ΒΕΘ: Οι εγγραφές και οι διαγραφές επιχειρήσεων στο μητρώο

Περισσότερες ήταν οι εγγραφές επιχειρήσεων από τις διαγραφές στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης - ΒΕΘ -, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν κατά 12,8% περισσότερες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ, ενώ οι διαγραφές «έτρεξαν»

με ρυθμό +12,1%.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σημερινή σχετική του ανακοίνωση το ΒΕΘ, στο πρώτο τρίμηνο φέτος, ενεγράφησαν στο μητρώο του επιμελητηρίου 167 επιχειρήσεις, έναντι των 148 στο πρώτο τρίμηνο του 2019 (+12,8%), ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για όσες κατέβασαν ρολά διαμορφώνονται σε 138, από 123 (+12,1%).

Συγκεκριμένα, οι ατομικές επιχειρήσεις που έκαναν εγγραφή στο ΒΕΘ το πρώτο τρίμηνο φέτος, ανήλθαν σε 114, έναντι 105 που έβαλαν λουκέτο, ενώ δημιουργήθηκαν 21 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ), από 22 στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν τρεις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), από πέντε στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

«Σχεδόν στα αζήτητα είναι οι ανώνυμες εταιρείες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΒΕΘ, αφού -όπως τονίζεται- στο πρώτο τρίμηνο φέτος έκανε έναρξη εργασιών μόλις μία ΑΕ (αριθμός αντίστοιχος με πέρυσι). Ωστόσο, στο πρώτο τρίμηνο φέτος διεγράφησαν δύο ανώνυμες εταιρείες, έναντι τριών την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Την ώρα που οι εγγραφές αυξάνονται, σχεδόν παναμοιότυπη, αυξητική πορεία ακολουθούν και οι διαγραφές», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, προσθέτοντας πως «αναμφίβολα, ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να νιώθει ανασφαλής και χρειάζεται ενίσχυση» αφού «η κατάσταση αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά γίνεται εντονότερη εξαιτίας και του κορονοϊού». Ο κ. Καπνοπώλης εκφράζει την ικανοποίησή του για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊου, ωστόσο τονίζει ότι «αυτό που απαιτείται είναι ένας εμπεριστατωμένος και εξειδικευμένος σχεδιασμός για την μετά την κρίση περίοδο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που αυτή διαρκέσει επί μακρόν, οδηγώντας την οικονομία σε νέα ύφεση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα