Βρούτσης: Η κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης» τελειώνει το φακέλωμα του εργαζομένου

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με δηλώσεις του γνωστοποίησε ότι αύριο, Δευτέρα 19 Αυγούστου, υπογράφεται η εγκύκλιος που καταργεί τον «βάσιμο λόγο απόλυσης», την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στην «Εργάνη» τους λόγους που προχώρησε στην απόλυση ενός εργαζομένου.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Βρούτσης, «από αύριο κανένας εργοδότης δεν θα γράφει στην ‘Εργάνη’ τους λόγους απόλυσης, καθώς κάτι τέτοιο επρόκειτο για «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των εργαζομένων αφού ο κάθε επόμενος εργοδότης θα μπορούσε να ζητεί από τους υποψήφιους εργαζομένους του να του

δείξουν τους λόγους απόλυσης από την προηγούμενη εργασία τους».

Ο νέος εργοδότης δεν θα έχει πρόσβαση στο φάκελο του εργαζομένου αλλά θα μπορούσε να του τον ζητήσει, κάτι που θα έκανε τον εργαζόμενο να αντιμετωπίσει δυσκολίες να βρει ξανά δουλειά.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ορισμένα παραδείγματα από σχετικές καταχωρίσεις στο σύστημα «Εργάνη»:

«Πολύ αργός και οκνηρός, ανεπαρκής στη δουλειά του, πολλές αδικαιολόγητες απουσίες, χαμηλή παραγωγικότητα, ιατρικοί σοβαροί λόγοι» και επισήμανε πως αυτοί που απολύθηκαν, με τέτοιες καταγραφές, δεν θα έβρισκαν νέα δουλειά.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν, στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογο πρόσφατο προηγούμενο, εκτός από την Γαλλία το διάστημα από το 1746 έως το 1860.»

«Έτσι ισχυροποιείται το εργατικό δίκαιο κι επανέρχεται στην αρχική του μορφή. Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι απολύσεις αυξήθηκαν καθώς η διάταξη λειτούργησε προς την αντίθετη κατεύθυνση.»

Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής» και προανήγγειλε μείωση 5% στις εισφορές για επιχειρήσεις, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σε βάθος πενταετίας, από τις αρχές του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα