Ξένος τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα: «Χαστούκι στον Τσίπρα - Με ελεύθερα χέρια θα κυβερνήσει ο Μητσοτάκης» (vid)

Ο ξένος Τύπος παρακολούθησε στενά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ενώ η νέα κυβέρνηση και η σαρωτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη φιγουράρουν στην κορυφή των ειδήσεων. 

Ο νεοεκλεγείς Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωσε στο CNBC ότι έλαβε ισχυρή εντολή για αλλαγές στην Ελλάδα

με το κόμμα του να επιτυγχάνει καθαρή αυτοδυναμία στις χθεσινές εκλογές.

«Πρόκειται για μια σημαντική νίκη για την Ευρώπη, και όχι μόνο για την Ελλάδα. Η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο για την είσοδο στο Κοινοβούλιο 3% και αυτό συνιστά μία τεράστια νίκη της ελληνικής δημοκρατίας. Είμαι πολύ περήφανος που όταν ανέλαβα το κόμμα ήταν στο 28% και χθες άγγιξε το 40%. Έλαβα μία σαφή αυτοδυναμία, κάτι που θεωρείτο από πολλούς ως ακατόρθωτο λίγα χρόνια πριν. Αυτό όμως, σημαίνει ότι υπάρχει σαφής ισχυρή εντολή για αλλαγές στην Ελλάδα, αυτές έχω δεσμευτεί να υλοποιήσω και αυτό θα πράξω», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός στην ανταποκρίτρια του CNBC, S. Amaro.

Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε στο CNBC ότι η ατζέντα του περιλαμβάνει ενίσχυση της οικονομίας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επιστροφή του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. «Η σύσταση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα, επομένως ζητώ λίγη υπομονή για τον νέο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα ορκιστεί αύριο, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα διεξαχθεί την Τετάρτη και η δουλειά θα ξεκινήσει από σήμερα», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Με τίτλο «Εκλογές στην Ελλάδα: με απόλυτη πλειοψηφία, ο υποψήφιος της δεξιάς Μητσοτάκης κερδίζει το στοίχημά του, η εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία» θα μπορέσει να κυβερνήσει με ελεύθερα τα χέρια. Παρά την ήττα του, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται ως μεγάλη δύναμη της αντιπολίτευσης, προσθέτει.

«Χαστούκι για τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση του Nouvel Observateur. Στο ρεπορτάζ επιχειρείται να δοθεί μία εξήγηση για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποδίδεται «στην στροφή των 180 μοιρών που αναγκάσθηκε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας το 2015, «αναγκαζόμενος να δεχθεί ένα πακέτο διάσωσης που συνοδευόταν από βαριά μέτρα για να αποτραπεί η έξοδος από την ευρωζώνη, πράγμα που οι ψηφοφόροι δεν του συγχώρεσαν».

«Τρία χρόνια αφού ανέλαβε τα ηνία του συντηρητικού κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θεωρείται μεταρρυθμιστής και κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο, υποσχέθηκε ότι «θα ανατάξει την οικονομία» και ότι «θα αφήσει πίσω την κρίση», αναφέρει ο NouvelObs, που θεωρεί ότι η ανάδειξη ως πρωθυπουργού «ενός γιου πρωθυπουργού» συνιστά «επιστροφή στη οικογενειοκρατία».

«Ηττα του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα γυρίζει την σελίδα Τσίπρας» είναι ο τίτλος της Liberation που θεωρεί ότι το κόμμα της αριστεράς απογοήτευσε εκείνους που ήλπιζαν ότι θα είναι προστατευμένοι από την λιτότητα.

Οι επενδυτές περιμένουν από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, 51 ετών, να δείξει ότι είναι αντάξιος της φήμης του πολιτικού που είναι φίλα προσκείμενος προς το επιχειρείν. Ο πτυχιούχος του Χάρβαρντ (...) καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και η γραφειοκρατία, ενώ θα εργάζεται εντός των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν ορίσει οι πιστωτές», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ρεπορτάζ του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

«Αν και κληρονόμησε μια οικονομία που συνέρχεται κι ένα χρηματιστήριο που ανεβαίνει, η ανάκαμψη αυτή άρχισε από πολύ χαμηλές βάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απελπιστικά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας καθώς η χώρα βγαίνει από μια κρίση που έπληξε το βιοτικό επίπεδο» του πληθυσμού, προστίθεται στο κείμενο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει «ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την κρίση, σε μια χώρα που δυσκολεύεται να ανακάμψει έπειτα από τρία συναπτά προγράμματα λιτότητας», σημειώνει εξάλλου η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, κατά την οποία «μολονότι το περιβάλλον του νέου πρωθυπουργού εκτιμά ότι θα χρειαστούν εκατό ημέρες για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα των εξαγγελιών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα».

Αφού αναλάβει την εξουσία ο κ. Μητσοτάκης «θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του, που είναι “ ήδη έτοιμη” κατά στενούς του συνεργάτες (...). Το κοινοβούλιο, που έκλεισε για τις εκλογές, θα ξανανοίξει τη 17η Ιουλίου για την ορκωμοσία των νέων βουλευτών και την ψήφο εμπιστοσύνης την 22η», ενώ «θα κατατεθούν τρία νομοσχέδια», ένα που θα αφορά «το οργανόγραμμα» της κυβέρνησης, ένα για «τη συγχώνευση υπουργείων» και ένα για «τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα» που μεταξύ άλλων «θα απαγορεύει τη χορήγηση αδειών σε ισοβίτες» όπως τα μέλη της 17Ν, κατά το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας.

Στα τέλη Αυγούστου, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει ένα σχέδιο νόμου για «τη μείωση των φόρων» από 1ης Ιανουαρίου 2020 και άλλο ένα για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος που θα επιτρέψει τη λειτουργία «ιδιωτικών πανεπιστημίων», προσθέτει η Φιγκαρό.

Ακόμη, η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι ανάμεσα στα «καυτά» ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι «η λανθάνουσα κρίση με την Τουρκία», καθώς η Άγκυρα «πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις της» στα ελληνικά και τα κυπριακά χωρικά ύδατα αμφισβητώντας κυρίως τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Στην ευρωπαϊκή σκηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως μέλος του ΕΛΚ, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ, του γερμανού Spitzenkandidat που άρχισε στην Ελλάδα την εκστρατεία του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και υπέρ αυτής της Ούρσουλας φαν ντερ Λάιεν, νέας υποψήφιας για την προεδρία της Κομισιόν. Ο γερμανικός Τύπος για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Ο νέος πρωθυπουργός σκοπεύει να διαπραγματευθεί ξανά τους στόχους για τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα με τους πιστωτές της Ελλάδας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), επιδιώκοντας τη μείωσή τους «από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ», τονίζει η γαλλική εφημερίδα, ενώ, με τις αγορές να μοιάζουν να διάκεινται ευνοϊκά έναντι της κυβέρνησής του και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, «ενδέχεται να αποφασίσει γρήγορα την έκδοση ομολόγου» πριν αποδυθεί «στην αναζήτηση ξένων επενδύσεων». Ο ισπανικός Τύπος για τις ελληνικές εκλογές

Πώς είδε ο ιταλικός Τύπος τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών

Στο ζήτημα των δημοσιονομικών δεσμεύσεων για τα επόμενα χρόνια στέκεται αναπόφευκτα στο ρεπορτάζ της και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να «επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, οι οποίοι όμως προσκρούουν στην υψηλή φορολογία. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Εάν οι δανειστές δεν αφήσουν στην Αθήνα περιθώριο ελιγμών και η νέα κυβέρνηση θα απογοητεύσει τις προσδοκίες για μια αισθητή ανάκαμψη».

Keywords
εκλογες, ελλαδα, τσιπρας, εκλογες 2012, τυπος, ξενος, χερια, χρυση αυγη, le monde, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, süddeutsche zeitung, νέα, cnbc, σημαίνει, monde, συριζα, ηλεκτρονική, ηνία, γιου, ηττα, liberation, bloomberg, βασεις, figaro, βουλη, κυπρος, ΕΚΤ, ΔΝΤ, αεπ, αθηνα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , χρηματιστηριο, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, εκλογες 2015, ξανα, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, νεος πρωθυπουργος, το στοιχημα, ηνία, ηλεκτρονική, αυγη, δανεια, δουλεια, εξοδος, ηγετης, ηττα, κυπρου, οικονομια, πτυχιουχος, bloomberg, cnbc, le monde, αγκυρα, ατζεντα, βγαινει, βεμπερ, γινει, γιου, δυναμη, δοθει, υπαρχει, εκμεταλλευση, εκστρατεια, επενδυσεις, ερευνες, ετων, ευρωπη, εφημεριδα, υπομονη, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κειμενο, κυπριακα, κομμα, λειτουργια, μητσοτακης, μειωση, νικη, ορκωμοσια, περιβαλλον, προγραμματα, σαφης, σχεδιο, τρια, τιτλος, υψηλη, φορολογια, χρυση, αγορες, ελληνικα, figaro, χωρα, η εφημεριδα, κυριακου, liberation, monde, πακετο, σημαίνει, σκηνη, süddeutsche zeitung, θεσεις
Τυχαία Θέματα