Βαρουφάκης για επεισόδια σε Θεσσαλονίκη: Να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος των φοιτητών

Να προχωρήσουν άμεσα στην απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος των φοιτητών που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία ενάντια στο νόμο για τα πανεπιστήμια, ζητά ο Γραμματέας του Μέρα 25 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την υπουργό Παιδείας.

Ο κ. Βαρουφάκης σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή κάνει λόγο για αναίτιες συλλήψεις και αδικαιολόγητη βία εκ μέρους

της ΕΛ.ΑΣ, τόσο από το ΑΠΘ όσο και από το Πανεπιστήμιο Μακεδονία.

«Πανεπιστημιακοί, τόσο από το ΑΠΘ όσο και από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καταγγέλλουν με «φρίκη και αποτροπιασμό» όσα συνέβησαν τόσο εντός του κτιρίου της Διοίκησης όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, κάνοντας λόγο για ρίψεις χημικών και βία σε βάρος φοιτητριών και φοιτητών, γεγονότα που κατεγράφησαν και από τις κάμερες.

«Χαρακτηριστικά ήταν τα πλάνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου, κυρία Κατερίνα Ριτσάτου, να προτάσσει εαυτόν ως ασπίδα προκειμένου να προστατεύσει φοιτητή, επί του οποίου ασκείτο αδικαιολόγητη βία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ Βαρουφάκης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης καλεί τους δύο υπουργούς να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Θα προχωρήσετε στην απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος των φοιτητών που συνελήφθησαν, ιδίως των φοιτητριών στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών;

2. Θεωρείτε δικαίωμα των αστυνομικών να συλλαμβάνουν φοιτητές εντός των Σχολών επειδή συμμετείχαν ειρηνικά σε διαμαρτυρία που αποφασίστηκε από τον φοιτητικό τους σύλλογο;

3. Θεωρείτε δικαιολογημένη τη βία και την περαιτέρω δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος φοιτητών και καθηγητών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά;

4. Δεδομένου ότι οι ένστολοι δεν φέρουν διακριτικά πώς μπορούν οι πολίτες να προστατευτούν;

Υπενθυμίζεται ότι οι οι 31 συλληφθέντες για την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ και τα επεισόδια που ακολούθησαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις που κλήθηκαν να εκκενώσουν τον χώρο, αφέθηκαν ελεύθεροι από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου παραπέμφθηκαν να δικαστούν. 

 Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά τους για χορήγηση ολιγοήμερης αναβολής, όπως ορίζει η ποινική δικονομία, και κατόπιν αυτού ήρε την κράτησή τους. Η αναβολή δόθηκε για την Πέμπτη 25/2, αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στα δικαστήρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, η υπόθεση, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, θα αποσυρθεί και θα οριστεί νέα δικάσιμος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι 16 άνδρες και 15 γυναίκες, ηλικίας από 19 έως 29 ετών. 

Keywords
Τυχαία Θέματα