Βόλτα στους αρχαιολογικούς χώρους σαν… video game

Έλληνες ερευνητές χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία αναβαθμίζουν την περιήγησή μας στα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού και ζητούν τη βοήθεια του κοινού.

Πώς θα σας φαινόταν την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε έναν ελληνικό αρχαιολογικό χώρο να μπορείτε να κάνετε χρήση μιας εφαρμογής στο κινητό σας και να απολαύσετε μία εντελώς διαφορετική εμπειρία που θα θυμίζει video gaming;

Πιο συγκεκριμένα, μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας να μπορείτε να περιηγηθείτε στον χώρο περιστρέφοντας την «έξυπνη» συσκευή σας και να γνωρίσετε

το έκθεμα που έχετε εστιάσει στην άρτια του μορφή.

Έξι ελληνικοί ερευνητικοί φορείς (το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η Πανεπιστημιακή ανασκαφή του Δίου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) το Επιγραφικό Μουσείο των Αθηνών και οι εταιρείες Comic ΙΚΕ και ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ ΑΕΙ) ενώνουν τώρα την τεχνογνωσία τους στο έργο APSIM «APplications of situated SIMulations» (Εφαρμογές εντοπισμένης προσομοίωσης), για να κάνουν γρήγορα αυτή την εμπειρία αληθινή.

Το APSIM συντονίζει η ερευνητική ομάδα ISENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία έχει στο ιστορικό της περισσότερα από 200 επιτυχημένα ερευνητικά έργα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι μας έχουν την τύχη να είναι θεματοφύλακες μιας πλούσιας και πολυποίκιλης πολιτιστικής κληρονομιάς που απαρτίζεται από φυσικά αντικείμενα -αλλά και από άυλα χαρακτηριστικά-, εκθέματα που έχουμε το χρέος όχι μόνο να τα διατηρήσουμε προς όφελος των μελλοντικών γενεών αλλά και να τα εμπλουτίσουμε. Η προσπάθεια να έρθει το ευρύ κοινό πιο κοντά με τα τεκμήρια της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούσε πάντα μια κοινωνική πρόκληση. Σήμερα, οι τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας προσφέρουν μια σειρά από άνευ προηγουμένου δυνατότητες σε αυτή την κατεύθυνση. Η εφαρμογή που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του APSIM δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να χρησιμοποιήσει την κινητή έξυπνη συσκευή του για να περιηγηθεί σε πλήθος από ψηφιακές πληροφορίες και εικονικά στοιχεία στις 3 διαστάσεις που διευρύνουν την πραγματικότητα μπροστά του και δίνουν "νέα ζωή" στο έκθεμα. Το ΕΠΙΣΕΥ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να συντονίζει το έργο που αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην πορεία μας για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας» δηλώνει ο Δρ Άγγελος Αμδίτης, συντονιστής του έργου και Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ.

ΦΩΤΟ: APSIM

Οι ερευνητές ζητούν τη βοήθεια του κοινού

Το έργο θα βρει εφαρμογή σε δύο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Δίον Πιερίας και τη Δήλο των Κυκλάδων, καθώς και στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, ενώ τα εκθέματα που έχουν επιλεχθεί για να αναπαρασταθούν μέσω της εφαρμογής του APSIM είναι το ιερό του Απόλλωνα και τα Προπύλαια από τον Αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, η Επισκοπική Βασιλική από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου και η Σκευοθήκη του Φίλωνα από το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών.

Οι ερευνητές της κοινοπραξίας APSIM για να εντοπίσουν και να καταγράψουν τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των μελλοντικών χρηστών της εφαρμογής σχεδίασαν τρία ερωτηματολόγια και προσκαλούν όσες και όσους επιθυμούν να τα συμπληρώσουν. Για την Πανεπιστημιακή ανασκαφή του Δίου το ερωτηματολόγιο είναι εδώ, για τον Αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο εδώ, και το ερωτηματολόγιο για το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών εδώ.

Το APSIM υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU. Η ερευνητική δράση του έργου ξεκίνησε τον Μάιο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2024.

#VIDEO_GAME #ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ_ΧΩΡΟΙ #ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ #ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ #ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ_ΚΕΝΤΡΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα