Βροχή από αναδρομικά, καταβολή συντάξεων και νέα προσωρινή σύνταξη

Τρία πακέτα αναδρομικών έρχονται το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου ενώ έρχεται και η νέα προκαταβολή της σύνταξης για όσους περιμένουν χρόνια να συνταξιοδοτηθούν.

Ειδικότερα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους κληρονόμους, τα αναδρομικά των νέων προσωρινών συντάξεων για όσους δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ καθώς και οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης.

Νέες προσωρινές συντάξεις

Την χορήγηση

εθνικών Συντάξεων – και μάλιστα αναδρομικά από την κατάθεση της αίτησης για σύνταξη εως 9.216 ευρω για αναμονή δυο ετών-- ως μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα πρώτα αναδρομικά ποσά και οι πρώτες προσωρινές εθνικές συντάξεις θα καταβληθούν τον Απρίλιο.

Οι δικαιούχοι προβλέπεται να λάβουν το ποσό της προκαταβολής αφενός με γρήγορες, εν πολλοίς αυτοματοποιημένες διαδικασίες, αφετέρου αναδρομικά από το χρόνο που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης.

Το ποσό της προκαταβολής υπολογίζεται από τον επόμενο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έκδοση προσωρινής σύνταξης ή, για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αυτή, έως την έκδοση της οριστικής.

H ρύθμιση θα εφαρμοστεί στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της, αλλά και σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης.

Στην περίπτωση των εκκρεμών αιτήσεων, τα ποσά θα καταβληθούν αναδρομικά, μετά από ηλεκτρονικό αίτημα του δικαιούχου στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr.

Όσον αφορά στις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή, διαμορφώνεται ως εξής:

α) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω

β) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών

γ) 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών

δ) 360 ευρώ αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών.

Στους αιτούντες συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας χορηγείται ως προκαταβολή σύνταξης το ποσό των 384 ευρώ.

Χορήγηση προκαταβολής 384 ευρώ προβλέπεται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου.

Παραδείγματα:Oσοι εχουν 18 μήνες αναμονής αναδρομικά θα πάρουν 6.912 ευρώ και θα λάβουν κάθε μήνα 384 ευρώ.

Για 24 μήνες αναμονή θα λάβουν αναδρομικά 9.216 ευρώ και στην συνέχεια κάθε μήνα θα λαμβάνουν 384 ευρώ μέχρι την απονομή του τελικού ποσού της σύνταξης.

Αν κάποιος περιμένει σήμερα την σύνταξη του εδώ και 10 μήνες θα πάρει το επόμενο διάστημα αναδρομικά 3.840 ευρώ και θα παίρνει έναντι της σύνταξης τους τα 384 ευρώ το μήνα μέχρι να βγει η οριστική.

Η προσωρινή σύνταξη δεν καταργείται γι αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις και συνεχίζει να χορηγείται στους ασφαλισμένους ανάλογα με την κατηγορία τους:

50% για τους δημοσίους υπαλλήλους,70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες,80% για τους μισθωτούς.Πληρωμή συντάξεων

Στο μεταξύ στις 23 Φεβρουαρίου ξεκινάει η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Μαρτίου. Το χρονολόγιο πληρωμών εχει ως εξής:

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Tρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.Στις 24 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.Στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).Στις 26 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.Κληρονόμοι

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αναδρομικών στους κληρονόμους, μετά τη πρώτη πληρωμή- η οποία ηδη έγινε- θα ακολουθήσουν άλλες δύο ως εξής:

Στις 10 Μαρτίου 2021, οπότε θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή εφόσον καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

Με τη δεύτερη ευκαιρία διόρθωσης των αρχικών αιτήσεων δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι αναδρομικών από κληρονομικό δικαίωμα θα μπορούν να αντλήσουν και τα δικαιολογητικά που ζητούνται ώστε η αίτησή τους να είναι πλήρης.

Τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που ζητούνται, ανάλογα με το βαθμό συγγένειας που είχαν οι κληρονόμοι με τους θανόντες συνταξιούχους, είναι το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς, το πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, το Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

Ολα αντλούνται ηλεκτρονικά και ανάλογα με την επιλογή του πιστοποιητικού που απαιτεί η κάθε αίτηση, οι κληρονόμοι «κατευθύνονται» μέσα από τον οδηγό του ΕΦΚΑ στην αρμόδια υπηρεσία που το εκδίδει.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα των διορθώσεων στον e-ΕΦKΑ εχει ήδη τεθεί σε λειτουργία από Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεων σε όσους εσφαλμένα οριστικοποίησαν την αίτησή τους και απορρίφθηκαν από τις πληρωμές.

Αναδρομικά και αυξήσεις από ποσοστά αναπλήρωσης

Λίγο πριν το Πάσχα αναμένεται η καταβολή των αναδρομικών των 200.000 συνταξιούχων σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση (ν.4670/2020).

Πρόκειται για συνταξιούχους άνω των 30 συντάξιμων ετών με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Η καταβολή έχει πάει λίγο πίσω καθώς έχει θέσει προτεραιότητα το υπουργείο Εργασίας να δοθούν πρώτα οι προσωρινές συντάξεις σε αυτούς που εδώ και χρόνια δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ.

Εκτιμάται πάντως ότι πρώτα θα μπουν οι αυξήσεις και στην συνέχεια τα αναδρομικά ποσά.

Οι αυξήσεις για τους συνταξιουχους ανω των 30 συντάξιμων ετών, θα καταβληθούν ως εξης:

1. Χωρίς επαναυπολογισμό θα λάβουν την αύξηση όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του νόμου 4670/2020(νόμος Βρούτση), δηλαδή με αίτηση από 1ης/10/2019 και μετά. Πρόκειται για τους νεότερους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα έχουν επανυπολογισμό, αλλά απευθείας υπολογισμό των συντάξεών τους με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, εφόσον αποχωρούν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

2.Οι παλαιοί συνταξιούχοι (μέχρι 12/5/2016) θα έχουν αύξηση αν ξεπεραστεί η προσωπική διαφορά με την αύξηση της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι οσοι έχουν μικρή προσωπική διαφορά (50, 100 ευρώ) μπορεί να τη μηδενίσουν και να λάβουν αύξηση.

Όσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά η αύξηση που θα πάρουν θα ενσωματωθεί στη σύνταξη και θα μειώσει ισόποσα την προσωπική διαφορά. Πάντως επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις για τους παλαιούς συνταξιούχους θα δοθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Επισημαίνεται ότι με το νέο σύστημα των ποσοστών αναπλήρωσης στη κύρια (ανταποδοτική) σύνταξη, η μέγιστη μηνιαία αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Αυτή θα τη λάβουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ το μήνα και 40 έτη ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, η σύνταξη την οποία θα δικαιούνται, βάσει του νόμου Βρούτση, οι συνταξιούχοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα ανέλθει στα 2.134 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης 61%) αντί για 1.882 ευρώ που είναι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (ποσοστό αναπλήρωσης 54%).

Η αύξηση με 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές. Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).

Πάντως οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου (Μαιος 2016) καθως και οι στρατιωτικοί.

Ειδικότερα τα ποσοστά αναπλήρωσης των ειδικών κατηγοριών στρατιωτικών προσαυξάνονται πέραν των νέων ποσοστών κατά ποσοστό 1,5% επιπλέον για κάθε έτος μετά το 45ο.

Για τις συγκεκριμένες ειδικές κατηγορίες στρατιωτικών κατά τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης καθιερώνονται αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, πέραν των νέων ποσοστών για κάθε έτος συντάξιμης υπηρεσίας μετά το 45ο έτος.

Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης μετά το 45ο ανέρχεται σε 1,50% -επιπλέον του 0,50% - και διαμορφώνεται συνολικά σε 2% για κάθε έτος πέραν του 45ου.

Keywords
Τυχαία Θέματα