Τσίπρας σε υπουργικό συμβούλιο: Το κομβικότερο ζήτημα είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, είναι ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς τον στόχο για οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδo.

«Αυτοί που επιτέθηκαν στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις

συνέπειες των πράξεών τους.» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Όσο πολιτικές δυνάμεις επιτρέπουν σε ακροδεξιά περιθωριακά στοιχεία να κρύβονται πίσω από ένα δήθεν αίσθημα πατριωτισμού, τόσο το φίδι του φασισμού θα απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία.» τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσιπρας αναφέρθηκε στο κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας για την 4η αξιολόγηση και όπως τόνισε η Ελλάδα επιστρέφει στη κανονικότητα.

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, είναι ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς τον στόχο για οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο. Το κομβικότερο ζήτημα σήμερα, είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα , είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Το κομβικότερο ζήτημα όλων είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Έχουμε πλέον, πλούσια εμπειρία από το κυβερνητικό έργο και την καθημερινή δουλειά στα Υπουργεία. Έχουμε όμως, και την εμπειρία των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων, που τον τελευταίο χρόνο, απ΄ άκρη σε άκρη της χώρας, έχουν αφήσει πλούσια και απτά συμπεράσματα τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτή η δουλειά που έχει γίνει, έχει αποτυπωθεί σε ένα σχέδιο το οποίο καλείται σήμερα να συζητήσει και να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο αυτό θα κοινοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο ερχόμενο Eurogroup, είπε ο κ Τσίπρας.

«Κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα πια να σχεδιάσουμε με ασφάλεια τα βήματά μας στη μεταμνημονιακή εποχή. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ένα από τα βασικά διακυβεύματα της περιόδου είναι αυτό της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης. Η θετική κατάληξη, που επισημοποιήθηκε και με την ανακοίνωση των θεσμών για την τεχνική συμφωνία, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Διότι η αξιολόγηση έκλεισε εντός του χρονοδιαγράμματος, δίχως πρόσθετες επιβαρύνσεις.»

«Το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης.» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο ενώ σημείωσε ότι κρίσιμη παράμετρος αποτελεί το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας η οποία έχει διαφανεί. «Στη συνέχεια βρίσκονται οι στόχοι: Η στήριξη της παραγωγής και η επένδυση στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας.»

Στο Σχέδιο όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς όπου εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στο διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό: Μεταποίηση, βιομηχανία, αγροδιατροφή, τουρισμός, ναυτιλία, φάρμακο, logistics, καινοτομία, start-ups, υποδομές, ενέργεια.

Στο πρώτο σκέλος του Σχεδίου βρίσκονται τομές στο επίπεδο της νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις. Από τον Αναπτυξιακό Νόμο, τη μέριμνα για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων &πρωτοβουλίες που κινούνται στον άξονα: Απλοποίηση–Διαφάνεια–Αποτελεσματικότητα–Επιτάχυνση Διαδικασιών.

Η Ελλάδα μπορεί να θέσει σειρά από συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους για την επόμενή της μέρα

Το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα αποτελεί την αποτύπωση μιας συνολικής, ολιστικού χαρακτήρα, στρατηγικής για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι απλώς ένα σχέδιο στο οποίο απαριθμούνται αναπτυξιακοί στόχοι. Είναι ένα συνολικό πλάνο», εξήγησε, «το οποίο περιλαμβάνει, αφενός τους σκοπούς στους επιμέρους τομείς του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι και αφετέρου τις συγκεκριμένες ενέργειες για την επίτευξη αυτών των σκοπών. Μιλάμε λοιπόν», συνέχισε, «για μια συνεκτική στρατηγική. Η οποία εκκινεί από τα πεπραγμένα της τρέχουσας περιόδου κατά την οποία η χώρα ξεπερνά την ύφεση και την οικονομική καχεξία, και εκτείνεται στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα».

Και, «το εγχείρημα είναι καινοφανές για μια χώρα, που πορεύθηκε για χρόνια με μια κοντόφθαλμη και απολύτως καταστροφική -όπως αποδείχθηκε- λογική. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα είναι σε θέση όχι μόνο να οραματιστεί, σε θεωρητικό επίπεδο. Αλλά να θέσει μια σειρά από συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους, για την επόμενή της μέρα μετά από μία πολυετή κρίση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Για την αδήλωτη εργασία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως έχει ήδη περιοριστεί, μέσα σε μία τριετία, από το 19% στο 13%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας και ο στόχος είναι να περιοριστεί στο 5% το 2021.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει, διότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «πέρα από την ανάγκη να τελειώνουμε με το ανήθικο καθεστώς της υποαμειβόμενης εργασίας, η αύξηση των μισθών είναι βασικό στοιχείο ώστε να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να διευρυνθεί ο κύκλος της οικονομικής δραστηριότητας».

Όπως σημείωσε, «τα παραπάνω σημεία έρχονται να συμπληρώσουν μία αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία στοχεύει όχι απλά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας».

Η Ελλάδα επιστρέφει και επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα

«Η Ελλάδα επιστρέφει και επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επισήμανε ότι οι άνθρωποι, όλοι αυτοί που συγκροτούν την Ελλάδα του μόχθου, την Ελλάδα της γνώσης, την Ελλάδα της δημιουργίας, είναι στο επίκεντρο της μεγάλης προσπάθειας της κυβέρνησης στο στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα και παρατήρησε: «Για αυτούς αγωνιζόμαστε να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από τα μνημόνια. Για αυτούς να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την Ελλάδα της παρακμής, της διαπλοκής και της χρεοκοπίας. Για αυτούς να σχεδιάσουμε με ευθύνη την Ελλάδα της δίκαιης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα