«Ξέφραγη η κατάσταση» με την χρέωση καρκινοπαθών για ακτινοθεραπεία

Επτά ιδιωτικά κέντρα υγείας στην Αττική χρεώνουν παρανόμως κόστη για ακτινοθεραπείες σε καρκινοπαθείς, μέσα από διάφορα τρικ και παρότι αυτό απαγορεύεται στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά κέντρα υγείας. Σύμφωνα με τους καρκινοπαθείς η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στις πολύμηνες καθυστερήσεις για ακτινοθεραπείες στα δημόσια νοσοκομεία. Τι σχεδιάζει ο Οργανισμός.

«Είναι τόσο ξέφραγγη πια η κατάσταση που όπως μας καταγγέλλουν ασθενείς, μεγάλο ιδιωτικό κέντρο βάζει τους καρκινοπαθείς να υπογράφουν δήλωση αποποίησης οποιασδήποτε

αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Τόσο πολύ έχουν αποθρασυνθεί» καταγγέλλει στο News4Health η Καίτη Αποστολίδου πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ.

Τον τελευταίο καιρό η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου άρχισε ξανά να δέχεται σωρηδόν καταγγελίες από ασθενείς οι οποίοι, παρά τα περί του αντιθέτου προβλεπόμενα από τις σχετικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ, υποχρεώνονται να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για την πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα.

Το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο έντονο με την έξαρση του κορονοϊού, η οποία προκάλεσε αυτόματη αραίωση των ραντεβού στα νοσοκομεία για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για παράνομη πρακτική μιας και με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, η συμμετοχή των ασθενών στην πραγματοποίηση ακτινοθεραπειών σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιατρικά διαγνωστικά κέντρα είναι μηδενική. Αυτό που εξαιρείται  είναι η ιατρική αμοιβή η οποία πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνοδεύεται από απόδειξη στην οποία αναφέρεται και το όνομα του ιατρού. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μάλιστα καλύπτεται και η αμοιβή του γιατρού όπως περιγράφεται από διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικά τι καταγγέλουν οι ασθενείς και τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ ΕΔΩ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξέγραφη,xegrafi