Β. Στεφανάκος: Ο Έλληνας «godfather» και το καλάσνικοφ - κιθάρα

Σε θήκη για κιθάρα είχαν κρύψει το καλάσνικοφ, με το οποίο ο εκτελεστής δολοφόνησε εν ψυχρώ τον βαρυποινίτη Βασίλη Στεφανάκο, χθες το απόγευμα έξω από τη μάντρα αυτοκινητών που διατηρούσε. Τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΕΛΑΣ.

Το σίγουρο είναι ότι ο 57χρονος Βασίλης Στεφανάκος είχε πολλούς εχθρούς. Ωστόσο δεν έπαιρνε ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και έγινε εύκολος στόχος για αυτούς που ήθελαν να τον «βγάλουν» από τη μέση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών μιλούν για αλλοδαπούς δολοφόνους, που εκτέλεσαν

συμβόλαιο θανάτου. Πλησίασαν το θύμα τους την ώρα που εκείνος, μπήκε στο αυτοκίνητό του. Άνοιξαν την πόρτα του συνοδηγού και ο εκτελεστής ο οποίος μετέφερε το καλάσνικοφ σε θήκη κιθάρας, άδειασε 29 σφαίρες, με τον βαρυποινίτη να πέφτει νεκρό, πριν ο συνοδός του, ο οποίος τον ακολουθούσε, να κάνει την παραμικρή κίνηση. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στη λευκή μηχανή μεγάλου κυβισμού, που οδηγούσε ο συνεργός του και εξαφανίστηκαν.

Μάλιστα αστυνομικοί χαρακτήρισαν επαγγελματική και μελετημένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια τη μαφιόζικη εκτέλεση.

Όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, εκτός από τους δύο φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας, υπήρχε τουλάχιστον ένα ακόμα άτομο, το οποίο παρακολουθούσε το κτήριο όπου βρίσκονται τα γραφεία του Στεφανάκου, στον πρώτο όροφο. Μόλις είδε τον 57χρονο να βγαίνει και ενώ ο συνοδός του δεν ήταν κοντά του, προφανώς έδωσε σήμα στους εκτελεστές, οι οποίοι περίμεναν σε μια μοτοσικλέτα Triumph Tiger, λευκού χρώματος, να κάνουν την κίνησή τους.

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, η μοτοσικλέτα είχε κλαπεί από την Ηλιούπολη, στις 4 Δεκεμβρίου 2017, και μέχρι πριν από λίγο δεν είχε βρεθεί.

Οι περισσότερες από τις 29 σφαίρες έπληξαν τον Βασίλη Στεφανάκο σε όλο το σώμα, ενώ κάποιες διαπέρασαν την πόρτα του οδηγού, όχι όμως και το τζάμι, πράγμα που επιβεβαιώνει πως είναι αλεξίσφαιρο.

Όπως λένε οι αστυνομικοί, το θύμα είχε «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τον υπόκοσμο. Ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η δολοφονία του να σχετίζεται με δραστηριότητές του το διάστημα μετά την αποφυλάκιση του, τον Αύγουστο του 2016.

Ο Στεφανάκος, ο οποίος χαρακτηριζόταν από την Αστυνομία ως «ο νονός των νονών», είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε δολοφονίες το 2008 και άλλα 14,5 χρόνια για προστασίες λαθρεμπόριο καυσίμων και άλλες εγκληματικές πράξεις το 2006, ενώ το 2009 τον όνομά του είχε εμπλακεί και στην απαγωγή Παναγόπουλου. Αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε ποινή εννέα ετών.

Μία από τις κύριες εχθρότητες που είχε παλιότερα το θύμα της χθεσινής δολοφονίας στο Χαϊδάρι ήταν με 45χρονο ποινικό που έχει απασχολήσει πολλές φορές τις διωκτικές αρχές από το 2000, για εκβιάσεις, εκρήξεις και άλλα αδικήματα. Αιτία αυτής της αντιπαλότητας ήταν θέματα ελέγχου τομέων της Αθήνας για «προστασία» καταστημάτων.

Επίσης στελέχη της Αστυνομίας, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου να έχει σχέση και με την δολοφονία του 47χρονου «νονού» της νύκτας Βασίλη Γρίβα τον Μάιο του 2017 έξω από σχολείο στα Γλυκά Νερά.

Keywords
Τυχαία Θέματα