«Ρουκέτες» από ΝΔ κατά κυβέρνησης για τον Πετσίτη - Φλαμπουράρης: Δεν είναι φίλος μας, βρέθηκε δίπλα μας όταν κερδίσαμε

Συζήτηση επερώτησης έχουν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ με αφορμή τις «υπόγειες» διαδρομές του Μανώλη Πετσίτη και τις σχέσεις του με μέλη της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε ότι ο κ. Πετσίτης δεν είναι φίλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώ για τις selfie υποστήριξε πως συμμετείχε μαζί με αρκετό κόσμο στους πανηγυρισμούς της εκλογικής νίκης του 2015. Απέφυγε ωστόσο να εξηγήσει

πώς ο κ. Πετσίτης εμφανίζεται να μετέχει σε προεκλογικά στοιχήματα με τον πυρήνα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν είστε στο δρόμο και δίπλα σας περάσει κάποιος και σας βγάλει φωτογραφία ή έρθει κάποιος στο γραφείο και βγάλει φωτογραφία δεν θα ήταν ντροπή μου να το αναφέρω» είπε αρχικά ο κ. Φλαμπουράρης για να προσθέσει «Είναι δυνατόν να λέτε ότι είναι φίλος του πρωθυπουργού ή του Φλαμπουράρη κάποιος που - όπως μου λένε –βρέθηκε δίπλα μας όταν κερδίσαμε το 2015 και έβγαλε φωτογραφίες».

Όταν δε, από τα έδρανα της ΝΔ του υπενθύμισαν τις φωτογραφίες που εμφανίζουν το συγκεκριμένο πρόσωπο στο πόντιουμ του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Φλαμπουράρης εκνευρισμένος απάντησε «Ποιο πόντιουμ; Μην με εκνευρίζετε. Δεν καταλαβαίνετε τι λέτε; Όπως δεν καταλαβαίνετε το περιεχόμενο της ερώτησης. Δεν ξέρετε την ουσία. Απλά θέλετε να πείτε ότι είναι σκάνδαλο ότι κάνουμε και εμείς σκάνδαλα. Δικοί μας δεν έχουν περάσει ούτε απ έξω από τα δικαστήρια. Δικοί σας είναι από ισόβια έως 5 χρόνια. Εμείς θα συνεχίσουμε και να προστατεύουμε την παραγωγική βάση της χώρας και να επιδιώκουμε οι εργαζόμενοι να ζουν με αξιοπρέπεια και να αναζητάμε τα σκάνδαλα που εσείς κάνατε και οδηγήσατε την χώρα στα βράχια. Δεν είναι δυνατόν ο λαός να ξεχάσει όσα κάνατε».

Οι βουλευτές της ΝΔ σήκωσαν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση σημειώνοντας μέσω του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη ότι «η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς και τις επιλογές της επεδίωξε να χαρίσει 80 εκατ. ευρώ σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία ενώ η ίδια παρουσιάζεται ως δήθεν εκφραστής του νέου και κήρυκας κατά της διαπλοκής»:

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ συνεχίζοντας επισήμανε ότι «η ELFE Ελληνικά Λιπάσματα αποτελεί εταιρεία συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη που έχει μεγάλες οφειλές στην ΔΕΠΑ. Οι οφειλές ήταν σταθεροποιημένες την περίοδο 2012-14. Ηταν 69 εκατ. ευρώ το 2012, πήγε στα 75 εκατ ευρώ το 2013 και 74 εκατ το 2014. Όμως το 2015 πήγε στα 83 εκατ ευρώ, στα 91 εκατ. ευρώ το 2017 και στα 121 το 2018».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στους υπουργούς είπε « είναι αδύνατον να μην πάτε στο ειδικό δικαστήριο. Όταν έγινε η σκευωρία της Νοβάρτις βρήκατε τρεις ψευδομάρτυρες και μας είπατε να απολογηθούμε στην δικαιοσύνη. Τώρα έχουμε γνωστό μάρτυρα τον κ. Κιτσάκο που είναι πρώην τομεάρχης ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ που σε συνέντευξη λέει ότι εκτελούσε εντολές των προϊστάμενων υπουργών. Όταν αλλάξουν οι πλειοψηφίες αναγκαστικά θα προσκληθεί ο κ. Κιτσάκος στην Βουλή και μετά στο ειδικό δικαστήριο με την ηρεμίας σας θα εξηγήσετε ότι είναι να εξηγήσετε».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ξεκίνησε σε επιθετικό και ειρωνικό τόνο λέγοντας «καλωσορίζω τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον κόσμο των σκανδάλων του ΣυΡιζΑ.

Προφανώς ο κόσμος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, της Siemens , του τριπλασιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης έρχεται εδώ να μας μιλήσει για το σκάνδαλο της ΔΕΠΑ- ΕΛΘΕ.»

Ο κ.Σταθάκης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέος των ΕΛΘΕ στη ΔΕΠΑ έγινε την περίοδο που εκείνη ήταν κυβέρνηση.

«Το 15 όταν παρέλαβε ο κ. Κιτσάκος το πρωτογενές χρέος των ΕΛΦΕ στη ΔΕΠΑ ήταν 89 εκατομμύρια. Τα 89 του 15 με 7,2 τόκο γίνονται 96 και μέχρι σήμερα είναι 110 εκατομμύρια το χρέος των ΕΛΦΕ προς την ΔΕΠΑ. Αυτό είναι το χρέος την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2015 μέχρι σήμερα το χρέος αυξήθηκε 12 εκατομυρία από εμάς . Εμείς παραλάβαμε 108 εκατομυρια» .

Ο κ. Σταθάκης αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο κ. Κιτσάκος και ανέφερε πως από την αρχη του είχε δοθεί κατεύθυνση από τον κ. Σκουρλέτη για διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αν χρειαστεί και για διακοπή του αερίου στα ΕΛΦΕ. Ωστόσο όπως πρόσθεσε « Το δικαστήριο ακύρωσε τις δύο αποφάσεις μας και μας επέβαλλε να δεχόμαστε μεταχρονολογημένες επιταγές και να μην κόψουμε το φυσικό αέριο. Έχουμε ένα καθεστώς που διέπεται από δύο δικαστικές αποφάσεις που έχουν δεσμεύσει την ΔΕΠΑ

Όσον αφορά την απόλυση του κ. Κιτσάκου ο κ.Σταθάκης ανέφερε «ο κ. Κιτσάκος απελύθη διότι θεωρήθηκε ότι δεν κάνει τη δουλειά του σωστά ως σύμβουλος ειδικά σε αυτή την μεταβατική περίοδο της ΔΕΠΑ προς ιδιωτικοποίηση».

Ο κ. Σταθάκης κατέληξε πως «αν υπάρχει σκάνδαλο αυτό είναι σκάνδαλο της Νέας Δημοκρατίας διότι το μεγάλο χρέος ήταν επι δικής σας διακυβέρνησης.» Ο κ. Σταθάκης δεν έκανε καμία αναφορά στον κ.Πετσίτη και εμμέσως πλην σαφώς μίλησε γενικά και αόριστα για παρατρεχάμενους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου είπε πως δεν υπάρχει αποδεδειγμένο σκάνδαλο αυτή τη στιγμή αλλά μια υπόθεση που διερευνάται από την δικαιοσύνη.

«Δεν έχουμε αποδεδειγμένο σκάνδαλο, βρισκόμαστε στο στάδιο της ποινικής διερεύνησης. Ο κ. Κιτσάκος έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου και συνεπώς τεκμαίρεται και ως αθώος και όχι μάρτυρας όπως λέτε .

Φέρνετε στο κοινοβούλιο μια ανοιχτή ποινική υπόθεση σχολιάζοντας πράγματα και θάματα τη στιγμή που εσείς έχετε εγκαλέσει την κυβέρνηση ακόμη και για ένα πολιτικό σχολιασμό του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά σε ποινικές υποθέσεις. Υπάρχουν δυο μέτρα και δύο σταθμά στο τι σημαίνει σχολιάζω ποινική υπόθεση και εμπλεκόμενους σε ποινική υπόθεση;».

Μάλιστα ο κ. Καλογήρου κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία εάν θεωρεί ότι ο κ.Κιτσάκος είναι αξιόπιστος μάρτυρας τότε θα πρέπει να δεχθεί και την δήλωση του πως δεν υπάρχει θέμα απιστίας.

«Εσείς λέτε ότι είναι ένα σκάνδαλο και μάλιστα αποδεδειγμένο ενώ ακόμα διερευνάται από την δικαιοσύνη και ο κ. Κιτσάκος λέει ότι είναι αθώος και λέει ότι δεν έχω διαπράξει απιστία αλλά ότι έχω κάνει είναι σε γνώση της κυβέρνησης.

Ο κατηγορούμενος είναι αναξιόπιστος όσον αφορά την απιστία που λέει ότι δεν έχει διαπράξει αλλά είναι αξιόπιστος για τα όσα λέει εναντίον της κυβέρνησης;».

Πιο κατηγορηματικός ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασακης ο οποίος ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο και κανένα θέμα για την κυβέρνηση:

«Δεν θα έπρεπε να υπήρχε σήμερα αυτή η επερώτηση τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα. Αν δεν υπήρχαν οι συνεντεύξεις που κ. Κιτσάκου θα κάνατε επερώτηση; Εγινε ποτέ ερώτηση για τα χρέη της ΔΕΠΑ στη Βουλή.

Δεν υπάρχει θέμα σκανδάλου που αφορά στην κυβέρνηση, αυτό που υπάρχει είναι ένα κουβάρι νομικό και δικαστικών περίπλοκων προσφορά τα ΕΛΦΕ και αξίζει να συζητήσουμε τι θα κάνουμε και πως θα διασφαλίσουμε την προοπτική αυτής της επιχείρησης.

Αυτό που άκουσα ως θέμα είναι τρεις λέξεις «επεδίωξε να χαρίσει η κυβέρνηση, επεδίωξε να πουληθούν τα ακίνητα και γνώριζαν. Αυτές οι τρεις φράσεις στοιχειοθετούν όλο το σκηνικό . Πούλησε, χάρισε; Όχι;

Keywords
Τυχαία Θέματα