Υπόθεση Novartis: Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του αντιεισαγγελέα Αγγελή

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγέλης διώκεται για παράβαση καθήκοντος, όντας το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση που αφορά στους δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis και τις καταγγελίες για «ανάμειξη» του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ποινική δίωξη για «παράβαση καθήκοντος» σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή για την υπό διερεύνηση υπόθεση για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis,

άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο Ιωάννης Αγγελής αποτελεί τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Σημειώνεται πως η ποινική δίωξη ασκήθηκε κατόπιν μήνυσης που είχε καταθέσει σε βάρος του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ στο αρχείο τέθηκε μέρος της ίδιας μήνυσης που αφορούσε σε ακόμη πέντε αδικήματα. Τον τελευταίο λόγο για την εξέλιξη της υπόθεσης θα έχει, ωστόσο, η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Δήλωση Παπαγγελόπουλου

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μετά τη σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, δίωξη που ασκήθηκε για «παράβαση καθήκοντος, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Αυτοί που δέχονται να γίνουν απορρυπαντικά στα μεγάλα σκάνδαλα, καταλήγουν μαζί με τις βρωμιές που ανέλαβαν να ξεπλύνουν εκεί που καταλήγουν όλα τα ρυπαρά απόβλητα».

Η δίωξη σε βάρος του κ. Αγγελή ασκήθηκε μετά από μήνυση της πρώην εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, ενώ αρχειοθετήθηκαν 5 αδικήματα που αναφέρονται στη μήνυση ότι διαπράχθηκαν.

Τι αφορά η παράβαση καθήκοντος

Με βάση δικαστικούς κύκλους, το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, στα όσα διαδραματίστηκαν στο ταξίδι που είχε πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018, από ομάδα εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των Η.Π.Α για τη διερεύνηση του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού, ο κ. Αγγελής, σύμφωνα με τη μήνυση της κ. Τουλουπάκη, αρνήθηκε, ως επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, να παραλάβει ύποπτο λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών, που βρισκόταν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Novartis, επειδή είχε την άποψη ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε υποστηρίξει, πάντως, ότι δεν είναι αληθές πως αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για την υπόθεση της Νοvartis. Τόνιζε πως ακόμα και αν οι καταγγελίες στη μήνυση ήταν αληθείς, για να στοιχειοθετηθεί το καταγγελλόμενο αδίκημα θα έπρεπε να εξεταστεί αν η πράξη της «παράβασης καθήκοντος» τιμωρείται με βάση το δίκαιο της Αυστρίας (σ.σ. τόπος τέλεσης του φερόμενου αδικήματος), ενώ θα έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Ως προς το σκέλος της μήνυσης που τέθηκε στο αρχείο αυτό αφορούσε σε ακόμη πέντε αδικήματα, μεταξύ των οποίων, η «παραβίαση απορρήτου», που συνίσταται στο γεγονός ότι ο κ. Αγγελής κατά την εξέτασή του στη Βουλή προσκόμισε έγγραφο των αμερικανικών αρχών περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, καθώς και η «υπεξαγωγή εγγράφων» , σχετικά με διακίνηση δικογραφιών που χειριζόταν η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται και το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου, ο οποίος μετά από σχετική παραγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης ερεύνησε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τον κ. Αγγελή.

Keywords
Τυχαία Θέματα