η οποία ήθελε και μπόρεσε και διαπραγματεύτηκε, προφανώς με δυσκολίες, με αδυναμίες, τα έχουμε πει αυτά και τα έχουμε αναγνωρίσει.

Για να μην είμαστε άδικοι με την ιστορία, βοήθησε πάρα πολύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος όλοι γνωρίζετε ότι προέρχεται από τον συντηρητικό χώρο πολιτικά. Στάθηκε όμως στο ύψος που άρμοζε»

Για τα περί «κωλοτούμπας»

«Εγώ θυμάμαι και την αναγγελία του τότε πρωθυπουργού, του Τσίπρα, την Πέμπτη, ότι η ψήφος στο ΟΧΙ είναι μία δύναμη και μία εντολή, ώστε από Δευτέρα να διαπραγματευτώ μια νέα συμφωνία. Και τις δηλώσεις τότε κορυφαίων υπουργών, Δραγασάκη, Σταθάκη, όλων. Τα θυμάμαι επειδή τα έλεγα κι εγώ. Λέγαμε ότι θέλουμε να κρατήσουμε τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ με μία συμφωνία, η οποία να μπορέσει να κάνει το χρέος βιώσιμο σε έναν συγκεκριμένο ορίζοντα.

Υπήρχε ένας επικοινωνιακός ορυμαγδός τότε ότι θα καταστρέψουμε τη χώρα, ότι θέλουμε να τη βγάλουμε από την Ευρώπη, να την "κολλήσουμε" με τη Ρωσία και διάφορα τέτοια. Όλα αυτά, αποδεικνύεται και με τις δηλώσεις των ανθρώπων που τότε συγκρουστήκαμε, ότι δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Δηλαδή, ο κ. Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών τότε, που συνάντησε προχθές τον κ. Κακλαμάνη, είπε στη συνάντηση που έκανε με τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής για συγκεκριμένη προσπάθεια που έκανε τη χώρα από το ‘15 μέχρι το ‘19. Ο κ. Σουλτς είπε ότι για τα όποια οικονομικά επιτεύγματα μπορεί να μιλάει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτά έχουν να κάνουν με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη».

Για τη σύγκρουση με στόχο η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ

«Θυμίζω ότι η ανεργία τότε στη χώρα ήταν στο 25%. Η ανεργία των νέων ήταν στο 60%. Όταν παρέδιδαν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος την κυβέρνηση στον Τσίπρα, είχαν φύγει 300.000 νέοι άνθρωποι στο εξωτερικό. Ο κόσμος έτρωγε από τα συσσίτια, δεν μπορούσε να βάλει θέρμανση. Πάνω σε αυτό το πεδίο, που είπαμε ότι επιτέλους πρέπει να χαλαρώσει η λιτότητα, έχει αποτύχει κλπ, ήρθε και αυτή η άθλια συμπεριφορά του τραπεζικού στραγγαλισμού της χώρας. Λέω, λοιπόν, ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο συγκρουστήκαμε και διεκδικήσαμε πατριωτικά η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και στην Ευρωζώνη.

Η στρατηγική μας ήταν να πούμε "όχι" στην πρόταση του Γιούνκερ, η οποία δεν ήταν βιώσιμη, δεν ρύθμιζε το χρέος, συνέχιζε τη λιτότητα, δεν είχε συγκεκριμένα αντίμετρα και να διαπραγματευτούμε μια άλλη συμφωνία, δύσκολη, αλλά σε σχέση με την άλλη καλύτερη. Αυτό το παραδέχονται όλοι».

Για τη συζήτηση σχετικά με την «επαναφορά» Τσίπρα

«Δεν μπορώ να κάνω κάποια υπόδειξη στον Τσίπρα για τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να πολιτεύεται. Γιατί; Γιατί είναι παρών ο Τσίπρας, δεν έχει φύγει, μιλάει και καλά κάνει. Και όποτε τοποθετείται μας γεμίζει με δύναμη, μας γεμίζει με χαρά γιατί έχει ένα μοναδικό χάρισμα ο Αλέξης. Μπορεί ταυτόχρονα να μιλάει και προγραμματικά και οραματικά και πλέον έχει μια αποδοχή και από αντιπάλους, που δεν την είχε την προηγούμενη περίοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παίρνει πρωτοβουλίες και ο Αλέξης είναι ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παίρνει και θα πάρει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του ευρύτερου χώρου. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσα σε αυτό το πεδίο επιδιώκει να δυναμώσει. Είναι αυτονόητο ότι ανθρώπους σαν τον Αλέξη και σαν τον Σωκράτη Φάμελλο τους απασχολεί, όπως και όλους μας, το πώς οι ιδέες μας θα γίνουν πλειοψηφικές ξανά στην ελληνική κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πρόεδρο, έχει νέο γραμματέα, τον Στέργιο Καλπάκη, αναπληρώτρια γραμματέα την κυρία Σαπουνά, έχει στελεχιακό δυναμικό και είναι κόμμα συγκροτημένο».

Για την πορεία που διανύει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια δύσκολη περίοδο και την ανάγκη ανασύνθεσης του αριστερού, προοδευτικού χώρου

«Είναι ρευστή η κατάσταση και δυναμικά μεταβαλλόμενη. Όταν ανέλαβε ο Σωκράτης Φάμελλος το κόμμα δημοσκοπικά ήταν στο 4%. Τώρα βγήκε μια δημοσκόπηση, προχθές την είδα στο ΣΚΑΪ, στο 7,5%. Υπάρχουν κι άλλες που είναι πιο χαμηλά. Δεν λέει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι θα πάω από το 7 – 8% στο 38%. Αυτά τα λέει ο κ. Ανδρουλάκης, ότι από το 12% θα πάει στο 32%. Εμείς τι λέμε; Να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους και να μπορέσει να υπάρξει μια ανασύνθεση στο χώρο.

Θα πάρουμε κι εμείς – πήραμε και θα ξαναπάρουμε- πρωτοβουλίες ανασύνθεσης του χώρου, με τον πρόεδρό μας, τον Σωκράτη Φάμελλο, με τον αρχηγό μας. Στόχος μας είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει όλα αυτά τα θέματα των σκανδάλων, της διαπλοκής, της διαφθοράς, της ηθικής χρεοκοπίας.

Μου λέγατε πριν για το ’15. Από το ‘15 έχουμε να δούμε δημοσιεύματα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα διεφθαρμένη και τα είδαμε τώρα, το ’25. Πέρα από τα 10 χρόνια του δημοψηφίσματος έχουμε και τα 6 χρόνια της νίκης της ΝΔ, με 40%. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε αριστεία, αξιοκρατία, διαφάνεια, επιτελικό κράτος και έκανε την κυβέρνηση των φραπέδων, των χασάπηδων και των γαλάζιων ακρίδων. Και είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Αυτό δεν πρέπει να μας απασχολήσει όλους;».

Για το κυβερνητικό σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

«Έχουμε μία δικογραφία η οποία ξεκινάει από το ‘19 μέχρι το ‘22 και πάει και μέχρι το ‘24 και έχει δύο ονόματα υπουργών της ΝΔ. Έχουμε μία κυβέρνηση έξι χρόνια που έχει αλλάξει 5 – 6 υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και 5 – 6 διοικητές στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έχουμε κορυφαία πρόσωπα, όπως ο κ. Αυγενάκης, που ήταν στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη και όταν έγινε πρόεδρος ο κ. Μητσοτάκης έγινε γραμματέας της ΝΔ, δηλαδή το κεντρικό πρόσωπο της ΝΔ. Και μετά τον κ. Βορίδη πήγε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μετά έδειρε κάποιον και βγήκε, αλλά μετά επέστρεψε. Και ο κ. Βορίδης με το ειδικό πολιτικό βάρος που έχει, πήγε στο υπουργείο και μετά πήγε στο Μαξίμου και πήρε την εκπροσώπηση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Και ο κύριος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έφυγε και πήγε στο Μαξίμου.

Όλοι αυτοί δεν είπανε κάτι στον κ. Μητσοτάκη; Γιατί λέει "δεν ήξερα". Αποτύχαμε.

Εάν αποτυγχάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι αποτυχημένος και ως αποτυχημένος πρέπει να φύγει».

{https://x.com/syriza_gr/status/1942183493150109841}

#ΚΩΣΤΑΣ_ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ #ΟΠΕΚΕΠΕ #ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζαχαριάδης, Μητσοτάκης,zachariadis, mitsotakis