Βρετανία: Συνομιλία Τζόνσον με βασίλισσα μετά την απόφαση του δικαστηρίου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μίλησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου που έκρινε ότι ενήργησε παράνομα όταν την συμβούλευσε να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, δήλωσε απόψε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όταν ρωτήθηκε αν στο τηλεφώνημα αυτό ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη από τη βασίλισσα, ο αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι ο Μπόρις Τζόνσον ενήργησε παρανόμως όταν αποφάσισε να κλείσει για πέντε εβδομάδες το Κοινοβούλιο,

βυθίζοντας σε συνταγματική κρίση τη χώρα.

Η κυβέρνηση Τζόνσον είχε υποστηρίξει ότι το θέμα της αναστολής λειτουργίας της Βουλής δεν ενέπιπτε στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων, αλλά οι δικαστές απεφάνθησαν ότι ο Τζόνσον προσπάθησε να περιορίσει το χρόνο που θα είχαν στη διάθεσή τους οι βουλευτές για να ελέγξουν την πολιτική του αναφορικά με το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται ότι ανέστειλε την λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο μόνον εβδομάδες πριν από την 31 Οκτωβρίου, για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να προχωρήσει στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμη και χωρίς συμφωνία διαζυγίου.

Ο Τζόνσον δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι χρειαζόταν την διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου για να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα