Δεύτερος γύρος έντασης στη Βουλή: Πολάκης «Δεν έκανα καμία κατάληψη», η απάντηση του Τασούλα

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση μετά τη διακοπή της το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από όσα έγιναν με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη ενώ παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής. Δεν έκανα καμία κατάληψη είπε ο Πολάκης

Η συνεδρίαση της Δευτέρας (31/01) στη Βουλή, η οποία διακόπηκε μετά το «χάος» που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Παύλου Πολάκη, συνεχίζεται αυτή τη στιγμή. Στο βήμα κλήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος

του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης ο οποίος είπε:

«Είναι τόσο σοβαρό το θέμα που ανέκυψε χθες που όχι μόνο πρέπει να μιλήσουν όλα τα κόμματα και να πάρουν θέση, αλλά και εσείς προσωπικά», είπε αρχικά ο κ. Ραγκούσης.

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας πήρε τον λόγο για να αναφερθεί σε όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας.

"Θα θέλατε να σέρναμε τον κ. Πολάκη από το βήμα;"

Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε την εικόνα αυτή "αποκαρδιωτική" και σημείωσε ότι η Βουλή.

"Έχετε κάθε δικαίωμα να θεωρείται εσφαλμένες τις αποφάσεις του προεδρείου αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια", τόνισε και αναρωτήθηκε αν θα ήθελαν οι βουλευτές να σέρνουν από το βήμα τον κ. Πολάκη και να διασυρθεί η χώρα.

«Δεν έχετε δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και με μεθόδους αυτοδικίας να διορθώνετε αυτό που νομίζετε ότι έγινε λάθος» είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας αναφερόμενος στο χθεσινό σόου του Παύλου Πολάκη που όπως είπε δημιούργησε μια «δυσάρεστη, αποκρουστική εικόνα» για το κοινοβούλιο.

«Δεν είμαστε εδώ για να σφυγμομετρούμε απόψεις αλλά για να εφαρμόζουμε τον κανονισμό» είπε ο Κώστας Τασούλας και κάλεσε τους 300 βουλευτές να διαφυλάξκουν τα έσχατα όρια του κοινοβουλίου «που είναι ο κανονισμός του, που είναι η αρχή της πλειοψηφίας».

Συγκεκριμένα ο Κώστας Τσούλας στην τοποθέτησή είπε:

«Η χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου ήταν αποκαρδιωτική απέναντι σε αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός. Η Βουλή δεν είναι οποιοδήποτε μέρος όπου παίρνουμε το λόγο για να πούμε και να κάνουμε ότι θέλουμε. Υπάρχει Συνταγματική ελευθερία. Πουθενά το σύνταγμα για έκφραση γνώμης δεν απονέμει δικαίωμα του απεριόριστου. Το απεριόριστο έχει σχέση με την ελευθερία και όχι με την ανοργάνωτη διεξαγωγή συζητήσεων. Η συζήτηση γίνεται βάσει κανονισμού που μας προφυλάσσει από το να είμαστε τμήμα φωνασκούντων ή σπίκερ κόρνερ.

Η τελική ευθύνη για την διεξαγωγή συζητήσεων ανήκει στο Προεδρείο το οποίο είναι διακομματικό. Υπάρχει άρθρο που λέει ότι οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις προεδρείου.

Υπάρχει περίπτωση βουλευτές να νιώθουν αδικημένοι. Ο Κανονισμός προβλέπει ότι το θέμα λύνεται με συνέχιση του διαλόγου και υπογράμμιση μιας εσφαλμένης ενδεχομένως απόφασης, είτε με μομφή είτε είτε είτε. Αυτό που δεν προβλέπεται είναι θέματα που ανάγονται στον ΚτΒ να λύνονται με τρόπο αυτοδικίας και ακτιβιστικό.

Χθες το προεδρείο αφαίρεσε το λόγο από τον κ. Πολάκη. Δικαιούται ο καθένας να έχει άποψη αλλά το προεδρείο έχει τελικό λόγο. Ο κ. Πολάκης αντί να συμμορφωθεί και να καταφύγει στα μέσα κοινοβουλευτικής αιτίασης κατά της απόφασης κάθισε στο βήμα εμποδίζοντας την συνέχιση διεξαγωγής συζητήσεως. Υπάρχουν 2 θέματα: αφαίρεση του λόγου και το 2ο η συμπεριφορά του που πρακτικά αφαίρεσε το λόγο από τους 23 συναδέλφους τους που περίμεναν να μιλήσουν.

Η Βουλή από το 1875 έχει τελικό όριο. Το τελικό όριο είναι η πλειοψηφία. Το τελικό καταφύγιο είναι πλειοψηφία. Για θέματα συνταγματικότητας, μομφής, παραβίασης κανονισμού, πειθαρχικών μέτρων αποφασίζει η πλειοψηφία. Μπορούμε εδώ με πράξεις ακτιβισμού να ανατρέψουμε αποφάσεις πλειοψηφίας; Την πλειοψηφία την αλλάζει ο λαός κανείς άλλος. Δεν μπορούμε εμείς εδώ να αντικαταστήσουμε την πλειοψηφία με άλλες μεθοδεύσεις που αμαυρώνουν εικόνα του κοινοβουλίου και το διασύρουν. Το θέλατε να γίνει αν δεν θέλει ένας βουλευτής να κατέβει από το βήμα; Να τον σέρνουν για να διασυρθεί το κοινοβούλιο παγκοσμίως; Δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτός που αλλάζει την πλειοψηφία δεν είναι ο εκπρόσωπος του λαού εδώ αλλά ο εκπροσωπούμενος όταν φτάσει η ώρα.
Παρακαλώ, όταν αισθάνεται κανείς ότι αδικείται μπορεί να το εκφράσει. Υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα να το εκφράσει αλλά δεν μπορεί αυτός που αισθάνεται ότι αδικήθηκε να συμπεριφέρεται ως καταληψίας. Χθες ήμουν εκτός Αθηνών και η διαχείριση της εικόνας ενός κοινοβουλίου που κρεμόταν από την διάθεση ενός συναδέλφου που πίστευε ότι αδικήθηκε και προχώρησε σε κατάληψη του βήματος ήταν η χειρότερη στιγμή.

Έχετε δικαίωμα να θεωρείτε άδικες τις πράξεις του προεδρείου και να τις επικρίνετε αλλά δεν έχετε δικαίωμα να ξεπερνάτε τα όρια και να νομίζετε ότι με μεθόδους αυτοδικίας να διεκδικείτε ότι νομίζετε.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί από το σημείο που διεκόπη. Ο κ. Πολάκης θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε και η σημερινή εικόνα να διορθώσει την χθεσινή αποκρουστική που απομακρύνει τους πολίτες από το κοινοβούλιο.

Υπάρχουν πολίτες που νομίζουν ότι είμαστε επιεικείς με τον κ. Πολάκη και άλλοι ότι τον αδικούμε. Δεν κάνουμε σφυγμομετρήσεις. Εφαρμόζουμε τους κανόνες και αν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται υπάρχουν τρόποι να το εκφράσει ενώ η τελική καταφυγή είναι η πλειοψηφία.

Ήθελα να τοποθετηθώ όχι για να συμφωνήσουμε αλλά για να διαφυλάξουμε τα έσχατα όρια του κοινοβουλίου».

Σφοδρή επίθεση Ραγκούση κατά προεδρείου και κυβέρνησης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, αφιέρωσε το σύνολο της ομιλίας του στο θέμα που ανέκυψε από το βράδυ της Δευτέρας. Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για καταπάτηση του Συντάγματος και για πρακτικές «της παλιάς δεξιάς».

«Έχετε ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές και τα όρια», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ραγκούσης ήταν οργισμένος και εξαπέλυσε τα «βέλη» του τόσο προς το προεδρείου της Βουλής όσο και προς την κυβέρνηση. Μάλιστα, ο κ. Τασούλας παρενέβη καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από τα κυβερνητικά έδρανα, και ανέφερε πως θα απαντήσει.

«Κύριε πρόεδρε, αντί να επαναφέρετε τους συναδέλφους σας της Νέας Δημοκρατίας που διακόπτουν τον ομιλητή λέτε ότι θα απαντήσετε. Είναι αυτό θεσμική συμπεριφορά προέδρου Βουλής;», είπε με εμφανή ένταση ο κ. Ραγκούσης.

«Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή, ούτε η χώρα»

Ο κ. Τασούλας απάντησε στη συνέχεια, καταλογίζοντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ πως είχε πρόθεση να δυναμιτίσει το κλίμα. «Με το ζόρι να προκαλέσετε κόλαση, δεν προκαλείται», είπε ο κ. Τασούλας αναφέροντας πως χρησιμοποιήθηκαν βαριές εκφράσεις του παρελθόντος.

«Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με αναφορές σκληρές του παρελθόντος που νομίζουμε ότι οι φράσεις αυτές μπορεί να έχουν εφαρμογές. Σήμερα το κοινοβούλιο διοικείται δημοκρατικά και ελεύθερα. Δεν θα μετατρέψουμε την εικόνα της Βουλής και της χώρας σε μια δήθεν τριτοκοσμική ή προσομοίωσης για κάτι που δεν ισχύει για δεκαετίες. Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή, ούτε η χώρα» είπε ο Κώστας Τασούλας.

«Κύριε Ραγκούση δεν με καταλάβατε. Υπάρχει η αφαίρεση του λόγου, ένα ζήτημα, και υπάρχει το ζήτημα της κατάληψης του βήματος. Και θέλω να ρωτήσω τον κ. Πολάκη: Ποιος σας είπε ότι η κατάληψη του βήματος της Βουλής δεν συνιστά τρομοκρατία, προσβολή της βαθιάς έννοιας του κοινοβουλευτισμού. Για φανταστείτε να λέγαμε κι εμείς τα ίδια, ιδίως από όσους έχουν πλούσιο λεξιλόγιο από τη φαρέτρα των επιθετικών προσδιορισμών. Το μικρόφωνο έκλεισε χθες με απόφαση του προεδρείου. Η άμυνα δεν είναι η κατάληψη του βήματος, προβλέπεται άμυνα δημοκρατική και όχι άμυνα τρομοκρατική» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής και κατέληξε πριν να δώσει τον λόγο στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση: «Το πολύ να βραχνιάσετε, κόλαση τη Βουλή δεν θα την κάνετε».

Δεν έκανα καμία κατάληψη, λέει ο Πολάκης για το σόου στη Βουλή

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Παύλος Πολάκης ο οποίος έκανε λόγο για κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών από το προεδρείο της Βουλής, στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Δευτέρας.

«Εγώ κύριε Πρόεδρε δεν έκανα καμία κατάληψη της έδρας, ο κ. Αθανασίου έκανε κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών χθες και καταλαβαίνω από την τοποθέτησή σας αλλά και του κ. Οικονόμου ότι καταδικάζετε την στάση αυτή», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Πολάκης.

Εξήγησε γιατί περίμενε όρθιος λέγοντας ότι είχε διακοπεί η διαδικασία προκειμένου να γίνει μομφή εναντίον του. «Καμία κατάληψη δεν έκανα περίμενα εσάς να μου βάλετε μομφή για να συνεχίσω».

Ε. Λιακούλη: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κατώτεροι των περιστάσεων, του χρέους και του κοινοβουλευτικού τους καθήκοντος!»

Κατά τη συζήτηση για τον Αναπτυξιακό νόμο που διεξάγεται στη Βουλή, η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, τοποθετήθηκε σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και προσβάλλουν το Κοινοβούλιο και το πολιτικό σύστημα συλλήβδην, επισημαίνοντας τα εξής:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τα γεγονότα της χθεσινής βραδιάς, ωστόσο, καταγγέλλουμε πολιτικά, τόσο τη ΝΔ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ, για τη μεθοδευμένη πόλωση την οποία επιχειρούν. Είναι ξεκάθαρο πλέον! Αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πολώσουν, να διχάσουν, να συσπειρώσουν τα ακροατήριά τους, στα οποία νιώθουν ότι έχουν πρόβλημα. Είναι, όμως, κατώτεροι των περιστάσεων, του χρέους τους και του κοινοβουλευτικού τους καθήκοντος.

Η αποκρουστική εικόνα που αντικρίσαμε στο Κοινοβούλιο, είναι τραγική και μας αφορά όλες και όλους. Γιατί είμαστε όλοι μέρος του Κοινοβουλίου και, μοιραία, αυτά που συμβαίνουν αντανακλώνται και στη δική μας παράταξη, στο πολιτικό σύστημα και στην εμπιστοσύνη των πολιτών που έχει πια χαθεί.
Χθες το βράδυ, θυμηθήκαμε εποχές όπου κυριαρχούσε η αργκό, οι βωμολοχίες, οι αντιπαραθέσεις, η οξύτητα, η προσβολή, τα προσωπικά χτυπήματα κάτω από τη μέση. Είναι και οι δύο, φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της κοινοβουλευτικής πρακτικής του «’Άντε ρε»! Τους ακούμε όλους κάτω από τις μάσκες. Έτσι νομίζουν ότι μπορούμε να πορευτούμε, στο δρόμο της Δημοκρατίας. Έχουν φέρει το πεζοδρόμιο και το περιθώριο ξανά στο προσκήνιο, σε έναν χώρο που είναι, κυρίαρχα, παιδευτικός για τους πολίτες και αποτελεί ναυαρχίδα της πολιτικής σκέψης, πυρήνα της πολιτικής ζωής.

Ιδιαίτερα, η τοξικότητα, τις τελευταίες τρεις μέρες, έχει κατακλύσει το Κοινοβούλιο. Από τη μια πλευρά, είδαμε τον Πρωθυπουργό και όλη την Κυβέρνηση να επαίρεται για το πόσο καλά τα κατάφερε στην κακοκαιρία, ενώ ο κόσμος αναστενάζει. Από την άλλη, η κατώτερη των περιστάσεων Αξιωματική Αντιπολίτευση, επέλεξε, ως προμετωπίδα του αντιπολιτευτικού της αγώνα, να απαντήσει με το αφήγημα ‘Φουρθιώτη’!
Είδαμε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, δύο εχθρικούς στρατούς όρθιους, να γεμίζουν τα Κοινοβούλιο με ιαχές πολέμου, με την οξύτητα στο ‘κόκκινο’. Ακόμα μαδάνε την μαργαρίτα για να βρουν τι φταίει που ο μεν φθείρεται και το πουλόβερ ξηλώνεται, ο δε καταποντίζεται δημοσκοπικά. Εάν βάλουν τα βίντεο των συνεδριάσεων, και απολαύσουν τους εαυτούς τους, θα πάρουν την απάντηση.
Μάλιστα, η χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής και του κ. Πολάκη ήταν από τις πιο άτυχες και δύσκολες στιγμές της κοινοβουλευτικής πρακτικής, καταδικαστέα σε όλες τις εκφάνσεις της. Η απίστευτη εικόνα που δημιουργήθηκε θα έπρεπε, με αίσθημα αυτοσυγκράτησης, να περιοριστεί και να αποπεμφθεί. Διότι, στο ζύγι θα πρέπει να μπαίνει πάντα, τι είναι πραγματικά σημαντικό: το σόου ή η αποστροφή που δημιουργείται στον κόσμο;
Εμείς, λοιπόν, σταθερά, δηλώνουμε τη σαφή απόστασή μας από αυτές τις εικόνες. Πεισμώνουμε περισσότερο και εντείνουμε τους αγώνες μας εναντίον ακριβώς αυτής της εικόνας και υπέρ της επιστροφής στην κανονικότητα, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε. Γιατί, εμείς ξέρουμε ότι ο ελέφαντας μέσα στο Κοινοβούλιο είναι οι πρακτικές του διπόλου, οι οποίες δεν αφήνουν τις παρατάξεις να αναπνεύσουν, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να δώσουν το πολιτικό τους στίγμα. Αντίθετα, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν διχαστικοί, γιατί αυτό εξυπηρετεί τους στρατούς τους, τα στρατηγική τους και τις μεθοδεύσεις τους.

Ωστόσο, αυτή η εικόνα της πόλωσης, της αναίδειας και των ανοίκειων επιθέσεων, είχε στόχο και τη δική μας παράταξη, από τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος επιτέθηκε σε εμάς, στην πολιτική μας διαδρομή, καθώς και σε πρόσωπα της παράταξης που μόνο περηφάνια προκαλούν στην πολιτική σκηνή. Περαιτέρω, για την Αξιωματική Αντιπολίτευση τονίζουμε ότι σε μικρόστομα και μικρά χείλη, δε μπορούν να μπουν μεγάλα ονόματα και μεγάλα συνθήματα, όπως ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το «ο Λαός δε ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» μπορεί να μπει μόνο σε χείλη με συνέπεια στη διαδρομή, που σήκωσαν το βάρος διάσωσης της χώρας και της Δημοκρατίας.
Ήδη το πουλόβερ ξηλώνεται, και αρχίζει να φαίνεται η γύμνια των επιχειρημάτων τους, ένθεν και ένθεν. Βλέπουμε την ανησυχία τους, αλλά με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, προχωράμε, για να υπηρετήσουμε το λαό και την πατρίδα!»

Το χρονικό

Oλα άρχισαν επειδή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος να τηρήσει τον Κανονισμό και να μιλήσει σχετικά με το υπό συζήτηση νομοθέτημα του υπ. Ανάπτυξης, εκφωνούσε μονοθεματική –για την υπόθεση Novartis– ομιλία υψηλών καταγγελτικών τόνων. Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Χαρ. Αθανασίου, αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση, αφού παρά τις προειδοποιήσεις του αλλά και το κλείσιμο των μικροφώνων δεν έπεισε τον κ. Πολάκη να λειτουργήσει βάσει του Κανονισμού. Ακόμα και με κλειστά μικρόφωνα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ομιλία του, ενώ και κατά τη διάρκεια της μισάωρης διακοπής παρέμενε όρθιος στο βήμα.

Ο έτερος των αντιπροέδρων, Αθ. Μπούρας, ανακοίνωσε τελικά από την έδρα την οριστική για χθες διακοπή της συνεδρίασης και μετέφερε τη θέση του προέδρου του Σώματος, σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μεταβάλει το Κοινοβούλιο σε χώρο φτηνού ακτιβισμού και κατάληψης διασύροντάς το. Για «πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη εκτροπή εις βάρος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε live τη συνεδρίαση της Βουλής

Keywords
βουλη, τασουλα, γυρος, Γιαννης Ραγκουσης, είτε είτε, συριζα, ραγκουσης, συνταγμα, αθηνα, ρωτήσω, συλλήβδην, βωμολοχίες, παπανδρεου, σημαίνει, live, καθαρα δευτερα, συνταγμα live, νεα κυβερνηση, ξανα, κομματα, βουλευτες, τι σημαινει, βιντεο, το θεμα, βημα, εδρα, εικονες, θεμα, ονοματα, σημερινη, το βημα, φρασεις, ωρα, αγωνες, αρθρο, αμυνα, ανδρεας παπανδρεου, αφαιρεση, βραδυ, βωμολοχίες, γεγονοτα, γινει, γινεται, δειτε, δικη, δωσει, εγινε, εδρανα, ηθη, ειπε, υπαρχει, είτε είτε, εκφρασεις, εκφραση, ελευθερια, εξελιξη, εποχες, επρεπε, ευαγγελια, ευθυνη, εφαρμογες, ζωης, ιδια, ιδιο, υποθεση, ισχυει, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κυριε, κλιμα, λεξιλογιο, λυπη, λογο, μομφη, παντα, ορια, ρωτήσω, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σοου, στιγμα, συνθηματα, συλλήβδην, τι ειναι, τμημα, φταιει, χειλη, ψυχραιμια, κωνσταντινος, ανηκει, δικαιωμα, χωρα, κωστας, παυλος, σημαίνει, σκηνη, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Δεύτερος, Πολάκη, Τασούλα,vouli, defteros, polaki, tasoula