Τσίπρας και «λαός» στην πρώτη γραμμή της εκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Με «τσαμπουκά» διεκδίκησης πρώτης θέσης στις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Περιστέρι, σε μια ομιλία, η οποία χαρακτηρίζονταν από μαζικότητα και μαχητικότητα, καθώς και αναβαθμισμένο προγραμματικό σκέλος στον λόγο του

αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά, δε, στο βασικό δίλημμα των επικείμενων εκλογών, ο πρόεδρος του κόμματος ήταν σαφής για το ποια είναι η βασική στόχευση του: “Δημοκρατία ή Μητσοτάκης”.

Λαϊκός κόσμος και παραγωγικές ηλικίες

Καταρχάς, η προσέλευση των πολιτών ήταν πολύ μεγάλη, με το κλειστό γήπεδο μπάσκετ να γεμίζει ασφυκτικά (έως αποπνικτικά) με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και από όλες τις περιοχές της Αττικής, καθώς είχαν μπει και πούλμαν από τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος. Όπως αναμένονταν, δε, στο κοινό κυριαρχούσε το λαϊκό στοιχείο και λόγω περιοχής και λόγω των εκπροσωπήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, πάντως, που δημιούργησε θετική εντύπωση σε όσους έχουν εμπειρία από τις συγκεντρώσεις του κόμματος ήταν η παρουσία αρκετών ανθρώπων παραγωγικών ηλικιών, δηλαδή 40ρηδων και 50ρηδων, κάτι που δεν συνηθίζεται σε πολιτικές συγκεντρώσεις, στις οποίες συνήθως κυριαρχούν περισσότερο οι συνταξιούχοι και η οργανωμένη Νεολαία.

«Είμαστε ήδη μπροστά»

Σε αυτό το περιβάλλον, λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του και «απαντώντας» σε ένα σύνθημα περί ανατροπής, ο κύριος Τσίπρας θέλησε να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στο «στρατόπεδο» του κόμματος του, λέγοντας: «Δεν πρόκειται περί ανατροπής. Είμαστε ήδη μπροστά! Είμαστε ήδη μπροστά στην ανάληψη της μεγάλης δημοκρατικής ευθύνης, είμαστε ήδη μπροστά σε μια ιστορική πολιτική αλλαγή, σε μια ιστορική νίκη.

Γιατί η δημοκρατία στην πατρίδα μας έχει βαθιές ρίζες, γιατί η δημοκρατία για άλλη μια φορά θα νικήσει το σκοτάδι. Αν δεν ήταν έτσι όπως σας τα λέω, υπήρχε μία στο εκατομμύριο αυτοί που δεν δίστασαν στο παραμικρό να μην έχουν ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη των εκλογών;».

Σύνδεση υποκλοπών και οικονομίας Σχετικά με το περιεχόμενο της ομιλίας, δύο ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Πρώτον, η επιμονή στις υποκλοπές, αλλά σε μια φανερή προσπάθεια να συνδεθούν ως θέμα με την οικονομία, την ανισότητα, τη δικαιοσύνη κτλ. Χαρακτηριστικές ήταν οι φράσεις του κυρίου Τσίπρα: “Ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών, της ακρίβειας, των ανισοτήτων και της εκτροπής δεν μπορεί να μιλά για σταθερότητα”. “Με εργαλείο ανήθικα μέσα επιβάλλουν ανήθικη πολιτική για την πιο μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος”. “Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε ενίσχυση της μεσαίας τάξης και την αναγκάζει να ζει με κουπόνια”. «Χωρίς Δημοκρατία και χωρίς Δικαιοσύνη δεν υπάρχει σταθερότητα, ανάπτυξη κι ευημερία”. - Ο εφιάλτης τελειώνει, η Δικαιοσύνη θα ξαναγίνει κανόνας».

Αναβάθμιση προγραμματικού λόγου

Δεύτερον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφιέρωσε αρκετά περισσότερο χρόνο από ότι μας είχε συνηθίσει τελευταία στο προγραμματικό σκέλος της ομιλίας του και ιδίως για Υγεία, Παιδεία, Εργασία και Οικονομία. Μάλιστα, πηγές του κόμματος, αναφερόμενες στο Περιστέρι, επιχειρούσαν να αναβαθμίσουν περαιτέρω το προγραμματικό σκέλος της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, μολονότι οι προγραμματικές θέσεις είχαν, πράγματι, εκτενέστερη παρουσίαση στον λόγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν ακούσαμε κάτι νέο ούτε παρουσιάστηκαν, έστω, με νέο επικοινωνιακό περιτύλιγμα, αυτές οι θέσεις, κάτι που ίσως θα πρέπει να αναμένεται από τον κύριο Τσίπρα για αργότερα.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ,tsipras, syriza