Υπουργικό Συμβούλιο: Επί τάπητος επίδομα στέγασης, ρύθμιση οφειλών και κατώτατος μισθός

Το στεγαστικό επίδομα των 410 εκ. ευρώ για 300.000 οικογένειες συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τονίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και το πλαίσιο του νέου στεγαστικού επιδόματος. Κι αυτό γιατί οι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος είναι και αυτοί που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο. Ωστόσο η κυβέρνηση μελετά να είναι και αυτοί που

έχουν πάρει καταναλωτικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Προς το παρόν πάντως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Παράλληλα το πράσινο φως πήραν η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού από το υπουργικό συμβούλιο.

Ρύθμιση οφειλων

Ειδικότερα στις αρχές του 2019 θα υπάρξει νέα ρύθμιση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμη. ση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας μιας περισσότερο «ευέλικτης ρύθμισης οφειλών» σε έως και 120 δόσεις η οποία αναμένεται να προβλέπει υπό προϋποθέσεις ακόμη και το «κούρεμα» της αρχικής οφειλής, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η βελτίωση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων η οποία θα πάει στις 24 δόσεις.

Τα αρμόδια υπουργεία προσανατολίζονται στην καθιέρωση ελάχιστης μηνιαίας δόσης 50 ευρώ.

Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία ή στα ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017. Εκτιμάται ότι η νέα ρύθμιση θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες εγκλωβισμένους οφειλέτες, καθώς πολλοί από αυτούς -σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)- έχουν χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων (ν. 4321/2015) ακόμη και για λιγότερα από 100 ευρώ. Σημειώνεται ότι το 69% των περιπτώσεων που έχασαν τη ρύθμιση είχαν μηνιαία δόση από 50 ευρώ έως και 300 ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το νέο σχήμα της ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο θα θεσμοθετηθεί στις αρχές του 2019, θα αφορά ακόμη και όσους αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και τα βιβλία τους στην εφορία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όπως είπε η υπουργός Εργασίας, αυτήν τη στιγμή το σχήμα που υπάρχει προκειμένου να μπορεί κάποιος να ρυθμίσει τις οφειλές του είναι αυτό του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά όταν κάποιος θέλει να ρυθμίσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο.

Κατωτατος μισθός

Στα 620 με 630 όπως όλα δείχνουν αναμένεται να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από τον Φεβρουάριο του 2019.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει συσταθεί στη βάση των ισχυουσών διατάξεων νόμου προκειμένου να υποβάλει εισήγηση μεταβολής του κατώτατου μισθού προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται εντός των ημερών να υποβάλει το πόρισμά της.

Η εισήγηση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, λαμβάνει όμως υπόψη την κατάσταση της οικονομίας και τις εξελίξεις σε βασικούς δείκτες όπως η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα, η απασχόληση και η ανεργία. Η υπουργός Εργασίας θα λάβει εντός Ιανουαρίου την τελική απόφαση για τις αυξήσεις, την οποία θα εισηγηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα