Υγειονομικές επιτροπές: Χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία οι αιτήσεις για ανικανότητα εργασίας

Χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία εξετάζονται από τις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές οι αιτήσεις για ανικανότητα εργασίας.

Οδηγίες για τις συνεδριάσεις των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Επιτροπών δίνει έγγραφο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημειώνοντας ότι λόγω των μέτρων αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού οι πάσης φύσεως υγειονομικές επιτροπές προβαίνουν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερόμενου πολίτη.

Κατ΄ εξαίρεση ο ενδιαφερόμενος

πολίτης καλείται να παραστεί αυτοπροσώπως στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή, εφόσον από τα στοιχεία του φακέλου δεν είναι δυνατή η στοιχειοθέτηση νόμιμης κρίσης. Η ανάγκη πρόσκλησης προς αυτοπρόσωπη παράσταση αιτιολογείται ειδικά.

Επομένως στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας έναντι του κορονοϊού COVID -19 οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές που έχουν συσταθεί με το άρθρο 54 του ν.4488/2017 (Α’31) για την εξέταση αιτήσεων για θέματα υγειονομικής περίθαλψης, πιστοποίησης νόσου που επιφέρει ανικανότητα για εργασία, χαρακτηρισμού ανικανότητας προς εργασία οφειλόμενη σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια για αλλαγή θέσης εργασίας καθώς και κρίσης ικανότητας προς εργασία για την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση κατ’ εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης θα λειτουργούν χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερόμενου πολίτη, εκτός εάν απαιτείται ανάγκη πρόσκλησης προς αυτοπρόσωπη παράσταση που πρέπει να αιτιολογείται ειδικά.

Επίσης ορίζεται ότι οι διατάξεις αυτές αφορούν και τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των αρμοδίων υγειονομικών επιτροπών κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης.

Επομένως αποκλειστικά στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας έναντι του κορονοϊού COVID -19 τα αιτήματα των ασφαλισμένων θα προωθούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του eΕΦΚΑ προς τις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές για ιατρική κρίση χωρίς την παράσταση των ασφαλισμένων σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα