Βέβαιη η AstraZeneca: Η νέα μετάλλαξη δε θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Ο βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι το εμβόλιο της κατά της COVID-19 θα είναι αποτελεσματικό έναντι του νέου στελέχους του ιού, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για να διερευνηθούν πλήρως οι επιπτώσεις της μετάλλαξης.

Ειδικότερα, το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 που κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημάνει

συναγερμό σε όλο τον κόσμο, καθώς οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι αυξάνει τη μεταδοτικότητα του. Ειδικότερα, η κύρια ανησυχία είναι ότι η νέα παραλλαγή είναι 40% -70% πιο μεταδοτική. Πολλοί είναι εκείνοι, μάλιστα, που φοβούνται ότι η νέα μετάλλαξη θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ωστόσο, η AstraZeneca που παρασκευάζει δικό της εμβόλιο μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι βέβαιη ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

«Το AZD1222 (υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca) περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης του ιού SARS-CoV-2 και οι αλλαγές στον γενετικό κώδικα που παρατηρούνται σε αυτό το νέο ιικό στέλεχος δεν φαίνεται να αλλάζουν τη δομή της πρωτεΐνης των ακίδων», δήλωσε η AstraZeneca. στο Reuters.

«Μέσω του εμβολιασμού με το AZD1222, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος εκπαιδεύεται για την αναγνώριση πολλών διαφορετικών τμημάτων της πρωτεΐνης των ακίδων, έτσι ώστε να μπορεί να εξαλείψει τον ιό εάν εκτεθεί αργότερα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Οι φαρμακευτικές προσπαθούν να τεστάρουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους ενάντια στη νέα μετάλλαξη του ιού που εξαπλώνεται γρήγορα στη Μεγάλη Βρετανία

Σε τι φάση βρίσκεται το εμβόλιο της AstraZeneca
Keywords
Τυχαία Θέματα