Τζιτζικώστας: Έρχονται 140 εκατ. ευρώ για έρευνα και 120 εκατ. ευρώ για ενίσχυση επιχειρήσεων

Σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκονται από τις αρχές του 2019 όλες οι υπηρεσίες του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, που δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο τη διευκόλυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις ερευνητικές μονάδες και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα είναι ουσιαστικά μια υπηρεσία, που στόχο έχει να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επιχειρηματίες και υποψήφιοι επενδυτές σε όλο το φάσμα της οικονομίας, προκειμένου να κάνουν μια επένδυση.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης

Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη σε ολόκληρη τη χώρα που δημιουργεί τέτοια υπηρεσία, η οποία "θα αποτελεί το σημείο επαφής ανάμεσα στην περιφέρεια, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία".

Οι υπηρεσίες που θα περιλαμβάνει ο μηχανισμός είναι, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη στην αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων, η δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής και η υποστήριξη κοινής δομής διαμεσολάβησης (one-stop liaison office) μεταξύ των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του έργου "HIGHER"- "Καλύτερα Εργαλεία Πολιτικής για Έργα Υψηλής Καινοτομίας στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες", το οποίο χρηματοδοτείται από το "Interreg Europe 2014-2020" και υλοποιείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ίδια εκδήλωση ο κ.Τζιτζικώστας ανέφερε πως θα διατεθούν συνολικά 140 εκατ. ευρώ από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ σε δράσεις έρευνας και καινοτομίας, ενώ έως τις αρχές του 2019 θα προκηρυχτούν προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

"Τρεις είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής μας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας: η μείωση των γραφειοκρατικών βαρών που αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη και επιτάχυνση των επενδύσεων, η ισχυρή δέσμευση μας στην καινοτομία που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές εντός και εκτός Ελλάδας και η επένδυση στη δικτύωση των επιχειρήσεων και την εξωστρέφεια τους" είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Keywords
Τυχαία Θέματα