«Υπάρχει φόβος αλλά δεν θα μας νικήσει»: Όλα έτοιμα για το πρώτο κουδούνι στα δημοτικά

Μαζική αναμένεται να είναι η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία όπως μεταφέρουν γονείς κι εκπαιδευτικοί στο Dikaiologitika News.

Την ίδια στιγμή, λύση αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ώρες στο πρόβλημα της άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ενώ οι συμβασιούχες καθαρίστριες λένε ότι θα υποστηρίξουν τη συνεχή καθαριότητα των σχολείων

τις ώρες που θα είναι εκεί τα παιδιά, παρά τα μεγάλα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μαζική φαίνεται ότι θα είναι η επιστροφή των παιδιών στα δημοτικά σχολεία την Δευτέρα 01 Ιουνίου για δύο ισοβαρείς λόγους : αφ’ ενός γιατί οι γονείς έχουν πειστεί από τους ειδικούς ότι τα παιδιά τους θα είναι ασφαλή από άποψη υγείας αλλά και γιατί η πίεση για επιστροφή στην δουλειά είναι αυτή τη στιγμή αναντίρρητη.

Η αίσθηση των παιδιάτρων, οι οποίοι είναι σε καθημερινή επαφή με γονείς και παιδιά είναι ότι οι γονείς θα στείλουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα παιδιά τους στα σχολεία.

Την ίδια αίσθηση έχουν βάση αντικειμενικών στοιχείων κι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι ήδη από τις αρχές αυτής της εβδομάδας καλούν τους γονείς στα τηλέφωνα ή στέλνουν mails για να τσεκάρουν τη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο και να διαμορφώσουν ανάλογα τα τμήματα, τον τρόπο που θα γίνονται τα διαλείμματα κ.ο.κ.

Όπως μας είπε διευθυντής σε δημοτικό σχολείο στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας: «τα δημοτικά σχολεία θα έχουν υψηλό ποσοστό συμμετοχής. Στο δικό μας σχολείο αναμένουμε τουλάχιστον τα 2/3 των μαθητών σύμφωνα με ο, τι ακούμε από τις συνομιλίες μας με τους γονείς στα τηλέφωνα. Αυτό αναμένεται να φανεί βέβαια και στην πράξη, αλλά για την ώρα αυτή είναι η εικόνα που έχουμε.  Οι εκπαιδευτικοί συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με την επιστροφή, τόσο για ψυχολογικούς λόγους αλλά και για να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα για την επόμενη χρονιά».

Πιεσμένοι από την εργασία, οι γονείς θα στείλουν μαζικά τα παιδιά στα σχολεία

Την ίδια στιγμή οι γονείς μοιάζει να ασπάζονται την παραπάνω άποψη μιας και θεωρούν πως τα παιδιά τους έχουν πια περάσει σε διάθεση «διακοπές διαρκείας» με το πολύτιμο σε αυτές τις ηλικίες, πρόγραμμα, να έχει πάει προ πολλού περίπατο.

Όπως μας είπε η μαμά ενός 5 χρονου κοριτσιού στην περιοχή της Αθήνας: «Θα πάμε την Δευτέρα στο σχολείο. Ναι, φοβόμαστε, αλλά δεν θέλουμε να υπερισχύσει ο φόβος. Τον ίδιο φόβο θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το φθινόπωρο, μαζί με τις ιώσεις που θα ξεκινήσουν. Πιστεύουμε ότι είναι πιο υγιές- σωματικά και ψυχικά- να πάει στο νηπιαγωγείο της, από το να είναι κλεισμένη σπίτι και να παίζει με ενήλικες ή να βγαίνει, που βγαίνει πια, και να είναι με πολλά παιδιά σε πλατείες και πάρκα. Θα πάει και ευχόμαστε και προσπαθούμε για το καλύτερο».

Όπως και να’ χει, οι γονείς των μικρών παιδιών έχουν πια αντικειμενικές δυσκολίες: η πίεση για επιστροφή στην εργασία και με τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας να έχουν πατήσει το on, είναι τώρα μεγάλη.

Το σημαντικό νέο της υπόθεσης είναι πως ρυθμίστηκε έγκαιρα, το θέμα της μη λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου όπως και η μη καθημερινή προσέλευση των παιδιών στο σχολείο αν τα τμήματα ξεπερνούν τους 15 μαθητές ανά τάξη, (όπως αναμένεται να συμβεί στην πλειονότητα των σχολείων), ζήτημα το οποίο είχε προκαλέσει ανησυχία στους γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του η άδεια ειδικού σκοπού που λήγει στις 31 Μαΐου θα συνεχιστεί μέχρι τις 26 Ιουνίου ενώ θα υπάρξει και πρόβλεψη για μειωμένο ωράριο για τους γονείς που πρέπει να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο στις 13.15 καθώς δεν λειτουργούν τα ολοήμερα.

«Θα δείτε ότι τα παιδιά θα είναι πολύ υπάκουα στους κανόνες»

Το επόμενο θέμα «αγκάθι» που είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής από τα παιδιά, υπόθεση που θεωρείται ήδη χαμένη υπόθεση από πολλούς, οι παιδίατροι δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι. Όπως εξήγησε στο Dikaiologitika News η παιδίατρος Αθηνά Πετρομιχελάκη: «Τα παιδιά από Γ’ δημοτικού και πάνω θα είναι υπάκουα και συνεπή με την υγιεινή και με ο, τι άλλο θα τους ζητούν οι δάσκαλοι τους. Η εμπειρία μου από το ιατρείο μου έχει δείξει ότι τα παιδιά είναι πολύ συνεργάσιμα και με το πλύσιμο των χεριών και με τη χρήση αντισηπτικών και με τη μάσκα και με όλα. Άλλωστε, μιλάμε για ηλικιακή ομάδα που έχει συνηθίσει να δέχεται εντολές.

Ιατρικά μιλώντας πάντως η πλειονότητα των παιδιάτρων δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία. Μόνο οι γονείς με σοβαρά προβλήματα υγείας ή οι παππούδες που φροντίζουν αυτά τα παιδιά, είναι προτιμότερο να τα κρατήσουν μακριά από το σχολείο».

Εγγυημένη η συνεχής καθαριότητα των σχολείων παρά τα προβλήματα των καθαριστριών

Τέλος, η καθαριότητα του σχολείου που είναι ζήτημα κομβικό για να πετύχει η επιστροφή και να αισθάνονται κι οι γονείς απόλυτα ασφαλείς, απ’ ο, τι φαίνεται θα είναι ρυθμισμένη παρά τα πολύ σημαντικά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες.

Όπως μας είπε ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ: «Οι καθαρίστριες θα είναι στο πόστο τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης και όλα τα σχολεία θα έχουν συστηματική καθαριότητα από τις 08.00 ως τις 15.00. Η καθαριότητα θα είναι συνεχής κι εγγυημένη.

Να τονίσουμε όμως ότι οι καθαρίστριες βρίσκονται σε ένα περίπλοκο εργασιακό καθεστώς με μη εγγυημένο μισθό ενώ το μπαλάκι των πενιχρών μισθών των συμβασιούχων είναι τώρα στο γήπεδο των Δήμων. Παρ’ ο, τι λοιπόν αντιμετωπίζουν μεγάλο εργασιακό πρόβλημα προς τιμήν τους θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την απρόσκοπτη και συνεχή καθαριότητα των σχολείων».

Keywords
Τυχαία Θέματα