Υπό διωγμό ο Αυτισμός – προσφυγή στο ΣτΕ κατά απόφασης του υπ. Εργασίας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά των μέτρων που έλαβε το υπουργείο Εργασίας για όσους έχουν πρόβλημα Αυτισμού, προσέφυγε ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου

Ο σύλλογος καταγγέλλει ότι τα άτομα με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) φτάνουν τα 150.000 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2017, αναθεωρήθηκε ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ). Αποτέλεσμα είναι να χάνεται για τα άτομα με

ΔΑΦ, το ποσοστό αναπηρίας 67%, που έθετε ο προηγούμενος πίνακας και απέδιδε τη σοβαρότητα της διαταραχής (βαριά, δια βίου αναπηρία) και το είδος και το περιεχόμενο της προστασίας που προβλέπεται. Στο εξής τα άτομα με ΔΑΦ θα έχουν 50% ποσοστό αναπηρίας.

Με τον τρόπο αυτό, ο σύλλογος εκτιμά ότι οι πάσχοντες κρίνονται ως άτομα υψηλής λειτουργικότητας και με ήπια νοητική υστέρηση ή κανονική κατανομή στο δείκτη νοημοσύνης. Η απόφαση αυτή καταγγέλλεται ως ιδιαιτέρως βλαπτική, εφόσον σύμφωνα με το Σύλλογο η μείωση του ποσοστού:

1. Συμπαρασύρει μια σειρά από παροχές ζωτικής σημασίας, όπως το επίδομα κοινωνικής πρόνοιας, την ελεύθερη μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη φορολογική ελάφρυνση των γονέων.

2. Θέτει τη μελλοντική επιβίωση των ατόμων με ΔΑΦ σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία η μεταβίβαση της σύνταξης του θανόντα γονέα ισχύει μόνο για τα ποσοστά αναπηρίας του 67% και άνω και με το χαρακτηρισμό, «ανίκανος για βιοποριστική εργασία». Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με ΔΑΦ χάνουν το μοναδικό πόρο επιβίωσης που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, σε περίπτωση απώλειας της γονικής προστασίας λόγω θανάτου.

3. Στην Ελλάδα δεν υφίσταται κοινωνικό κράτος που να εγγυάται ασφάλιση και εργασία με βάση τις ποσοστιαίες προσλήψεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, φορείς παροχής επαγγελματικής κατάρτισης συνδεδεμένους με την αγορά εργασίας ή στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. Ως αποτέλεσμα, ένα άτομο με ΔΑΦ που λαμβάνει διάγνωση με ποσοστό 50%, χάνει το μοναδικό πόρο επιβίωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα