Τζανάκης: Πιθανόν αναμνηστικός εμβολιασμός κάθε χρόνο

Για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και τους ετήσιους εμβολιασμούς μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Άλμπερτ Μπουρλά, προέδρου της Pfizer, ο κ. Τζανάκης είπε πως «δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει. Κατά πάσα πιθανότητα θα γίνονται αναμνηστικές δόσεις κάθε χρόνο.»

Τόνισε, ωστόσο, ότι ο κ. Μπουρλά θα έπρεπε να τοποθετηθεί για το το ζήτημα του εμβολιασμού των φτωχών

χωρών. «Δε μπορούμε εμείς να είμαστε προστατευμένοι και σε κάποιες χώρες όχι.» 

Το ίδιο έχει ζητήσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τέλος, ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι «η επιστήμη θα δώσει κάποια στιγμή τη λύση, αρκεί τώρα να πάμε να εμβολιαστούμε και να τηρήσουμε τους κανόνες».

Μπουρλά: Θα χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου μετά από οκτώ μήνες, έπειτα μια φορά το χρόνο

Προαναγγελία τρίτου εμβολιασμού περίπου 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση έπειτα ετήσιου εμβολιασμού από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπέρ Μπουρλά, ο οποίος πήρε μέρος στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ερωτώμενος σχετικά με το διάστημα της ανοσίας, ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι το εμβόλιο της Pfizer δίνει ανοσία για τουλάχιστον έξι μήνες ενώ πρόσθεσε πως η πρόβλεψή του είναι πως θα χρειαστεί και τρίτη δόση στους 8 με 12 μήνες.

Ακόμα σχετικά με το αν θα χρειαστεί επανάληψη του εμβολίου κάθε χρόνου, σημείωσε πως η πρόβλεψη είναι πως θα έχουμε ετήσιους εμβολιασμούς έπειτα από την τρίτη δόση.

«Όχι» στην άρση πατεντών, αισιόδοξος για το χάπι
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, ξεκαθάρισε πως δεν πιστεύει ότι θα γίνει άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του covid-19, ενώ για την πολιτική τιμών των εμβολίων, τόνισε ότι στις χώρες που έχουν λιγότερο εισόδημα τα εμβόλια πωλούνται σε τιμή κόστους, έτσι ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά.

Ο στόχος της Pfizer για φέτος είναι να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και τα 4 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022, δηλαδή σχεδόν τις μισές από τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων που επαρκούν για τον εμβολιασμό του συνόλου του παγκόσμιου πληθυσμού ετησίως. Υπολογίζεται ότι το σύνολο είναι 10 δισεκατομμύρια δόσεις.

Ακόμη και αν αρθούν οι πατέντες, το πρόβλημα είναι στην επάρκεια υλικών για την παραγωγή εμβολίων. «Με την απελευθέρωση της πατέντας- που δεν το πιστεύω ότι θα συμβεί- μία φαρμακοβιομηχανία θα χρειαστεί 2 με 3 χρόνια για να στήσει από το μηδέν υποδομή για την παραγωγή εμβολίων», τόνισε.

Για το νέο φάρμακο (χάπι) κατά του covid-19 που μελετά η Pfizer, o κ. Μπουρλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα είναι σύντομα διαθέσιμο. Ωστόσο τόνισε ότι «η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα: μπορεί να σου προσφέρει τη μεγαλύτερη απόλαυση και τη μεγαλύτερη αποτυχία», οπότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι το τέλος των κλινικών ερευνών, ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Η συνέπεια που επέδειξε η εταιρεία του στις παραδόσεις εμβολίων ήταν «κάτι για το οποίο θεωρούμε τους εαυτούς μας -στην εταιρεία- ευγνώμονες».

«Ο μόνος λόγος που έχουμε αυτή τη στιγμή εμβόλια, είναι επειδή έχουμε μία εύρωστη φαρμακοβιομηχανία. Το μάθημα που πήραμε από αυτή τη πανδημία είναι ότι όσο δυνατή και χρήσιμη είναι η επιστήμη, άλλο τόσο απαραίτητος είναι ένας δυνατός και χρήσιμος ιδιωτικός τομέας».

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣΕΙΔΗΣΕΙΣΕΜΒΟΛΙΟΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα