Βροχή οι καταγγελίες στην ΕΕΤΤ: Στο στόχαστρο τηλεπικοινωνίες, πάροχοι, «πακέτα» και ταχυδρομικές

Χιλιάδες είναι οι καταγγελίες στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κωνσταντίνος Μασσέλος, κατέθεσε σήμερα την ετήσια έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2021 στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, που θα την διαβιβάσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η έκθεση καταγράφει

ότι το 2021 σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στις αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, με την πανδημία να επιτείνει την ανάγκη για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών νέας γενιάς, αλλά και για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ταχυμεταφορών υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας.

Για το 2021 η ΕΕΤΤ δέχτηκε περισσότερες από 11.000 καταγγελίες με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την αμφισβήτηση λογαριασμών από τους παρόχους.

Συγκεκριμένα, 8.040 καταγγελίες αναφέρονταν σε ζητήματα που είτε επιλύθηκαν απευθείας από την ΕΕΤΤ είτε προωθήθηκαν στις εταιρείες για περαιτέρω διερεύνηση. Ποσοστό 80% των πρωτογενών καταγγελιών αφορούσαν στη συνδυαστική σταθερή τηλεφωνία (τηλεφωνία, Διαδίκτυο ή/και συνδρομητική τηλεόραση), 18% στην κινητή τηλεφωνία και 2% σε άλλες υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες αυξημένης χρέωσης και υπηρεσίες καταλόγου.

Αναφορικά με τη θεματολογία των καταγγελιών, για όλες τις υπηρεσίες, το μεγαλύτερο μέρος σχετιζόταν με αμφισβήτηση χρεώσεων (39%), αναφορά συνεχιζόμενης βλάβης (22%) και κακής ποιότητας υπηρεσία (14%). Έπονται η μη παροχή/καθυστέρηση παροχής υπηρεσίας (9%), η αυθαίρετη, δηλαδή εκτός σύμβασης ενεργοποίηση υπηρεσίας (5%) και η μη απόδοση συμφωνηθείσας προσφοράς (2%). Οι υπόλοιπες καταγγελίες (9%) σχετίζονταν με άλλα θέματα, όπως αυθαίρετη απόρριψη φορητότητας, αμφισβήτηση εγγραφής σε υπηρεσίες αυξημένης χρέωσης, θέματα περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας και θέματα Εθνικού Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ).

Οι 703 αφορούσαν σε επαναληπτικές καταγγελίες καταναλωτών, λόγω αμφισβήτησης των απαντήσεων των εταιρειών ή μη επίλυσης του προβλήματος, ενώ 111 σχετίζονταν με καταγγελίες που δεν ενέπιπταν στο πεδίο αρμοδιότητας της ΕΕΤΤ.

Σε ό,τι αφορά τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, η ΕΕΤΤ εξέτασε και διαχειρίστηκε συνολικά 2.260 καταγγελίες. Τα αιτήματα/καταγγελίες αφορούσαν στα ακόλουθα θέματα:

1.700 για καθυστέρηση παράδοσης ταχυδρομικών αντικειμένων.
180 για πλημμελή εξυπηρέτηση παροχής (όπως απώλεια/καταστροφή αντικειμένων, θέματα χρεώσεων, αδυναμία επικοινωνίας με εταιρεία).
380 για θέματα όπως, αμφισβήτηση από καταναλωτές απαντήσεων εταιρειών, πρόσθετες χρεώσεις κατά τον εκτελωνισμό και ζητήματα αντικαταβολών.

Οι αλλαγές που έφερε ο νέος Κανονισμός Γενικών Αδειών

Η ΕΕΤΤ εξέδωσε νέο Κανονισμό Γενικών Αδειών ο οποίος θωρακίζει περαιτέρω τα δικαιώματα των συνδρομητών, καθορίζοντας τις υποχρεώσεις των εταιρειών παροχής ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες οφείλουν να:

Ειδοποιούν τους συνδρομητές:

Το αργότερο δύο μήνες πριν, για την επικείμενη λήξη της σύμβασης.
15 ημέρες πριν, για την επικείμενη λήξη της προπληρωμένης αξίας υπηρεσιών.
Επιπλέον υποχρεούνται να

Παρέχουν, τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήξη της σύμβασης, συμβουλές στους συνδρομητές για τα καλύτερα υφιστάμενα τιμολόγια, σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ενημερώνουν τους συνδρομητές κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, όταν υπερβαίνουν το όριο κατανάλωσης του προγράμματός τους (στο 80% και στο 100%). Μην αυξάνουν το πάγιο σε σύμβαση ορισμένου χρόνου. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση τεχνολογικών αλλαγών στο δίκτυο, οπότε οι συνδρομητές διατηρούν το δικαίωμα να καταγγείλουν αζημίως τη σύμβαση. Ωστόσο, δεν έχουν δικαίωμα καταγγελίας, εάν οι αλλαγές δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Παρέχουν ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσίας σε περίπτωση προσωρινής/μόνιμης διακοπής υπηρεσιών, λόγω οφειλών. Ενδεικτικά αναφέρονται η λήψη εισερχόμενων κλήσεων, πραγματοποίηση εξερχόμενων κλήσεων που δεν συνεπάγονται χρέωση για τους συνδρομητές, πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητα τουλάχιστον 256Κbps ή πρόσβαση κατ’ ελάχιστο στους διαδικτυακούς τόπους: - Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) - Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Να αναφέρουν, στη σύνοψη της σύμβασης, πληροφορίες σχετικά με τα κύρια προϊόντα και τις υπηρεσίες που απευθύνονται σε χρήστες με αναπηρία (π.χ. ταχύτητες υπηρεσίας πρόσβασης στο Διαδίκτυο).

Επίσης, Απλοποιήθηκε η διαδικασία υπολογισμού του τέλους πρόωρης διακοπής, σε περίπτωση που ο συνδρομητής διακόψει τη σύμβαση πριν την παρέλευση του ορισμένου χρόνου. Μειώθηκε το ελάχιστο όριο χρέωσης βάσει του οποίου ο πάροχος υποχρεούται, κατόπιν εντολής του συνδρομητή, να διακόπτει την παροχή υπηρεσιών. Το νέο όριο ορίζεται στα 100 ευρώ για μηνιαίο κύκλο τιμολόγησης και τα 200 ευρώ για διμηνιαίο κύκλο, από 150 ευρώ και 300 ευρώ που ίσχυαν αντίστοιχα. Παρέχεται η εξής δυνατότητα στους συνδρομητές που λαμβάνουν σύνολο υπηρεσιών (πρόγραμμα) από μία εταιρεία: Σε περίπτωση αδυναμίας της εταιρείας να συμμορφωθεί με τη σύμβαση ή να παράσχει μία από τις υπηρεσίες, μπορούν να καταγγείλουν αζημίως το σύνολο των υπηρεσιών, πριν τη λήξη της σύμβασης. #ΕΕΤΤ #ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ #ΠΑΡΟΧΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα