Βαρκελώνη: «Πράσινη» συμφωνία με 13 ευρωπαϊκές πόλεις, τι είναι οι "superilles"

Η πρώτη διεθνής διάσκεψη Superilla Barcelona, η οποία πραγματοποιήθηκε στην καταλανική πρωτεύουσα, ολοκληρώθηκε με μια τελική συμφωνία που υπογράφηκε από συνολικά 13 ευρωπαϊκές πόλεις.

Η συμφωνία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πόλεις πρέπει να συνεχίσουν με αυτά τα μοντέλα μετασχηματισμού ώστε να αντιμετωπίσουν την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα, να μειώσουν τις εκπομπές και να επιτύχουν υγιέστερες αστικές περιοχές.

Το κείμενο της συμφωνίας υποστηρίζει πολιτικές που θέτουν τους πεζούς, τις δημόσιες μεταφορές, τη βιώσιμη

κινητικότητα και τους χώρους πρασίνου και αναψυχής στο επίκεντρο του σχεδιασμού των πόλεων, όπως γίνεται στη Βαρκελώνη με το μοντέλο «Superilles».

Η συμφωνία έχει υπογραφεί από το Παρίσι, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, το Μιλάνο, το Ρότερνταμ, τις Βρυξέλλες, τη Λιουμπλιάνα, τη Γάνδη, το Lódz, τη Vitoria-Gasteiz, τη Βαλένθια και τη Βαρκελώνη.

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau, υποστήριξε ότι μια πόλη «γεμάτη αυτοκίνητα δεν είναι επιλογή» και ότι η προσπάθεια να «σταματήσει» ο παγκόσμιος αστικός μετασχηματισμός που προωθεί το δημοτικό συμβούλιο, το μοντέλο των "superilles",«"είναι ανεύθυνη και γελοία».

«Βγαίνουμε από το συνέδριο πιο πεπεισμένοι και με ανανεωμένη ενέργεια για να συνεχίσουμε να εδραιώνουμε τη θετική αλλαγή», τόνισε η δήμαρχος. Παράλληλα, εξέφρασε την «υπερηφάνεια όλων αυτών των πόλεων που έκαναν αυτό που έπρεπε να γίνει για να είναι πιο βιώσιμες, πιο υγιείς και καλύτερες "για όλους».

Επιπλέον, εξέφρασε τη «χαρά» της που η Βαρκελώνη, με το μοντέλο "Superilla", «ανάγκασε τις άλλες διοικήσεις - τη μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης, τη Generalitat de Catalunya και το ισπανικό κράτος - οι οποίες ήταν εντελώς παραλυμένες στο περιβαλλοντικό ζήτημα - να συμμαζευτούν».

«Η Βαρκελώνη πρέπει να συνεχίσει να πρωτοστατεί στο μέλλον», δήλωσε και διαβεβαίωσε ότι σε όλα τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί στην πόλη «κανείς δεν θέλει να γυρίσει πίσω».

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που είναι πρωτοπόρες στον πράσινο και βιώσιμο μετασχηματισμό που συναντήθηκαν στο συνέδριο μοιράστηκαν τα μοντέλα μετασχηματισμού τους για την επίτευξη πιο φιλικών προς τους πεζούς, πιο πράσινων πόλεων, με περισσότερους χώρους διαμονής και παιχνιδιού και με καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες.

Μερικά από τα μοντέλα που μοιράστηκαν και συζητήθηκαν ήταν η "Πόλη των 15 λεπτών" του Παρισιού, οι "Γειτονιές χαμηλής κυκλοφορίας" του Λονδίνου, η "Strade Apperte" του Μιλάνου, η "Πόλη χαμηλής κυκλοφορίας αυτοκινήτων" του Άμστερνταμ και, η "Superilla" της Βαρκελώνης.

Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλετε να γνωρίσετε τη Βαρκελώνη και τις superilles, μπορείτε να το κάνετε και με τα ξύλινα ποδήλατα ελληνικής κατασκευής, μέσω της ιστοσελίδας www.eteobcn.gr.

Τι είναι οι Superilles

Με την πρωτοβουλία superilles η Βαρκελώνη αλλάζει πρόσωπο. Σε ορισμένους δρόμους προτεραιότητα έχουν πλέον αστική συγκοινωνία, ποδήλατα και πεζοί.

Η Βαρκελώνη θεωρείται υπόδειγμα σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης. Ο λόγος είναι η πρωτοβουλία «νησίδες πρασίνου» (superilles) στο πλαίσιο της οποίας λωρίδες κεντρικών δρόμων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την αστική συγκοινωνία και τα ποδήλατα, ενώ η ταχύτητα των οχημάτων δεν υπερβαίνει τα 10 χλμ.

#ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ #ΣΥΜΦΩΝΙΑ #ΚΛΙΜΑ #ΕΥΡΩΠΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βαρκελώνη, Πράσινη,varkeloni, prasini