Βρούτσης: Μείωση 12 ευρώ στο μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα

Τη διαπίστωση ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, μειώθηκαν κατά 12,4 ευρώ μέσα σε ένα έτος, έκανε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, βουλευτής Γιάννης Βρούτσης.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, παρουσίασε στοιχεία που συγκρίνουν τον φετινό Φεβρουάριο, με τον περσινό, για να δείξει τη διαφορά προς το χειρότερο, στους μισθούς. Ειδικότερα, φέτος οι μέσες καθαρές αποδοχές περιορίστηκαν στα 780,5 ευρώ, όταν ένα χρόνο νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2017 είχαν ανέλθει στα 792,9 ευρώ.

Επίσης, ειδικά για όσους εργάζονται με όρους μερικής απασχόλησης ,ο κ. Βρούτσης επισήμανε

ότι υποχρεώνονται να δουλεύουν με μισθό – πείνας που κυμαίνεται στα 317,6 ευρώ, κατά μέσο όρο. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι «από τον Ιανουάριο του 2015 επήλθε πλήρης ανατροπή στην αγορά εργασίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) -στις νέες προσλήψεις- κυριάρχησαν απόλυτα έναντι της πλήρους απασχόλησης.Έτσι, το 60% πλήρης απασχόληση και 40% μερική απασχόληση που ίσχυε μέχρι το 2015, σήμερα ανετράπη πλήρως σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Μαζί με τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, δημιουργήθηκε -για πρώτη φορά- στη χώρα μας και η γενιά των “φτωχών” εργαζόμενων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Φεβρουάριος 2018), ο 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση.

Δηλαδή, από το σύνολο των 2,03 εκατ. μισθωτών εργαζομένων στη χώρα μας, οι 613.119 εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβονται με μέσο καθαρό μισθό 317,6 ευρώ (Πίνακας 1)»

Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι πρόκειται για «απογοητευτική εικόνα» η οποία διευρύνεται συνεχώς, αν η σύγκριση γίνει «με τον Φεβρουάριο του 2017. Η σύγκριση Φεβρουαρίου 2017 - Φεβρουαρίου 2018 (Πίνακας 2) δείχνει μείωση των μισθών τόσο της πλήρους όσο και της μερικής».

Keywords
Τυχαία Θέματα